TOMISLAV MIŠETIĆ Prošle smo godine imali 87 korisnika u terapijskoj i stambenoj zajednici

Tomislav Mišetić, predsjednik udruge NE-ovisnost

Udruga za borbu protiv ovisnosti NE – ovisnost osnovana je 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i bavi se svim oblicima borbe protiv ovisnosti o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu te kockanju/klađenju. Od početka djelovanja do danas udruga je prošla put razvoja od ideje grupe entuzijasta do značajnog i priznatog društvenog subjekta. O projektu „Droga STOP 2017.“, postupcima rehabilitacije i suradnji s gradom, govori predsjednik udruge Tomislav Mišetić.

  • Za projekt Droga STOP 2017. Udruga za borbu protiv ovisnosti „NE-ovisnost“ iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobila 12.308,71 kunu. O kakvom je projektu riječ? U što će se utrošiti ta sredstva?

Projekt „Droga STOP 2017“ je kreiran kao odgovor na potrebu suzbijanja i sprječavanja daljnjeg rizičnog ponašanja i konzumiranja sredstava ovisnosti te pojave ovisnosti. Želimo motivirati aktivne ovisnike za tretmane liječenja, pružanje zdravstvene i psihosocijalne pomoći aktivnim ovisnicima i roditeljima na području grada Osijeka, educirati djelatnike udruge za gorući problem ovisnosti o kockanju/klađenju te senzibilizirati javnosti o problematici ovisnosti.

AKTIVNOSTI Sredstva će se utrošiti na financiranje dijela plaće zaposlenika koji vode projekt i provode projektne aktivnosti, edukaciju o ovisnosti kockanja/klađenja i nabavi testova na hepatitis C i droge.

Udruga sufinancira ostale troškove koji se pojavljuje tijekom provođenja projekta.

  • Je li projekt Droga STOP 2017. nastavak projekta „Droga STOP Osijek“? Koliko je osoba/korisnika bilo uključeno u taj projekt?

Projekt Droga STOP 2017. je nastavak projekta Droga STOP Osijek, ali Udruga Ne-ovisnost već duži niz godina provodi projekte prevencije tako da se samo nastavljaju jedan na drugi. Tako održavamo kontinuitet na tom području djelovanja.

POMOĆ U 2016. godini 248 korisnika projekta – ovisnika o drogama, alkoholu i kocki/klađenju obratilo se Udruzi za pomoć kroz projekt Droga STOP Osijek.

  • Na koje načine pomažete ovisnicima u postupku rehabilitacije?

Naša je udruga nastala 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika. Kroz svoje aktivnosti, bavimo se ovisnosti o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu te kockanju/klađenju. Stručni tim udruge čine socijalni radnik, psiholog, dvije ekonomistice, rehabilitirani i educirani ovisnici.

PRIZNANJE Naš rad podupiru i brojni volonteri raznih zanimanja i struka.

Cilj programa odvikavanja i rehabilitacije u centru je upoznavanje sebe kroz suživot i interakciju sa drugim korisnicima programa, te promjena stavova, ponašanja, životnih navika i stilova. U okviru terapijskog tretmana provode se različite radno-okupacijske aktivnosti koje imaju za cilj pridonijeti razvoju odgovornosti i radnih navika. Osnovni cilj Stambene zajednice je, kroz samostalne aktivnosti korisnika, prepoznati eventualne slabosti u organizaciji i provedbi normalnog života, te zajednički pronaći rješenja istih, te se postupno pod supervizijom mentora i terapijskog tima prilagoditi i reintegrirati u svakodnevni život i socijalnu sredinu.

  •  Koje faze tretmana prolaze korisnici u Terapijskoj zajednici?

Prva faza je prihvat, odnosno sklanjanje ovisnika s ulice, udaljavanje od sredstva ovisnosti, prestanak samodestruktivnog ponašanja i prilagodba na suživot u zajednici.

PROMJENA NAVIKA Tada slijedi proces introspekcije što se odnosi na promjenu ovisničkih navika, ponašanja i stavova, stabiliziranje psihosocijalnog funkcioniranja te promjene na osobnoj i životnoj razini.

Nakon toga slijedi postupna resocijalizacija, odnosno profesionalno osposobljavanje, rješavanje obiteljskih problema, povremeni izlasci iz centra.

Resocijalizacija kao posljednja faza odnosi se na boravak u stambenoj zajednici, vrednovanje osobnih napredaka i promjena, radne aktivnosti, samostalno organiziranje i provođenje slobodnog vremena.

  • Koliko ste korisnika imali u prošloj godini? Smanjuje li se njihov broj ili je on nekakva konstanta?

Tijekom prošle godine imali smo 87 korisnika u terapijskoj i stambenoj zajednici. Broj korisnika iz godine u godinu se mijenja, tako da je nekada broj korisnika veći, a nekada manji.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom?

DUGA SURADNJA Imamo dugogodišnju, kvalitetnu i uspješnu suradnju s Gradom Osijekom te smo s njom i više nego zadovoljni.

Grad Osijek osim financiranjem projekta pomaže Udruzi na brojne druge načine putem jednokratnih pomoći, pisma potpore, zajedničkih akcija čišćenja grada Osijeka, volontiranja i drugih aktivnosti.

  • Osijek je među nekoliko gradova koji, unatrag tri godine, dobiva najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, ta transparentnost važna?

Zadovoljni smo transparentnim i planskim trošenjem gradskog proračuna te smatramo da bi grad Osijek mogao biti primjer mnogim drugim gradovima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: