MIRTA SALOPEK KOTROMANOVIĆ Trenutno se po privatnim kućama i stanovima naši volonteri skrbe za stotinjak mačaka

Mirta Salopek Kotromanović, predsjednica udruge 9 života

Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka 9 života jedina je Udruga koja se brine o napuštenim mačkama u našoj županiji. Samo do kraja kolovoza ove godine kastrirali su 201 uličnu mačku, a u tu brojku nisu uračunate mačke koje su kastrirane tijekom realizacije projekta „Postupaj humano II“ koji je financiran iz proračuna grada Osijeka. O ovom projektu, ali i situaciji s napuštenim mačkama u gradu govori predsjednica udruge, Mirta Salopek Kotromanović.

  • Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa 9 života iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu dobila 5.000 kuna za projekt Postupaj humano II. O kakvom je projektu riječ?

Nakon uspješno provedenog projekta “Postupaj humano” 2016. godine, Udruga se ponovno prijavila s istim projektom, jer je bilo očigledno da građani trebaju ovakav vid pomoći.  Projekt “Postupaj humano II ”  bavio se kastracijom uličnih mačaka te mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovinskog stanja, a sve s ciljem smanjenja broja napuštenih mačaka te zaštite zdravlja ljudi. Cilj projekta bio je i informiranje i edukacija građana o prednostima i potrebi kastracije mačaka koje žive u gradskoj sredini te poticanje građana na humaniji odnos prema životinjama kroz promicanje odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima, jer nisu dovoljno informirani o prednostima iste pa propuštaju kastrirati svoje ljubimce na vrijeme.

ODBAČENI To je, ujedno, najučinkovitija prevencija kako bi se spriječila pojava neželjenih legala, koja završavaju odbačena po gradskim ulicama.

Projekt se i ove godine pokazao izuzetno uspješnim. Uspješnost projekta vidljiva je po tome što je okončan u roku od dva mjeseca.

PARTNERI Građani su aktivno sudjelovali u provedbi projekta jer su educirani kako pripremiti mačku za kastraciju, te kako je njegovati nakon zahvata. Partner u projektu i ove godine bila je Veterinarska ambulanta „Dr Doolitle“ .

Građani su bili zadovoljni ljubaznošću volontera te susretljivošću i kvalitetom rada veterinara, što je bilo vidljivo i u evaluacijskom upitniku pomoću kojega su građani ocijenili ovaj projekt te iskazali želju za ponavljanjem ovakvog ili sličnog projekta.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga broji pet aktivnih članova i ove godine smo realizirali samo projekt “Postupaj humano II” koji  je vrlo zahtjevan, jer osim kastracije vlasničkih mačaka, volonteri su organizirali i hvatanje uličnih mačaka radi smanjenja i kontrole razmnožavanja.

DONACIJE Uz financijska sredstva dobivena iz Proračuna Grada Osijeka, Udruga je u provođenju projekta koristila i sredstva koja su skupljena donacijama građana kako bi se kastrirao što veći broj mačaka, pogotovo ženki.

Udruga 9 života inače tijekom cijele godine provodi kastracije mačaka te temeljem Ugovora o udomljenju omogućuje udomiteljima kastraciju mačke po povoljnoj cijeni, u veterinarskim ambulantama s kojima imamo sklopljen ugovor o suradnji.

BROJ Tijekom 2017., zaključno s 31. kolovoza, kastrirali smo 201 uličnu mačku. U ovu brojku nisu uračunate mačke koje su kastrirane tijekom realizacije projekta.

Napominjemo, da je ovo brojka kastriranih mačaka koje su vraćene nakon kastracije na svoje područje te da tu nisu uračunate kastracije mačaka koje se nalaze na našoj skrbi i koje čekaju udomljenje.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga prima uvijek nove članove.  Članstvo u Udruzi dijeli se na: aktivne, pasivne i počasne. Članom Udruge može postati svaka punoljetna fizička osoba, te svaka pravna osoba osnovana sukladno važećim pozitivno pravnim propisima Republike Hrvatske, koja je zainteresirana za rad u Udruzi, te koja prihvaća odredbe našeg Statuta. Pravne osobe članstvo u Udruzi ostvaruju putem ovlaštenog zastupnika.

ČLANSTVO Maloljetne osobe koje su zainteresirane za rad u Udruzi ostvaruju svoje pravo članstva uz pismenu suglasnost roditelja ili skrbnika i imaju status pasivnog člana (mogu sudjelovati u radu tijela Udruge, ali bez prava odlučivanja). U tom svojstvu ostaju do svoje punoljetnosti.

Osobe bez poslovne sposobnosti ili s ograničenom poslovnom sposobnošću mogu biti članovi Udruge, ali bez prava odlučivanja u tijelima Udruge. Član Udruge ne može biti osoba osuđivana za kaznena djela, niti osoba koja ne prihvaća program rada i djelovanja Udruge, te njezin Statut.

  • Kakva je situacija s napuštenim mačkama u gradu Osijeku?

Veliki broj mačaka svakodnevno luta gradom Osijekom, a volonteri to najbolje znaju, jer od 0 do 24 sata dobivaju pozive za pomoć od građana koji pronalaze napuštene ili ozlijeđene mačke. Problem je što u gradu Osijeku ne postoji služba koja bi zbrinjavala napuštene i ozlijeđene mačke, a nema ni predviđenih sredstava za kastracije ili liječenja.

VOLONTERI U Osijeku ne postoji nikakvo rješenje za mačke, osim nas nekolicine volontera. Trenutno se po privatnim kućama i stanovima naši volonteri skrbe za stotinjak mačaka.

Kao jedina Udruga koja se brine o napuštenim mačkama u ovoj županiji, a i šire, iz iskustva možemo reći da je velika potreba za smještajem ozlijeđenih i bolesnih mačaka. Smatramo da je u gradu potreban adekvatan prostor za prihvat ozlijeđenih i bolesnih mačaka.

U Hrvatskoj se svi zakoni, zakonski podakti, pravilnici i ine odluke, uglavnom odnose na zbrinjavanje pasa, stoga smatramo da su isti diskriminatorni u odnosu na mačke i tražit ćemo način da se problem zbrinjavanja mačaka riješi.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Udruga do 2016. nije imala nikakav prostor, sjedište je bilo prijavljeno na privatnu kuću volonterke. Temeljem Javnog poziva za zakup poslovnog prostora, stupili smo u zakup poslovnog prostora od 25 m2. Prostor smo preuzeli u derutnom i vlažnom stanju. Svojim sredstvima i uz pomoć donatora isti smo osposobili za korištenje.

No, moramo istaknuti da smo ove godine podnijeli zahtjev za adaptacijom navedenog prostora gradu, što je i odobreno.

RADOVI Na našu veliku radost Grad Osijek izabrao je izvođača radova i isti su u tijeku.  Nadamo da je ovo početak jedne kvalitetne suradnje i da će se razvijati na obostrano zadovoljstvo.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Udruga 9 života financira se isključivo donacijama građana te prijavama na projekte temeljem raspisanih Javnih poziva za financiranje Udruga iz proračuna jedinica lokalne (regionalne) samouprave – Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

SURADNJA Do sada, osim sredstava iz proračuna Grada koji su namjenjeni realizaciji projekta nije bilo konkretne pomoći, no nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnošću se poboljšava odnos građana s lokalnom vlasti i vrlo je važna jer se na taj način vidi kako Grad funkcionira i kako raspolaže novcem.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: