DOMAGOJ MARINIĆ Prijevoznicima smo dokazali da s naše zračne luke linije mogu biti profitabilne i u zimskoj sezoni

Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek

Zračna luka Osijek iz godine u godinu bilježi sve veći broj putnika na domaćim i međunarodnim letovima i to tijekom cijele godine. Iz Osijeka se leti u zagreb, Rijeku, Pulu, Split, Dubrovnik, Stuttgart i Basel, a uvođenje linije za London jedan je od prioriteta u idućoj godini. O broju putnika, preduvjetima za uspostavljanje linije Osijek-London, te planovima u narednom razdoblju govori direktor Zračne luke, Domagoj Marinić.

  • Zračna luka Osijek ove godine obara sve rekorde. Od početka je godine na Klisu stiglo više od 20.000 putnika, a ta brojka još uvijek raste. Kako ste zadovoljni ovogodišnjim rezultatima i hoće li oni nadmašiti prošlogodišnje?

Znali smo da će nam, sa svim ugovorenim linijama s domaćim i stranim kompanijama, ova godina biti rekordna po broju putnika.

REZULTATI Izuzetno smo ponosni na rezultate koji pokazuju porast od 20% u prometu putnika i 39% u broju operacija zrakoplova u odnosu na isti period prošle godine do konca srpnja.

Iako rezultati za kolovoz nisu još objavljeni, znamo da se broj putnika približio brojci od 30.000. Sve linije su izuzetno dobro popunjene i to nam govori da je istraživanje tržišta dobro obavljeno i da je ono što smo ponudili u suradnji s zrakoplovnim kompanijama naišlo na dobar prijem kod putnika.

  • Zrakoplovom iz Osijeka trenutno se može u Zagreb, Rijeku, Pulu, Split i Dubrovnik, ali i izravno za Stuttgart i Basel. Kakva je popunjenost međunarodnih letova?

Popunjenost međunarodnih letova je bolja nego što je to na nekim drugim linijama kompanija Wizz Air i Eurowings. Primjerice, letovi za Basel su popunjeni gotovo 92% na zrakoplovima A320 kapaciteta 180 sjedala. Zadovoljni su i u Lufthansa grupi, odnosno Eurowingsu, popunjenost je 88% na letovima za Stuttgart.

MARKETING Veliki je trud uložen i od strane Zračne luke Osijek na promociji tih letova.

Nismo čekali da kompanije same odrade marketinške aktivnosti, već smo željeli pridonijeti uspješnosti tih letova.

  • Ljeti su posebno atraktivne domaće linije. Hoće li se letovi nastaviti do kraja godine ili završetkom ljeta i oni prestaju?

Posebno nam je drago da smo svim prijevoznicima dokazali da s naše zračne luke linije mogu biti profitabilne i u zimskoj sezoni. Sve domaće linije se nastavljaju i u zimskoj sezoni reda letenja, ali i međunarodne.

USPJEH Na takav način, još četiri mjeseca do konca godine s ovim linijama, broj putnika će narasti na preko 50.000.

Ako se sjetimo da smo 2012. godine imali 2.000, možemo biti ponosni na svoje rezultate.

  • Koliko ste do sada imali putnika na domaćim linijama?

Iako nisu još objavljeni rezultati s 31. kolovoza, vjerujemo da će ta brojka sigurno prijeći 10.000 putnika samo na domaćim linijama.

  • Hoće li se ponovno uspostaviti linija za London? Koji su preduvjeti za to?

Linija za London nam je apsolutno jedan od prioriteta za uvođenje u idućoj godini.

OSIJEK – LONDON To će biti ostvareno uz pomoć jedne od niskotarifnih kompanija koje lete s našeg aerodroma.

Preduvjet su samo slobodni kapaciteti u flotama tih kompanija. Sretni smo da ne moramo više surađivati s kompanijama poput Ryanaira, koje traže velika sredstva za pokretanje linija.

  • S koliko sredstava Grad Osijek subvencionira Zračnu luku Osijek u ovoj godini? Za što su namijenjena ta sredstva?

Grad Osijek u proračunu grada ima osigurano 950.000 kuna za poticanje domaćih i međunarodnih linija. Eksploatacija aerodroma je izuzetno skupa i u ljetnoj i u zimskoj sezoni, kao i osiguravanje svih standarda u sigurnosti i zaštiti zračnog prometa koji su jedan od preduvjeta da bi neka kompanija letjela s nekog aerodroma. Proračunska sredstva se koriste u svrhu osiguravanja tih standarda. Ukoliko nemamo certificiranu opremu te školovano i licencirano osoblje ne bismo mogli primiti te zrakoplove.

ZAHTJEVI U posljednjih pet godina zahtjevi u smislu sigurnosti i zaštite su toliko povećani, neovisno od veličine aerodroma, da su sredstva koja moramo uložiti u opremu i školovanje djelatnika zaista vrlo veliki.

  • Kada će se dovršiti radovi na adaptaciji putničke zgrade? Koliko su oni vrijedni i kakve će promijene donijeti?

Grubi radovi na putničkoj zgradi su završeni, slijedi još unutarnje uređenje na sjevernoj strani, te formiranje novog putničkog toka unutar zgrade terminala i proširenje s južne strane za još jedan gate.

ADAPTACIJA Radovi će biti gotovi ove godine.

Iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ove godine ćemo uložiti još oko milijun kuna za tu svrhu.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je izuzetno važna za vraćanje ili održavanje povjerenja građana u ljude i institucije koji rade s novcem građana. Smatram da je u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji transparentnost na najvišem nivou.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: