DANIJEL MAGDIKA Već 19 godina uspješno organiziramo najveću manifestaciju kulturnog amaterizma Mađara

Danijel Magdika, predsjednik MKD „Népkör“

Mađarsko kulturno društvo „Népkör“ kulturno je društvo mađarske manjine u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 1946. godine. U sklopu društva djeluje više sekcija, kao što su kulturna i dramska, igraonica za djecu, mješoviti pjevački zbor, a društvo raspolaže i bogatom knjižnicom na mađarskom jeziku. MKD „Népkör“ je organizator manifestacije „Dani Mađara u Osijeku“, o kojoj govori predsjednik društva, Danijel Magdika.

  • Mađarsko kulturno društvo „Népkör“ iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu dobilo 5.000 kuna za projekt „Dan Mađara u Osijeku“. Što je sve obuhvaćeno u sklopu ove manifestacije?

U okviru godišnjeg projekta MKD „Népkör” već 19. godinu zaredom vrlo uspješno održava najveću manifestaciju kulturnog amaterizma Mađara Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema pod nazivom „Dan Mađara u Osijeku” i to u drugu subotu mjeseca rujna. Na manifestaciji sudjeluju folklorne i glazbene skupine kulturnih društava Mađara, predstavnici mađarskih mjesta sa štandovima, te već standardni gosti iz Mađarske – puhački orkestar rudara iz Pećuha, folklorna i glazbena skupina iz Zengővárkonya, kao i predstavnici XIII okruga Budimpešte koji od prvih dana ovoj manifestacije pružaju veliku potporu.

OBIČAJI Glavni cilj ovog projekta je zbližavanje mađarske manjine sa matičnom državom i predstavljanje svoje kulture i običaja, rukotvorina i nasljeđa, te svjetski poznatu gastronomiju i pića sredini u kojoj živi.

Broj sudionika na manifestaciji kreće se između 350 i 400, a za uzvanike i gostujuće skupine iz inozemstva organiziramo zajedničku večeru u našim prostorijama.

MAĐARSKI TJEDAN Već četvrtu godinu zaredom „Dan Mađara u Osijeku“ otvara „Mađarski tjedan“ kojim koordinira Generalni Konzulat Mađarske u Osijeku, a zatvara se „Ribarskim danima“ u Kopačevu.

  • Koliko članova broji vaše društvo i koje još projekte provodite?

Udruga broji 272 člana, od kojih su 58 aktivni članovi, 191 podupirući članovi i 23. su djeca. Projekti koje provodimo su: kulturni amaterizam, kulturne manifestacije, Dan Mađara u Osijeku, njegovanje mađarske pjesme i plesa, briga o starijim osobama, Međunarodni festival nacionalnih manjina – Budimpešta.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Pridružiti nam se mogu svi građani koji su voljni prihvatiti smjernice program i Statut našeg Društva u smislu njegovanja mađarskog jezika, kulture, običaja i nasljeđa.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad Osijek rad vašeg društva na još neki način?

Suradnja sa Gradom Osijekom je korektna –partnerska, izuzev što su sredstva dodijeljena za kulturni amaterizam svaku godinu sve manja, unatoč kvalitetnim projektima koje nudimo.

POTPORA Grad posebno ne pomaže naš rad, stoga očekujemo i financijsku potporu za redovitu djelatnost našeg društva.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračunskih sredstava Grada vrlo je bitna. No, smatramo da su financijska sredstva izdvojena za kulturni amaterizam nacionalnih manjina u Osijeku, koje svojim kvalitetnim projektima prezentiraju multinacionalnost grada, svedena na minimum.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: