KRISTIJAN HRANIĆ Uskoro krećemo s programskim aktivnostima s elementima waldorfske pedagogije

Kristijan Hranić, voditelj projekta Udruge Iskra waldorfska inicijativa

Udruga ISKRA waldorfska inicijativa osnovana je iz potrebe djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj. Primarni cilj udruge je osnivanje waldorfskih vrtića i škola te uspostavljanje suradnje između tih odgojno-obrazovnih institucija, drugih javnih i civilnih institucija te lokalne zajednice i to kroz različite aktivnosti. Udruga je do sada organizirala i četiri manifestacije „Obiteljskih igara“, koje kroz edukativne, kulturne i zabavne sadržaje pružaju mogućnost roditeljima i njihovoj djeci da se zabave, nešto nauče i međusobono povežu. Namjera ovih programa je također potaknuti roditelje, kao važne aktere u zajednici, u kreaciju bolje društvene stvarnosti. O projektima „Roditelji zajedno“ i „Vrtlarenjem rastem i ja“ govori voditelj projekata Udruge, Kristijan Hranić.

  • Udruga Iskra waldorfska inicijativa za projekt „Roditelji zajedno“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu koji se provodi drugu godinu za redom u partnerstvu s PRONI Centrom za socijalno podučavanje te u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Cilj projekta je podizanje roditeljskih i pedagoških kompetencija mladih i budućih roditelja te svih zainteresiranih za pedagoške teme. Istovremeno, kroz projekt se radi na umrežavanju roditelja i stvaranju dugoročne platforme za podršku obiteljima.

POLAZNICI Prošle godine je sudjelovalo 50-70 polaznika u ciklusu seminara i radionica, a ove godine očekujemo još veći odaziv.

Od listopada do prosinca 2017. održat ćemo dva stručna seminara pod vodstvom međunarodnih stručnjaka (Godi Keller i Slavica Bašić) te četiri radionice.

  •  Koliko djece, ali i roditelja, godišnje prođe kroz vaše radionice/projekte?

Godišnje kroz naše programe prođe 100-200 roditelja te više stotina djece, a s obzirom na naš dosadašnji rad i širenje sadržaja, taj broj se povećava iz dana u dan. Tome doprinosi i činjenica da su nas Grad Osijek i Osječko-baranjska županija prepoznali kao vrijedne partnere u izgrađivanju viših društvenih standarda obrazovanja, kulture i održivog razvoja.

  •  Jedan od vaših ciljeva je i osnivanje waldorfskih vrtića i škola. Kako napredujete po tom pitanju? Hoće li Osijek uskoro dobiti ove institucije?

Uskoro krećemo s programskim aktivnostima s elementima waldorfske pedagogije, koje će imati svrhu odgojno-obrazovnog rada s djecom predškolske i školske dobi i služiti će kao uvertira u nadolazeći waldorfski vrtić.

PLANOVI Waldorfsku školu pokrenut ćemo u suradnji s Gradom Osijekom najkasnije dvije godine nakon početka rada waldorfskog vrtića.

Ovisno o interesu roditelja, krenut ćemo s jednim ili dva prva razreda, moguće i u prostorima neke od OŠ grada Osijeka, s obzirom da već mnoge imaju slobodnih učionica, jer broj upisane djece kontinuirano opada. Nakon pokretanja i osnivanja Waldorfske osnovne škole u Osijeku, kroz suradnju sa Županijom nastojat ćemo pokrenuti i osnovati Waldorfsku srednju školu u Osijeku.

BOGATSTVO Waldorfske obrazovne institucije, koje imaju međunarodno priznanje, znatno će obogatiti obrazovni, kulturni i društveni život grada i regije te dati budućim generacijama ona znanja, vještine, stavove i vrijednosti, koji će im biti potrebni za realne životne i društvene izazove.

  •  Za projekt „Vrtlarenjem rastem i ja“ od grada ste dobili 7.000 kuna. O čemu je ovdje riječ i u što ćete utrošiti ta sredstva?      

„Vrtlarenjem rastem i ja“ – projekt je održivog razvoja koji se provodi u osječkim osnovnim školama. Termin „održivog razvoja“ poznat nam je zbog njegove aktualnosti u europskim i svjetskim strateškim politikama. No, kada je riječ o primjeni ideja održivog razvoja u svakodnevnoj praksi, nailazimo na nedostatak sadržaja i sustavnog programa u odgojno-obrazovnim intitucijama, iako je to jedna od međupredmetnih tema propisanih Nacionalnim okvirnim kurikulum.

ODRŽIVI RAZVOJ Upravo se projektom udruge ISKRA waldorfska inicijativa, pod imenom „Vrtlarenjem rastem i ja“, želi principe održivog razvoja približiti djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Samostalni istraživački rad, proizvodnja hrane i dobara, kreativno stvaralaštvo, zdravi socijalni odnosi i cjeloživotno učenje dio su waldorfske metodike, ali istovremeno to su stupovi na kojima počiva održivi razvoj. Zato smo odabrali upravo waldorfsku pedagogiju za pristup ovoj važnoj društvenoj temi. Nakon takvog obrazovanja, djeca su spremnija za izazove u budućnosti.

Prošle godine su kroz istoimeni projekt djeca u OŠ Antun Mihanović i OŠ Mladost posadila cvijeće za uljepšavanje svoje škole i svoga grada, a u pet osječkih osnovnih škola održane su prezentacije o održivom razvoju. Ove godine nastaviti ćemo s radionicama vrtlarenja u ISKRIN-om vrtu u Tvrđavici s učenicima viših razreda OŠ A. Mihanovića, saditi ćemo lukovice cvijeća u vrtu OŠ Tin Ujevića i pomoći im oko dizajna i pripreme vrta za proljeće.

PREZENTACIJE U ostalim zainteresiranim školama u Osijeku za učenike 7. i 8. razreda održat ćemo interaktivnu prezentaciju na temu „Održivi razvoj i primjena održivog razvoja“.

  •  Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Grad Osijek nam kontinuirano pomaže. O tome najviše govori činjenica da nam je dodjeljen status udruge od posebne važnosti za grad Osijek u području obrazovanja.

Od samog početka našeg djelovanja (2015.) ostvarujemo dijalog s Gradom u svrhu implementacije waldorfske pedagogije u rani i predškolski odgoj i obrazovanje, što bi trebalo uskoro rezultirati konačnim uvođenjem waldorfskog programa (elemenata waldorfske pedagogije) u gradskim vrtićima i omogućiti roditeljima upisivanje djece u waldorfsku skupinu unutar Dječji vrtić Osijek.

DIJALOG Započeli smo i dijalog oko pokretanja i osnivanja waldorfske osnovne škole u Osijeku koji je rezultirao prihvaćanjem potrebe grada Osijeka za jednom ovakvom međunarodno priznatom institucijom te velikim interesom i obećanom budućom podrškom i suradnjom u samoj realizaciji kroz stipendiranje predškolskog i školskog kadra te omogućavanjem prostornih kapaciteta.

Tijekom našeg društvenog djelovanja kroz projekte i programe koje provodimo, Grad Osijek nam je redovni pokrovitelj. Za spomenuti je kako nam omogućeno korištenje javnih površina za festival „Obiteljske igre“, koji poprima sve veći značaj za roditelje i djecu.

  • Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Izvori prihoda naše udruge su na prvom mjestu sredstva iz javnih natječaja unutar kojih su nam odobreni projektni prijedlozi. Ove godine provodimo više projekata i programa, a glavni pokrovitelji su nam grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice.

ZAPOSLENICI Ove godine smo se organizacijski  i programski ojačali, stoga u udruzi imamo i prve zaposlene ljude.

  •  Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost je izuzetno važna. Kada je u pitanju civilni sektor, koji odgovara na potrebe društva i pojedinca, vlasti lokalne samouprave imaju obligaciju podržati ga, za dobrobit svojih građana.

UVID Takva podrška treba odgovarati na aktualne potrebe, a transparentnost proračuna daje uvid građanima i široj javnosti odgovaraju li utrošena sredstva na potrebe njihove zajednice.

Što se tiče odgovaranja na potrebe naših ciljanih skupina: djece, mladih i roditelja, smatramo utrošena sredstva Grada Osijeka opravdanima, kao što, duboko vjerujemo, smatraju i svi zadovoljni korisnici naših programa.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: