ZVONKO ERAK Želja nam je podići razinu znanja i promijeniti stavove o čimbenicima rizika za pojavu malignih bolesti

Zvonko Erak, predsjednik Gradske lige protiv raka

Gradska liga protiv raka Osijek prošle je godine obilježila 50 godina postojanja. Osnovana je s ciljem da se u prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu raka uključe lokalna zajednica i građani. O projektu „Znanjem protiv raka“ govori predsjednik lige, Zvonko Erak.

  • Gradska liga protiv raka iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. za projekt „Znanjem protiv raka“ dobila 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Ciljevi projekta su upoznavanje stanovnika Osijeka i Osječko baranjske županije s čimbenicima rizika obolijevanja od malignih bolesti, animiranje osoba obuhvaćenih nacionalnim programima da se odazovu na preglede, pružanje podrške oboljelima i članovima njihovih obitelji, animirati stanovnike za preventivne preglede, povoditi preventivne zdravstveno javne aktivnosti i promovirati i poticati  zdrav način života stanovništva,  posebice kod djece i mladih.

Aktivnosti u sklopu projekta su izrada tiskanog zdravstveno odgojnog materijala (letci, pamtilice, brošure)  koje će se distribuirati putem mjesnih odbora, u čekaonicama zdravstvenih ustanova, školama, uz predavanja i sl. Obilježavanje  datuma, tjedana i mjeseca u kojima se provode aktivnosti edukacije opće populacije, te predavanja, radionice, edukativni izleti.

PROMOCIJA Osim toga, članova Lige sudjelovat će u promoviranju sadržaja rada Lige u radijskim i televizijskim emisijama, posebno lokalnim medijima te suradnjom u tiskanim medijima.

Ovim aktivnostima želja nam je podići razinu znanja i promjenu stavova stanovništva o čimbenicima rizika za pojavu malignih bolesti ali i drugih rizičnih čimbenika (posebice kod mladih – pušenje, alkohol, droga, spolno prenosive bolesti), povećati odaziv građana uključenih u nacionalne programe ranog otkrivanja na screening preglede (10-15%), edukacijom o raku i pružanju njege i podrške obuhvatiti minimalno 50%  članova obitelji oboljelih, stvarati zdravije društvo i smanjiti  loše zdravstvene navike stanovnika, a povećati zdrave navike života.

DOB Ciljna skupina je lokalno stanovništvo, školska djeca i studenti, osobe u dobi od 50-74 godine (Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva) i žene u dobi 50-69 godina (Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke).

  • Je li broj novooboljelih osoba od raka na području Osijeka u porastu? Može li se ova bolest spriječiti, odnosno na koji način građani sami mogu preventivno djelovati?

U zadnjem desetljeću zabilježen je blaži porast novih slučajeva raka i istih slučaja raka u odnosu na prethodna razdoblja, zahvaljujući  pojačanim upoznavanjem stanovništva o čimbenicima rizika i potrebi ranog otkrivanja raka, te većim brojem otkrivenih slučajeva raka u ranijem stadiju te poboljšanim načinima liječenja oboljelih.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Gradska liga protiv raka Osijek broj  50-ak članova koji aktivno djeluju tijekom cijele godine. Važno je napomenuti da naše aktivnosti nisu usmjerene na članstvo, već na širu populaciju stanovništva.

AKTIVNOSTI Stoga je važno naglasiti da je broj sudionika naših aktivnosti znatno veći, te da je nama u cilju povećavati broj korisnika naših projektnih aktivnosti.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Rado pozivamo sve ljude spremne dati  dio svog vremena za dobrobit našeg društva, za poticanje zdravog  načina života ali i za pomoć svima koju u bolesti trebaju pomoć.

DOPRINOS U rad Lige uključuju se stručnjaci (zdravstveni radnici) iz područja malignih bolesti, no dobro došli su i drugi zdravstveni stručnjaci, ali i ljudi drugih struka, zanimanja i kompetencija  koji mogu, žele i hoće dati svoj doprinos ostvarenju ciljeva postojanja  Gradske lige protiv raka Osijek. 

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je izuzetno dobra. Cijenimo sva nastojanja vodstva grada kao i svih ostalih u gradskoj upravi koji nam pomažu u realizaciji naših projektnih aktivnosti

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Osim same financijske pomoći, važna je podrška dolaskom na naše aktivnosti, pomoć pri organizaciji određenih aktivnosti i podrška koju osjetimo prilikom svakog kontakta s Gradom Osijek.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Naravno da smatramo da je tranasparetnost važna, jer ipak najvažnije je rasporediti sredstva tamo gdje možemo očekivati povratne benefite u društvu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: