STOJAN BJELAJAC Gradonačelnik sa svojim suradnicima uklanja fizičke barijere za osobe sa invaliditetom

Stojan Bjelajac, predsjednik športske udruge slijepih „Svjetlost“

Športska udruga slijepih „Svjetlost“ najuspješniji je kolektiv za osobe sa invaliditetom u gradu s kuglačkom, šahovskom i pikado sekcijom u koje je uključeno pedesetak članova. O projektu „Zdravlje i sport“  te zapaženim rezultatima na 25. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kuglanju i 26. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu za slijepe i slabovidne osobe govori predsjednik udruge Stojan Bjelajac.

  • Športska udruga slijepih „Svjetlost“ iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu za projekt „Zdravlje i sport“ dobila 10.099 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Edukacijom sugrađana i našeg članstva te uključivanjem u sport i sportsko rekreativne aktivnosti provođenjem treninga i natjecanja projekt doprinosi očuvanju zdravlja slijepih osoba. Daje velik doprinos procesu razbijanja predrasuda prema slijepima. Na listi Svjetske zdravstvene organizacije sljepoća se smatra jednom od najtežih vrsta invalidnosti, pa zbog toga sport za slijepe nije samo puko vježbanje neke sportske discipline, to je zapravo način da slijepa osoba vježbajući više vrsta sportskih disciplina svoj svakodnevni život učini kvalitetnijim.

Poznato je da se nastankom sljepoće gubi mogućnost orijentacije u prostoru, kretanje pravolinijski je skoro nemoguće, dolazi do teških deformacija kičme itd.

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA Samo upornim bavljenjem sportom i vježbanjem, slijepa osoba će izbjeći ili bar ublažiti te strašne posljedice sljepoće koje se odražavaju u provođenju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Napomene radi, slijepa osoba koja koristi bijeli štap u samostalnom kretanju za jedan prijeđeni kilometar potroši energije koju potroši videća osoba za prijeđenih 11 kilometara i 500 metara. Za slijepe, kretanje uz pomoć bijelog štapa, svakodnevno je iskušenje i neizvjesnost. Zamislite da zavezanih očiju morate obaviti sve svakodnevne obaveze. Koliko bi vam trebalo napora, hrabrosti, volje, snage, kondicije, i psihičke pripreme?

ŽIVOT Družeći se sa slijepim osobama  spoznat ćete da samo hrabrošću ublažavamo udare sudbine. Sudbina nam ne šalje iskušenje da bi nas ubilo već da bi u nama probudilo život.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Naša udruga ima 55 članova, raspoređenih u tri sekcije (kuglanje, šah, pikado i rekreativno na Gradskim bazenima plivanje i tjelovježbe u vodi). Članovi biraju svoje aktivnosti prema svojim interesima i zavisno od zdravstvenog stanja. Provodimo nekoliko projekata u cilju poboljšanja statusa sportaša, učenika i uopće slijepih osoba u društvenoj zajednici.

  • Predstavnici  vaše udruge postigli su zapažene rezultate na 25. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kuglanju i 26. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu za slijepe i slabovidne osobe. Gradonačelnik Ivan Vrkić najavio je kako će vam od iduće godine Grad pokrivati troškove prijevoza na natjecanja. Koliko vam to znači?

Od velikog nam je značaja obezbijeđivanje prijevoza od strane Grada Osijeka. Ove godine imamo u kuglanju dva Državna prvaka – Stojan Bjelajac kategorija b1, Božidar Vergaš kategorija b3, te Viceprvakinju Dragica Jurčević b3. U šahu viceprvaka – Hinko Cajzler majstorski kandidat. Kuglači su ekipno osvojili treće mjesto za sezonu jesen/proljeće 2016./017. godine. Naši kuglači nastupaju u sustavu ekipnog i pojedinačnog natjecanja I. kuglačke lige za slijepe, ukupno 6 kola. Zatim ekipno u sustavu II. pikado lige za slijepe, ukupno 5 kola.

USPJEH Šahovska ekipa nastupa u natjecanjima šahovske Slavonske regije za slijepe. Naši kuglači sudjeluju na čak devet  Međunarodnih kuglačkih natjecanja za slijepe.     

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Mogu nam se pridružiti slijepe i slabovidne osobe u sport, rekreaciju, rehabilitaciju (tjelovježbe u vodi) i plivanje na Gradskim bazenima. Zainteresirani za naš rad, volonteri, prijatelji slijepih, sponzori i donatori.

Stojan Bjelajac s Anom Matijević iz Volonterskog centra Tenja

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Odličnom. Gradonačelnik je pokrovitelj akcije „Prošetajmo zajedno“ koju uspješno provodimo u suradnji sa Volonterskim Centrom Tenja tradicionalno u Gradu Osijeku povodom 15. listopada, Međunarodnog dana slijepih – „Dan bijelog štapa“.

AKTIVNI UČENICI U prethodnih sedam godina sudjelovalo je nekoliko tisuća učenika i nastavnika Osječkih Osnovnih škola.

Odličnu suradnju imamo sa odjelom za Zdravstvo i socijalnu skrb, odjelom za prosvjetu i sport. Gradonačelnik sa svojim suradnicima uklanja fizičke barijere za osobe sa invaliditetom, a što je još važnije, borimo se svi za uklanjanje barijera u ljudskim glavama, odnosno predrasudama prema slijepim osobama.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je veoma važna za ugled i napredak Grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Jedna misao o “STOJAN BJELAJAC Gradonačelnik sa svojim suradnicima uklanja fizičke barijere za osobe sa invaliditetom

  1. Jače se umrežimo i angažirajmo (ima toliko nezaposlenih!) – da volontiraju osobama s invaliditetom (u poboljšanju kvalitete života – počam od socijalnog života!) – a u tom smislu ima još previše visokih, oštrih rubnika, koji su veliki problem za kretanje u kolicima..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s