MIRJANA HERCEG Od samog osnutka Grad nam je bez naknade dodijelio prostor za rad

Mirjana Herceg, predsjednica ženske udruge Izvor

Ženska udruga Izvor osnovana je 2001. u prigradskom naselju Tenja. Udrugu su osnovale aktivistice ponajprije mirovnih inicijativa koji imaju dugogodišnje iskustvo u zalaganju za poštivanje prava i sloboda, mirotvorstvo, socijalno i pravedno društvo. O projektima udruge, izvorima financiranja, te suradnji s Gradom Osijekom govori Mirjana Herceg, predsjednica udruge.

  • Za projekt „Razvoj usluga podrške za život u zajednici“ udruga Izvor je iz proračuna Grada Osijeka za 2017. dobila 11.750 kuna. O kakvom je projektu riječ?

– Radi se o projektu koji smo mi osmislili od 2001. do 2003. godine i onda smo ga implementirali i uveli, te ga od onda radimo i razvijamo. Dakle, to su usluge koje su primarno usmjerene na starije, nemoćne osobe u ruralnim zajednicama.

NOVE SREDINE Imamo sjedište u Tenji te smo željeli prenijeti praksu i primjere u nove sredine, a to su Klisa i Sarvaš.

Primarno se radi o aktivnostima uključivanja građana kroz različite oblike aktivnosti – od edukativnih, kreativnih sadržaja i slično, do pružanja usluga vezanih za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, jačanja kapaciteta volontera, osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba.

  • Koliko osoba prima vašu pomoć? Spomenuli ste stare i nemoćne. Ima li puno takvih osoba  na području na kojem djelujete?

O točnom broju ne mogu govoriti, ali radi se o oko 560 i 600 ljudi na godišnjoj razini, koji su direktni korisnici naših usluga. Unutar toga postoji značajan broj starijih i nemoćnih osoba. Mi vodimo bazu podataka kako za Tenju, tako i za Klisu i Sarvaš. Imamo mobilne timove koji su svaki utorak po dva sata u Klisi, dva sata u Sarvašu te pokrivamo i Tenju. Također, imamo i zaposlene osobe na pomoći u kući.

ZAPOŠLJAVANJE Projekt se provodi u partnerstvu već dugi niz godina, i plan je da u suradnji s Gradom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje zapošljavamo marginalne skupine.

  •  Koliko članova broji vaša Udruga?

Naša Udruga ima 26 redovnih članova. Nemamo značajno članstvo, ali imamo veliki broj aktivno uključenih volontera.

IMPOZANTNO U 2016. imali smo 92 volontera.

  •  Koji su glavni izvori financiranja udruge Izvor?

Ono što je nama ključno od samog osnivanja je podrška Grada kroz dodjelu prostora bez naknade za rad u Tenji. Nama je, s obzirom na razvoj aktivnosti, prostor i dalje jedno od važnih pitanja. To je jedna od važnih pretpostavki da možete raditi i osigurati kontinuitet. Iz tog nam je razloga jako bitno da imamo osiguran prostor u kojem možemo raditi. U tom nam je smislu podrška Grada izuzetno značajna.

PODRŠKA Također nam je podrška Grada važna s financijske strane, jer podržava naše aktivnosti.

Županija nas također podržava iz godine u godinu, ali u bitno manjem iznosu. Također, financiraju nas i na nacionalnoj razini, uglavnom Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. To je ono ključno, jer u tom području i radimo najviše.

  • Za projekt „Zaštita ljudskih prava i ravnopravnost spolova“, u ovoj ste godini dobili 5.000 kuna iz gradskog proračuna. Na čemu se bazira taj projekt?

Projekt je povezan s temeljnom uslugom udruge, a to je besplatno pružanje pravne pomoći. Ministarstvo pravosuđa vodi taj institut i uređeno je financiranje, no ono je izostalo prošle godine. U 2017. provodimo aktivnosti od samog početka godine, ali još uvijek nema nikakvih obavijesti o samom natječaju.

PRAVA GRAĐANA  Tako da je svaki iznos koji ide za ovaj projekt zaštite prava građana slabog imovinskog izuzetno važan i značajan.

Taj aspekt povezan je i s rodnom ravnopravnošću te ostalim aktivnostima koje provodimo, a kroz koje nas Grad podržava financijski.

  • Kako biste ocijenili suradnju s gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je nešto što podrazumijevamo da tako treba biti. Ono zbog čega smo osnovani – zadovoljenja potreba korisnika, razine ljudskih prava, ravnopravnosti spolova – to su stvari za koje predstavnici vlasti na razini grada imaju razumijevanja. Vidimo da to razumijevanje postoji i u tom smo smislu u partnerstvu s Gradom na novim projektima.

DONATORI Prije svega, da nemamo podršku i partnerstvo grada, vjerujem da ne bismo imali ni toliko razumijevanja i podrške donatora.

  • Osijek je ponovno za prva tri mjeseca ove godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, ta transparentnost važna?

Mislim da je itekako važna. Otvorenost Uprave prema građanima izuzetno je važna. Društvo može samo napredovati i biti zadovoljno. Građani se mogu osjećati dostojanstveno i sve one pozitivne odlike, koje krase sva razvijena društva, mogu se razvijati i u Osijeku.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s