LJUBICA RANOGAJEC Cilj nam je kontinuirano provoditi fizikalnu terapiju za žene oboljele od karcinoma dojke

Ljubica Ranogajec, dopredsjednica Kluba Mammae Osijek

Klub žena liječenih na dojci Mammae Osijek osnovan je 1994. godine. Klub ima 60 redovnih članica, s dvije su članice aktivne u radu predsjedništva Gradske lige za borbu protiv raka. Od 2000. godine Mammae Osijek član je Hrvatskog foruma protiv raka dojke EUROPA DONNA. O projektu „Rehabilitacijom do kvalitetnog života“, humanitarnim manifestacijama Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce, govori dopredsjednica Kluba Ljubica Ranogajec.

  • Klub žena liječenih na dojci „Mammae Osijek“ iz proračuna je Grada Osijeka za 2017. godinu za projekt „Rehabilitacijom do kvalitetnog života“ dobio 9.300 kuna. O kakvom je projektu riječ?

To je projekt kojim pokušavamo pomoći ženama koje su oboljele od karcinoma dojke da se lakše nose s popratnim posljedicama te bolesti na način da organiziramo fizikalnu terapiju u našim prostorijama. Mi smo zahvaljujući ovim sredstvima osigurali jednu fizioterapeutkinju koja je dolazila u naše prostorije svaki dan i radila sa ženama adekvatne vježbe. Riječ je o ženama starije životne dobi kojima je problem otići na fizikalnu terapiju izvan Osijeka.

TERAPIJA Glavnina sredstava otišla je na fizikalnu terapiju, a još smo i u postupku nabave novog računala, budući da je postojeće staro 10 godina. 

  • Koliko članova broji vaš klub i koje još projekte provodite?

Mammae klub u prosjeku broji od 60 do 70 članova. Osim ovog projekta, provodimo i apliciramo za mnoge druge projekte, budući da nam je cilj kontinuirano provoditi fizikalnu terapiju. Provodimo i projekte edukacije i prevencije u srednjim školama.

EDUKACIJE Radimo edukacije o samopregledu dojki u završnim razredima srednjih škola, budući da je to populacija koja bi na pravi način trebala biti upoznata s načinom i važnosti samopregleda.

Ovim projektom svake godine obuhvatimo od 120 do 150 učenica i njihovih profesorica. Provodimo i projekte kreativnih radionica, vrlo nam je aktivna likovna radionica u kojoj žene slikaju pod nadzorom profesorice likovne umjetnosti.

  • Vaš klub organizira humanitarne manifestacije Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce. Kako ste zadovoljni odazivom građana? Imaju li Osječani/ke senzibiliteta prema ovakvim akcijama?

Neke je godine odaziv građana veći, neke manji, ali smo u principu zadovoljne. Uglavnom se Osječani i Osječanke odazivaju na ovakve humanitarne akcije. Imamo puno sugrađana koji redovito sudjeluju u našim akcijama jer smatraju da je to korisno, budući da širimo svijest o potrebi samopregleda.

MANIFESTACIJE Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce vezani su za proljeće i jesen, pa se često puta zna dogoditi da za Dan narcisa bude loše vrijeme, pa je i odaziv slabiji.

No, za Dan ružičaste vrpce, koja se obilježava prve subote u listopadu, odaziv bude uglavnom veći.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Sve žene oboljele od neke bolesti dojke mogu nam se pridružiti. Javiti nam se mogu putem naše web stranice na kojoj objavljujemo sve važne informacije i događanja. Naše je sjedište u Domu zdravlja Drava, u Prolazu J. Leovića 4 na prvom katu. Svakog utorka i četvrtka dežuramo od 15 do 19 sati. Na web stranici su i brojevi telefona na koji nas se može kontaktirati.

ČLANOVI Otvoreni smo prema svima – kao pridruženim članovima ili članicama, a posebno prema osobama koje su se susrele s nekom bolešću dojke.

Može nam se pridružiti svatko tko želi dati doprinos našoj udruzi.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom?

Suradnja je izvrsna. Grad nam je uvijek izlazio u susret, uvijek nam je pomagao i svake godine smo od Grada, kroz neki oblik projekta ili jednokratnu pomoć dobili sredstva. Mi plaćamo najam prostora, tu si i režijski troškovi, a od članarina koje iznose 50 kuna godišnje, to sve ne možemo podmiriti.

POMOĆ Grad nam je uvijek bio na pomoći i osobe s kojima surađujemo u Gradskoj upravi su izuzetno susretljive i srdačne prema nama.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je vrlo važna, s obzirom da je riječ o sredstvima svih građana. Građani imaju pravo znati i biti informirani na koji način se troši zajednički novac.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: