INES NOVAK U našim aktivnostima godišnje sudjeluje oko 500 djece

Ines Novak, predsjednica udruge DOKKICA

DOKKICA je nastala kao projekt Udruge za rad s mladima Breza, a 2011. godine postala je samostalna udruga. Zahvaljujući trudu i kvalitetnom radu te razvijanju međusektorske suradnje, DOKKICA je kroz godine postala prepoznatljiva kao provoditelji kvalitetnih aktivnosti za djecu ne samo u lokalnoj zajednici, nego i šire. O projektu „DOKKICA – moja podrška“ govori predsjednica udruge, Ines Novak.

  • Dječja osječka kreativna kuća za projekt „DOKKICA – moja podrška“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 15.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Program „DOKKICA – MOJA PODRŠKA“ provodi se s ciljem prevencije institucionalizacije djece s poremećajima u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske podrške, ali i pružanjem podrške određenim skupinama korisnika koji imaju potrebu za razvijem vještina i potencijala kroz kvalitetno korištenje slobodnoga vremena.

PREVENCIJA Specifični cilj programa je prevencija izdvajanja djece iz obiteljskog okruženja i lokalne zajednice kroz pružanje usluge pomoći u učenju, pomoći roditeljima u odgoju i skrbi za djecu, organiziranjem aktivnosti nužnih za promjenu ponašanja i stjecanje zdravih životnih vještina i navika.

Ciljevi programa su poboljšati školski uspjeh djece s poteškoćama u učenju, socijalizaciju djece s poremećajima u ponašanju, kvalitetu provođenja slobodnog vremena djece te ih naučiti dodatnim vještinama, razviti samopouzdanje i kreativnost, educirati roditelje/skrbnike djece o primjerenoj podršci, odgoju i skrbi za uspješniji razvoj djece te širiti usluge i izvan prostora Udruge sukladno utvrđenim potrebama za određene kategorije korisnika.

  • Koliko djece godišnje prođe kroz vaše radionice/projekte?

U redovnim i izvanrednim aktivnostima u okviru programa i projekata godišnje sudjeluje oko 500 djece grada Osijeka, ali dio djece koju uključujemo u aktivnosti dolaze i izvan Osijeka – primjerice učenici koji sudjeluju u dječjem kazališnom festivalu, učenici koje nastavnici dovode u Dokkicu u okviru odgojno-obrazovnih programa izvan škole.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte/aktivnosti provodite?

Dokkicu čini devet članova, a tri člana su zaposlena. Dokkicu čine i volonteri čiji broj se iz godine u godinu povećava te je u pretprošloj i prošloj godini na godišnjoj razini Dokkica brojala oko 100 volontera.

NAGRADA Zahvaljujući velikom broju uključenih volontera Dokkica je 2016. godine dobila Volontersku nagradu za primjer dobre prakse uključivanja volontera.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način?

Grad Osijek je dodijelio Dokkici prostore na korištenje u Gradskoj četvrti Novi grad na Sjenjaku i to prostor od 9 m2 za ured te ostale prostore koji zajednički koristi više udruga. Grad je Dokkici u više projekata bio partner. Naime, u okviru natječaja za projekte udruga nerijetko je poželjno za partnera imati jedinice lokalne samouprave i Grad Osijek je uvijek pristao biti partner. Osim ovoga programa, Grad Osijek financijski je podržao i dječji kazališni festival „POZOR! Plivamo na sceni“ koji Dokkica provodi svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića. Također, Dokkica je ove godine gradu postala partner u projektu u okviru ESF natječaja „Umjetnost i kultura za mlade“ koji je još uvijek u postupku procjene. Međutim, voljeli bismo kada bi Grad pokazao malo veće zanimanje za rad Dokkice jer su kapaciteti Udruge ojačali i postali smo, ne samo aktivni provoditelji aktivnosti slobodnoga vremena djece, nego podrška odgojno-obrazovnom sustavu i sustavu socijalne skrbi. Nedavnom posjetom kolega iz dviju riječkih udruga, koji su nas posjetili zahvaljujući filmu o radu Dokkice postavljenom na Youtubeu, upućena nam je velika pohvala za rad i razvoj kojemu i oni teže.

POHVALE Drago nam je čuti informacije kako se o radu Dokkice čuje i u Zagrebu, ali i drugim gradovima jer nam je to jedan od dokaza da se „dobar glas daleko čuje“.

Kronični problem Dokkice je neodgovarajući prostor zbog čega smo se više puta obraćali i gradu, no rečeno nam je da grad ne raspolaže odgovarajućim prostorom. Iz naše perspektive to djeluje obeshrabrujuće jer je kvalitetan prostor za rad s djecom od iznimne važnosti. Važno je napomenuti kako je radno vrijeme Udruge u periodu provedbe aktivnosti za djecu od 8.00 do 20.00 sati, tako da korištenje prostora u Gradskoj četvrti Novi grad na Sjenjaku, koji koriste i druge udruge povremeno, nije nimalo dobro rješenje za nas. U svakom slučaju veći, kvalitetniji prostor omogućio bi i razvoj Udruge kao i razvoj novih usluga za djecu, mlade i obitelji.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s Gradom?

Na ljestvici od 1 do 10, zadovoljstvo sa Gradom mogli bismo procijeniti na 7. Do većeg zadovoljstva dovela bi nas konstruktivnija suradnja i veća podrška.

PRODUŽENA RUKA Djeca, roditelji, škole, centri za socijalnu skrb i stručnjaci u radu s djecom i mladima, Dokkicu vide kao produženu ruku podrške.

Smatramo da bi i grad trebao više surađivati s Dokkicom jer okuplja brojnu djecu i mlade, ali i dionike u području rada s djecom, mladima i obiteljima.

  • Koji su izvori prihoda vaše udruge?

U ovoj godini Dokkica se najvećim dijelom financira iz sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz institucionalnu podršku, koja završava krajem 2018., te sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru trogodišnjeg programa – prvi je završio krajem svibnja 2017., a drugi pod nazivom „Razvoj alternativnih inovativnih usluga – alternativni centri podrške za djecu i roditelje“ započeo je u lipnju 2017. i trajat će do 2020.

DO 2020. Ukupan iznos financijske podrške Ministarstva za trogodišnji program iznosi 160.000 kuna godišnje, odnosno 480.000 kuna za tri godine (do 31. svibnja 2020.).

Tim sredstvima zaposlene su četiri osobe; jedna na puno radno vrijeme, dvije na pola, te jedna osoba na 25% radnog vremena. Ostali dio financijske podrške omogućili su Grad Osijek (15.000 kuna za program „DOKKICA – moja podrška“ i 4.500 kuna za dječji kazališni festival), Osječko-baranjska županija (12.000 kuna za program „DOKKICA – moja podrška“ te 4.000 kuna za dječji kazališni festival „POZOR! Plivamo na sceni“), Vodovod Osijek (5.000 kuna) te odnedavno i Zagrebačka banka (45.000 kuna).

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Naravno da je važna. Svaki građanin želi znati kako se raspoređuje „gradski novac“, a to je naposljetku novac građana. Nama, u civilnom sektoru, dobro je poznat pojam transparentnosti jer svaku odobrenu financijsku podršku koju dobijemo, dobijemo prema unaprijed planiranom proračunu koji se mora opravdati u lipu. Također, udruge su dužne svake godine objavljivati financijska izvješća. Tako je od iznimne važnosti da gradski proračun bude transparentan građanima. No, bilo bi dobro progovoriti o tome je li svaki dio/područje proračuna dobro raspodijeljeno.

PRIJEDLOG Možda bi bilo dobro u budućem periodu omogućiti model građanskog predlaganja udjela proračunskih sredstava sukladno aktualnim potrebama i problemima.

U Osijeku je trenutno obeshrabrujuće stanje što se tiče kvalitete života za opću populaciju građana (zbog loše gospodarske situacije sve je više obitelji u riziku, a uz gospodarske probleme opada standard društvenog života zbog čega i brojne obitelji odlaze). Naš prijedlog ide u smjeru poboljšanja kvalitete života djece, mladih i obitelji, a sukladno tome treba kreirati proračunska sredstva koja će biti usmjerena na rješavanje ovih izazova.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: