NATAŠA KOPUNOVIĆ Udruga gluhih i nagluhih uključena je u izradu strategije za osobe s invaliditetom

Nataša Kopunović, voditeljica projekta Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije osnovana je 1947. Osnovala ju je skupina gluhih osoba koje su željele imati mjesto za druženje i savjetovanje. Ona je socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna te rekreativna Udruga, kojoj je svrha okupljanje gluhih i nagluhih osoba s područja županije, a pruža i pomoć u ostvarivanju svih njihovih prava koja imaju kao osobe s invaliditetom. O projektu „Čujemo vas – psihosocijalna podrška gluhim i nagluhim osobama“ govori njegova voditeljica, Nataša Kopunović.

  • Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu dobila 5.000 kuna za projekt „Čujemo vas – psihosocijalna podrška gluhim i nagluhim osobama“. O kakvom je projektu riječ?

Kako je poznato, komunikacija predstavlja jednu od osnovnih ljudskih potreba, a gluhe osobe koriste znakovni jezik za međusobnu komunikaciju. Takav jezik ima svoju specifičnu strukturu i gramatiku, a pismeno izražavanje gluhih osoba, iako postoji krivo mišljenje “čujuće” populacije, teško je razumljivo. Hrvatski jezik gluhim je osobama poput stranog jezika jer ne čuju kako rečenica treba zvučati, a redovito koriste više imenica i glagola, pa zbog toga tekst djeluje izravan i nemaštovit. Ovim se projektom nastojalo pomoći gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju svakodnevnih komunikacijskih barijera, odnosno pružiti im uslugu pretraživanja stranica HZZ-a i drugih domena u potrazi za poslovima, pisanja molbi i životopisa kako bi isti bili razumljivi osobi kojoj su upućeni.

PRAVA Brojne molbe naših članova koje su upućenje nadležnim institucijama nastaju upravo u Udruzi, a bez istih ne bi mogli ostvariti svoja osnovna prava.

Nadalje, kako žene, umirovljenici i umjetnici redovito dolaze na druženja u Udrugu, nastojali smo da svoje slobodno vrijeme pravilno iskoriste budući da se najbolje osjećaju u kontaktu sa sebi sličnima i tako pokažu najbolje rezultate u kreativnom i maštovitom radu. Na organiziranim grupnim kreativnim radionicama izrađen je velik broj ukrasa, čestitki i slično, ali i naučeno puno novih tehnika.

MANIFESTACIJE Kako bi naši korisnici što kvalitetnije iskoristili svoje slobodno vrijeme organizirane su i obilježene kulturne manifestacije i značajni datumi.

Udruga ima i veliki broj nezaposlenih i socijalno ugroženih članova, osoba koje svakodnevno nailaze na diskriminaciju i suočavaju se sa psihičkim poteškoćama, a pri tome ne mogu se obratiti za pomoć psihologa u drugim institucijama jer bi tom prilikom morali koristiti usluge tumača znakovnog jezika. Takav razgovor ne bi osiguravao potrebnu privatnost za kvalitetan psihološki tretman pa je nedavno uvedena i važna novina u samoj djelatnosti udruge koja se odnosi na pokretanje psihološkog savjetovanja za gluhe osobe te psihološka radionica za gluhu djecu u svrhu njihove što bolje socijalizacije i integracije u školski sustav i društvenu zajednicu.

RADIONICE  Sredstvima gradskog proračuna osigurane su neke od osnovnih radnih i didaktičkih potrepština za odvijanje radionica.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga broji 469 članova s područja Osječko-baranjske županije. Naši najznačajniji višegodišnji projekti su „Tumač i prevoditelj znakovnog jezika u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhim osobama“ koji financira Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te  „Pomoćnici za gluhu i nagluhu djecu“ financiran sredstvima Ministarstva  znanosti, obrazovanja i sporta. Projektima nastojimo osigurati gluhim osobama potpunu ravnopravnost u zajednici, javnim institucijama te obrazovnom sustavu osiguravajući im usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika u svim situacijama. Pored navedenih projekata redovito participiramo i u kratkoročnim aktivnostima te smo tako u prethodnom periodu osigurali sredstva za provođenje programa „Čujemo Vas“ koji je financirala Osječko-baranjska županija, „Kreativnost i stvaralaštvo gluhih osoba“ donacijom Vodovoda Osijek te „Integrirani u zajednici“ uz pomoć općine Kneževi Vinogradi.

SVAKODNEVNE POTREBE Programi se odnose na svakodnevne potrebe naših članova u vidu materijala za radionice, obavljanje redovite djelatnosti Udruge, ili pak obilježavanje važnih događaja.

Ove godine su putem javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u matičnoj udruzi zaposlene dvije gluhe osobe, na opće zadovoljstvo samih uposlenika, ali i najstarijih korisnika kojima je tim putem osigurana pomoć u kući u svrhu podizanja kvalitete života.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Članstvo u Udruzi mogu ostvariti isključivo osobe s urođenim ili stečenim oštećenjem sluha od najmanje 35dB, a korisnici naših usluga su redovito i članove njihove uže obitelji.

VOLONTERI, DOBRODOŠLI! Međutim, u javnim aktivnostima udruge uvijek mogu sudjelovati volonteri i svi zainteresirani građani.

Dugi niz godina provodimo tečaj znakovnog jezika velikim angažmanom djelatnice Gordane Pešo na koji se mogu prijaviti svi koji žele naučiti nešto novo, usvojiti osnove komuniciranja znakovnim jezikom te se općenito upoznati sa specifičnostima kulture gluhe i nagluhe populacije.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom Osijekom je u proteklom periodu bila uspješna, redovito smo nailazili na razumijevanje za probleme u organiziranju rada Udruge te potrebe osoba s invaliditetom. Budući da provodimo veliki broj aktivnosti, nadamo se da će u budućnosti biti izdvojena veća sredstva radi podizanja kvalitete pruženih usluga.

  • Pomaže li Grad rad Vaše udruge na još neki način?

Kako je dugogodišnji predsjednik Udruge gluhih i nagluhih te njezin počasni član aktivan u Povjerenstvu za osobe s invaliditetom Grada Osijeka suradnja je obostrana. Udruga je tako uključena u izradu strategije za osobe s invaliditetom, a grad pokazuje bezrezervnu podršku osobama s poteškoćama.

ULAZ Ove godine su osigurana i sredstva kojima se omogućila izrada ulaza za invalide u naše prostorije.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Samu transparentnost smatramo izrazito važnom u svakom poslovanju, a naročito kada je u pitanju upravljanje javnim financijama.

KORISNO Takvo obilježje upravljanja financijama najkorisnije je upravo udrugama koje se velikim dijelom financiraju upravo sredstvima iz gradskog i državnog proračuna.

Po prvi puta imamo potpun uvid u raspodjelu sredstava što nam svakako pomaže u planiranju budućih projekata i samog rada Udruge.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: