SLAVICA VRANJEŠ Projektom „Doživjeti 100-tu“ želimo unaprijediti kvalitetu života osoba starijih od 75 godina

Slavica Vranješ, predsjednica Udruge za promicanje kvalitete života starijih osoba KLUB 60+

Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+ osnovana je s ciljem promicanja kvalitete života starijih osoba. O projektu „Doživjeti 100-tu“, suradnji s Gradom Osijekom te ostalim projektima govori predsjednica udruge, Slavica Vranješ.

  • Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+ iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu za projekt „Doživjeti 100-tu“ dobila 16.500 kuna. O kakvom je projektu riječ?

S obzirom na sve veći broj starije populacije i činjenicu da su društvena sredstva za socijalnu zaštitu starijih osoba nedovoljna, javlja se potreba za pronalaskom novih načina zadovoljavanja potreba i unaprijeđenje kvalitete života osoba treće životne dobi.

Temeljem provedenih istraživanja među glavne probleme s kojima se susreću starije osobe ubrajaju se: slabija ekonomska moć, osamljenost, socijalna isključenost, neravnopravan položaj u smislu korištenja svojih prava.

RJEŠAVANJE PROBLEMA Stoga su aktivnosti projekta „Doživjeti 100-tu“ usmjerene upravo na doprinos rješavanju istih.

Projekt je usmjeren na slabo pokretne osobe starije životne dobi (75+) na području Grada Osijeka tijekom 2017., a za koje su predviđene slijedeće aktivnosti:

40 sportsko-rekreativnih aktivnosti „SeniorGym“ pod stručnim vodstvom fizioterapeuta iz Ustanove za zdravstvenu njegu Jadranka Plužarić;

12 edukativnih radionica „Zdravstveno savjetovalište“ (uz besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi) koje provodi magistra sestrinstva Jadranka Plužarić;

14 radionica za unapređenje umnih sposobnosti „Neurobik“ pod stručnim vodstvom profesorice psihologije Ivane Barać;

14 likovno-kreativnih radionica pod stručnim vodstvom predsjednice udruge Paleta suvenira, Andrea Krišto;

40 vođenih radionica usmjerenih druženju i razmjeni iskustava seniora pod stručnim vodstvom više radne terapeutkinje Nere Frank.

Upravo zbog smanjene funkcionalne sposobnosti i samostalnosti osoba starijih od 75 godina, strukturu radionica potrebno je prilagoditi korisnicima čije psihofizičke mogućnosti traže kraće, jednostavnije i lakše sadržaje. Iz toga razloga radionice se provode tjedno u trajanju od 2 sata u sklopu kojih se kombiniraju prethodno navedeni sadržaji.

SUSRETI Osim tjednih aktivnosti predviđena su i 2 kulturno-zabavna susreta: Obilježavanje Dana starijih osoba i Završni domjenak uz prezentaciju radova korisnika.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Klub 60+ okuplja oko 145 članova te se osim ovog projekta tijekom 2017. godine provode još dva – „Jesen života puna je boja“ sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te „English4Seniors II“ sufinanciran od strane Osječko-baranjske županije. Oba projekta usmjerena su na osobe starije od 60 godina.

INFORMACIJE Detaljnije informacije o projektima svi zainteresirani mogu dobiti na telefon 031/210-288 ili putem Facebook stranice: Klub 60+ Osijek, Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se sve može pridružiti?

Sve aktivnosti Kluba održavaju se na adresi u Osijeku, Otokara Keršovanija 33.

UKLJUČIVANJE Sve zainteresirane osobe starije životne dobi (60+) mogu se javiti u Klub i raspitati o slobodnim mjestima u pojedinim radionicama.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Iako je Klub 60+ započeo s radom 30. 09. 2005. godine, formalno je registriran kao udruga tek u veljači 2015. Drago nam je da je Grad Osijek prepoznao naš trud i doprinos te je podržao naše aktivnosti sufinanciranjem projekta „Doživjeti 100-tu“ tijekom 2017. Također se nadamo obostrano uspješnoj suradnji i kroz buduće projekte.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Da – u promotivnom smislu. Redovito sudjelujemo na događaju „Osijek zdravi grad“ povodom Svjetskog dana zdravlja koji se održava u travnju svake godine.

PROMOCIJA Tom prigodom promoviramo aktivnosti Kluba 60+ u smislu unaprijeđenja zdravlja starijih osoba.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračuna je izuzetno važna. Visok stupanj transparentnosti ukazuje na uvažavanje svih dionika zajednice te otvara mogućnost zajedničkih pregovora, promišljanja i unaprijeđenja razvoja društva te optimalne raspodjele raspoloživih resursa.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: