URBACT Infodan

Kako unaprijediti gradove u skladu s održivim razvojem? Kako uključiti građane u promišljanje i donošenje javnih politika? Što su URBACT-ovi Gradovi dobre prakse? Kako se pridružiti mrežama za transfer najboljih urbanih praksi? To su samo neka od pitanja na koja će Udruga gradova dati odgovor 20. listopada 2017., na Infodanu programa URBACT koji će se održati u Muzeju Slavonije u Osijeku s početkom u 11 sati.

ULOGA Udruga gradova ima ulogu Nacionalne URBACT točke.

Infodan u Osijeku bit će prilika za pobliže upoznavanje URBACT-a III, programa europske teritorijalne suradnje namijenjenog promoviranju održivog i integriranog razvoja u gradovima. Događaj korespondira s otvaranjem novog URBACT-ovog poziva za osnivanje transfernih mreža, pa će organizatori posebnu pažnju posvetiti toj temi: rokovi i uvjeti za prijavu, izbor gradova nositelja dobre prakse te detalji o financiranju aktivnosti mreža.

Stručnjaci iz inozemstva približit će publici svoja iskustva i lekcije naučene iz projekata urbane regeneracije gradskih centara te poticanja kulturnih i kreativnih industrija u okviru postojećih URBACT-ovih mreža. Tako će okupljeni na primjeru Budimpešte i ‘‘Vikenda otvorenih kuća-Budapest100’’, festivala koji od 2011. svake godine otvara vrata 60-tak privatnih kuća i javnih institucija te okuplja oko 20,000 ljudi, vidjeti poveznicu s jačanjem kulturnih i kreativnih industrija (KKI).  Na drugom primjeru mreže City Centre Doctor, u koju je uključen i Grad Petrinja, sudionici Infodana moći će saznati više o projektima oživljavanja zapuštenih centara malih i srednjih gradova te kako ih pretvoriti u atraktivna mjesta za boravak i posao.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE Na Infodanu, predstavit će se i jedina dva hrvatska primjera dobre prakse nagrađene URBACT-ovom titulom Gradovi dobre prakse: zagrebački projekt urbane regeneracije ‘‘Zagreb za mene’’ te projekt participativnog budžetiranja ‘‘Pazi(n) proračun!’’ koji se već nekoliko godina redovito provodi u Pazinu.

U nastavku programa, planirana je panel diskusija ‘Prednosti sudjelovanja gradova u URBACT-u’ koja će okupiti gradonačelnike i predstavnike domaćih URBACT gradova, Ministarstva graditeljstva i prostornog planiranja te strane stručnjake za urbani razvoj, a koja će biti prilika za raspravu o prednostima i izazovima koje za gradove pruža participacija u URBACT mrežama.

Drugi dio Infodana rezerviran je za radionicu o urbanom CLLD-u koju će održati LEADER mreža Hrvatske (link is external), nevladina mreža za ruralni razvoj u RH, usmjerena na razvoj CLLD metodologije decentraliziranog razvoja ruralnih, ribarskih i urbanih područja.

Poziv za sudjelovanje otvoren je za sve predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave, organizacija civilnog društve, medija te stručnjake i studente arhitekture i građevinarstva kao i za ostalu zainteresiranu javnost. Besplatno prijavite svoje sudjelovanje na URBACT Infodanu OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: