KSENIJA VRBANIĆ Želimo spriječiti socijalnu isključivost umirovljenika

Ksenija Vrbanić, voditeljica projekta „Svaki je moj dan aktivan“ MUH Matice umirovljenika grada Osijeka

Matica umirovljenika Grada Osijeka najveća je udruga na području Grada Osijeka koja okuplja i brine o osobama starije životne dobi sa tradicijom postojanja od 1946. godine. Udruga ima 1.860 članova na području Osijeka i prigradskih naselja. O projektu „Svaki je moj dan aktivan“ govori njegova voditeljica, Ksenija Vrbanić.

  • MUH Matica umirovljenika grada Osijeka iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini za projekt „Svaki je moj dan aktivan“ dobila 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Svaki je moj dan aktivan“ namijenjen je osobama starije životne dobi, umirovljenicima. Kroz ovaj projekt ćemo poboljšati stupanj socijalizacije osoba starije životne dobi te spriječiti njihovu socijalnu isključivost. Razvojem znanja i vještina potaknut će se njihova integracija u društvenu zajednicu. Provođenjem raznih aktivnosti prilagođenih potrebama i interesima starijih soba pridonijet ćemo uključivanju starijih osoba u život zajednice te smanjiti i spriječiti njihovu institucionalizaciju.

ŠTO DUŽE Cilj nam je zadržati osobe starije životne dobi što duže u svojim domovima te spriječiti prijevremeni odlazak u domove za starije osobe.

U udruzi se svakodnevno organiziraju različite aktivnosti od kreativnih radionica, sportskih aktivnosti (šah,pikado,belot), pjesničkih večeri, informatičkih radionica u suradnji s Gradskom knjižnicom GISKO, izleti za koje članovi iskazuju interes. Posebnu pozornost pridajemo edukaciji članova i korisnika kroz predavanja naših suradnika na projektu, a to su Crveni križ Osijek, Udruga Memoria, Centar za mir i nenasilje.

EDUKACIJE Kroz razne edukacije od zdravstvenih do pravnih tema nastojimo naše članove što bolje educirati i ukazati na njihove probleme i potrebe.

Zajedno s partnerom na projektu Centrom zdravlja „Vaga“ osmislili smo za naše korisnike čitav niz korisnih radionica o vezi zdravlja i prehrane.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Pridružiti se mogu svi zainteresirani, osobe starije životne dobi kao i mlađe osobe koje imaju potrebu i interes za ovakve projekte.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

MUH Osijek i Grad Osijek imaju uspješnu i kvalitetnu dugogodišnju suradnju. Grad prepoznaje rad i brigu Matice za osobe starije životne dobi, te sufinancira projekte koje udruga provodi. Omogućio je i rad naših podružnica pri svim gradskim i mjesnim odborima davanjem besplatnih prostorija u kojima se članovi druže i provode razne aktivnosti. Na taj način osigurali smo članovima i korisnicima povezanost s udrugom i potrebne informacije u blizini njihovog stanovanja.

BRIGA Vrijedni volonteri udruge – osobe starije životne dobi u tim prostorima okupljaju članove i brinu o njima.

Za nas je to jako velika pomoć od Grada i na tome se zahvaljujemo. Ujedno Grad udruzi uvijek osigurava besplatne štandove na trgovima prilikom određenih proslava i obilježavanja važnih datuma za udrugu.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentan proračun važan je svima, kako korisnicima proračuna tako i onima koji proračun financiraju. Važno je znati na koji način se novac troši i kako se s njim raspolaže. Građani su zadovoljni kada vide da Grad Osijek ulaže njih novac u projekte koje doprinose boljem i kvalitetnijem životu u gradu.

MOTIVACIJA Također, važna je i nama koji smo korisnici proračuna jer vidimo da Grad financira projekte koji su kvalitetni te nam to daje motivaciju da projekte sprovedemo kvalitetno kako bismo opravdali povjerenje koje nam je kroz financiranje povjerio.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: