JADRANKA KOKOLARI Nekada je u Osijeku i Zajednici općina bilo izviđača koliko sada ima u cijeloj Hrvatskoj

Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor

Izviđački klub Javor organizacija je koja okuplja djecu i mlade, te nudi niz aktivnosti kojima je zajednički cilj neformalno obrazovanje. Izviđaštvo svojim projektima i programima nadopunjuje slobodno vrijeme djece i mladih, razvija i odgaja djecu i mlade izvan institucija redovnog obrazovanja. O projektima „Šuma i vode u prirodi naše su blago“ i „Izviđačkom igrom do znanja“, ali i izviđaštvu u Osijeku, govori predsjednica kluba Jadranka Kokolari.

  • Izviđački klub Javor iz proračuna je Grada Osijeka u 2017. godini dobio 5.000 kuna za projekt „Šuma i vode u prirodi naše su blago“. O kakvom je projektu riječ?

Osnovni cilj projekta je kroz neformalno obrazovanje na temu zaštite okoliša,  posebno šuma i voda na zanimljiv i interaktivan način osnažiti osjećaj potrebe za zaštitu okoliša i ljubav prema prirodnom okruženju. Poseban naglasak je dan na boravak u prirodi, u šumi, kao neprocjenjivim izvorima života svih bića na našem planetu.

BRIGA Kroz kratkoročne ciljeve u projektu, ostvarujemo dugoročni cilj koji je stvaranje generacija koje će stvarno i brižno voditi brigu o svom zdravlju i živjeti u skladu s prirodom.

Projekt je zamišljen  kao splet prezentacija, predavanja, radionica, izleta i igara u kojima djeca i mladi kroz projekt upoznaju o važnosti i potrebi očuvanja šuma i voda, o potrebi za boravkom u šumama i prirodnom okolišu, kao i o negativnim utjecajima koji nastaju ukoliko ljudi nedovoljno brinu o šumama, vodama i našem ukupnom prirodnom okolišu. Ekološka izobrazba imperativ je vremena u kojem živimo.

  • Koliko članova broji vaš klub i koje još projekte provodite?

Naša udruga broji oko 70 članova različitog uzrasta. Naše aktivnosti i projekte provodimo i za članstvo, ali i za ostalu djecu i mlade te naše sugrađane. Naš rad je kontinuirani, svaki tjedan imamo izviđačke radionice/igraonice  na koje slobodno mogu doći i ne članovi udruge. Svaki mjesec organiziramo i druge oblike aktivnosti – izlete, posjete, višednevne boravke u prirodi, tematske radionice, susrete, natjecanja, predavanja, prezentacije…

  • Za projekt „Izviđačkom igrom do znanja“ od grada ste dobili 4.000 kuna. Što ovaj projekt obuhvaća?

Osnovni cilj projekta je savladavanje različitih znanja kroz igru i druženje u manjim skupinama iste dobne skupine. Kada ta znanja prenose mlade izviđačke vođe, tada ta znanja ostaju trajno upisana u sjećanja mlađih sudionika  projekta.

ZANIMLJIVO Kroz projekt će sudionici učiti znanja općeg obrazovanja i znanja za život, a da pri tome neće niti biti svjesni da „uče“.

Dugoročni ciljevi projekta su korisno iskorištenje slobodnog vremena djece i mladih, jačanje pozicije izviđačkog pokreta u društvu, povećanje broja djece i mladih koji su aktivni članovi – izviđači, odnosno povećanje broja izviđačkih udruga i povezivanja izviđačkih udruga s drugim udrugama sličnih programskih sadržaja, jačanje suradnje sa školama…

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Naše aktivnosti provode volonteri i osim članova udruge mogu se priključiti svi, što mi  znamo reći svi od 7 pa do 107. Najave za naše redovne i projektne aktivnosti redovno  oglašavamo na našim info pultovima, društvenim mrežama, te vrlo često šaljemo medijima i najave, ali i izvještaje s održanih aktivnosti.

NAČIN ŽIVOTA Nastojimo potaknuti što sviše sugrađana da nam se priključe i da svoje slobodno vrijeme provedu na izviđački način života. 

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Nekada je u Osijeku i tadašnjoj Zajednici općina bilo izviđača koliko sada ima cijela Hrvatska. Jednostavno je lokalna zajednica znala, kao i škole i roditelji da je vrijeme provedeno na izviđačima korisno za djecu i mlade, stoga nitko nije morao posebno dokazivati što to izviđači rade, što je danas slučaj. Danas su izviđačke udruge izjednačene  sa inim različitim udrugama koje uglavnom rade projektne aktivnosti, a manji broj udruga ima članstvo i redovne programske aktivnosti. Mi smo svjesni da je Gradu, uz sredstva koja ima za rad udruga, teško rasporediti u takvim uvjetima, kao što je teško odlučiti kojim udrugama dati prednost. Smatramo da bi Grad Osijek u suradnji s izviđačkim udrugama mogao pronaći model suradnje i pomoći slično onim oblicima koje imaju neke udruge, npr. sportske.

IDEJA Osobno sam zagovornik ideje da se u lokalnim upravama  organizira odjel/odsjek/pododsjek za izviđaštvo, jer sam u uvjerenju da samo tako možemo ponovo sa 4.000 doći na 40.000 izviđača u Hrvatskoj (’80-tih godina prošlog stoljeća), ili sa 100-200 na 1.000-2.000 izviđača u Osijeku i okolici.

Izuzetno bi nam bilo drago da se suradnja s Gradom Osijekom razvije u tom smjeru, te da zajedničkim snagama napravimo Izviđački Centar Osijek  u koji će dolaziti izviđači, djeca i mladi, Grada Osijeka, naše Slavonije i Baranje, naše Hrvatske, ali i iz svih drugih dijelova Europe i Svijeta.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vašeg kluba na još neki način?

Sredstava koja dobijemo od Grada Osijeka su samo jedan od mogućih načina  pomoći i podrške našem volonterskom radu. Izuzetno nam je važno da nam se predstavnici Grada odazovu kada ih pozovemo na naše aktivnosti, posebice nam je drago kada nam dođu na Festival izviđačkih pjesama Osijek – FIPO Fest koji organiziramo punih 16 godina povodom proslave Dana Grada Osijeka.

FIPO FEST Voljeli bismo kada bi naš FIPO Fest uvrstili u  gradski program obilježavanja Dana Grada Osijeka – i to je velika pomoć.  

Nadalje, važno nam je kada dobijemo pismo podrške i potpore od Grada Osijeka za natječaje. Mislimo da Grad Osijek ima mogućnosti da nam pomogne na još neke načine. Kako koristimo prostore u vlasništvu države, plaćamo sve režije i najamninu.  Već u startu smo u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na udruge koje koriste gradske prostore bez naknade. Velika bi nam pomoć bila kada bi Grad preuzeo ponovo u vlasništvo prostore koje koristimo i kada bi u ime naše udruge podmirivao režije i najamninu.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Od prvog dana osnivanja naše udruge i dobivanja prvih sredstava posebni naglasak dajemo na transparentnost utrošenih sredstava. Važno je odgovorno trošiti novac naših poreznih obveznika.

POVRAT Svaka kuna koja se utroši u rad naše udruge višestruko se vrati društvu.

Redovno pratimo strukturu naših prihoda i naših troškova i još uvijek više mi (naši volonteri) dajemo, nego što dobijemo iz različitih izvora prihoda.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: