BOJAN BODRAŽIĆ Trenutačna naplativost pričuve iznosi visokih 90%

Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje d.o.o.

Zavod za stanovanje d.o.o. najveći je upravitelj stambenih zgrada u Osijeku i trenutno brine o 1598 stambeno-poslovnih zgrada. O naplativosti pričuve, sredstvima za energetsku obnovu, kreditima za sanaciju pročelja i komunikacijom s predstavnicima suvlasnika, govori direktor Zavoda, Bojan Bodražić.

  • Zavod za stanovanje najveći je upravitelj stambenih zgrada u Osijeku. O koliko zgrada trenutno skrbite?

Trenutno upravljamo sa 1598 stambeno-poslovnih zgrada na području grada Osijeka. Broj zgrada na upravljanju iz godine u godinu je sve veći, bez obzira na u ovom trenutku zastoj u pogledu izgradnje novih zgrada i situacije na tržištu.

KVALITETA Očito je kvaliteta Zavoda prepoznata i od strane suvlasnika zgrada na upravljanju kod drugih upravitelja, te se odlučuju na prelazak kod Zavoda.

  • Suvlasnicima stambenih zgrada na raspolaganju su sredstva za energetsku obnovu. Koliko je zgrada do sada obnovljeno kroz ova sredstva? Koliko su suvlasnici uopće zainteresirani i upoznati sa ovom mogućnošću?

Upravo je energetski obnovljena prva zgrada u Osijeku, Kneza Trpimira 1b čija je vrijednost investicije 1.336.448,00 kuna, od čega je Fond sufinancirao iznos od 509.701,20 kuna.

VELIKI INTERES Interes suvlasnika je velik te su u tom pravcu suvlasnici zgrada na upravljanju kod Zavoda podnijeli 20 prijava za izvođenje radova putem Fonda, čija vrijednost investicija prelazi iznos od 30.000.000,00 kuna.

Još uvijek se javljaju zainteresirane zgrade radi davanja potrebitih informacija vezanih za prijave na Fond.

  • Koliko je u 2016. realizirano kredita za sanaciju pročelja, krovova i dizala u osječkim zgradama? Jeste li zadovoljni tom brojkom?

Tijekom 2016. realizirana su 22 kredita za sanaciju pročelja, krovova i dizala. Moramo biti zadovoljni s obzirom na činjenicu da je Zavod po toj istoj kreditnoj liniji obnovio najviše stambenih zgrada na području Hrvatske.

  • Komunicirate li izravno sa predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada? Organizirate li još uvijek tribine “Četvrtkom u četvrti”?

Svakodnevno ostvarujem kontakte sa suvlasnicima u pogledu održavanja stambenih zgrada, kako u prostorijama Zavoda, tako i osobno obilazeći zgrade sa svojim suradnicima na licu mjesta. Što se samih tribina tiče mogu reći da su se pokazale izuzetno dobrim i korisnim projektom, kako za same suvlasnike tako i za nas kao upravitelja jer smo u direktnom kontaktu doprinijeli rješavanju određene problematike vezane za stanovanje, pa i šire.

DIREKTNO U ovom trenutku prioritet će mi biti izlazak na teren, obzirom na predstojeće izrade programa i planova održavanja zgrada i detaljnijih potreba svake pojedine zgrade, te direktnom kontaktu sa svim suvlasnicima.

  • Kolika je trenutno naplativost pričuve?

Trenutačna naplativost pričuve iznosi visokih 90%, koju Zavod u ime i za račun suvlasnika vrši u okviru svoje naknade, što znači da suvlasnici nemaju dodatnih troškova u pogledu naplate putem odvjetničkih ureda.

  • Koliko ste postupaka prisilne naplate prema vlasnicima stanova zbog neplaćanja pričuve pokrenuli u prošloj godini? Je li situacija, u odnosu na ranije godine, bolja ili lošija po tom pitanju?

Svake godine Zavod pokrene približno 1.000 postupaka prisilne naplate dugovanja sredstava zajedničke pričuve, obzirom da se u pravilu radi o istim dužnicima. Budući da Republika Hrvatska ima znatan broj stanova na području grada Osijeka, moram istaknuti da je ona ujedno i najveći dužnik za plaćanje pričuve i iz toga razloga je takav broj sudskih postupaka.

KAMATE Napominjem da u konačnici sva utužena dugovanja budu podmirena uz pripadajuće troškove i kamate.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradom Osijekom?

Suradnja sa Gradom Osijekom je jako dobra, što je prepoznato i od strane građana grada Osijeka. Istaknuo bih projekt obnove zgrada putem spomeničke rente kojim se također uspješno obnavljaju zgrade na upravljanju kod Zavoda.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: