VLASTA AUGUŠTIN U stambenim zgradama stanari često rade nezamislive kombinacije kada je grijanje u pitanju

Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka

Udruženje stanara grada Osijeka utemeljeno je 1993. i od tada kontinuirano djeluje kao nestranačka i neprofitna udruga u životu grada. Rad je volonterski sa željom učiniti život u Osijeku ljepšim i kvalitetnijim. Okuplja vlasnike kuća i stanova, suvlasnike, najmoprimce, osobe u podnajmu, korisnike socijalnih stanova. O projektima „Redovito održavanje dimnjaka – sigurnije grijanje“ i „Pseći izmet opasan za ljude“ govori predsjednica udruženja Vlasta Auguštin. 

  • Udruženje stanara grada Osijeka za projekt „Redovito održavanje dimnjaka – sigurnije grijanje“ ove je godine iz proračuna Grada dobilo 10.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Svaki požar  iza sebe ostavlja fizičke i psihičke posljedice s manjim ili većim materijalnim štetama, nerijetko i ozljedama. Dimnjačarski poslovi su jedna od značajnijih komunalnih poslova u svrhu  zaštite života, ljudi i imovine od požara. Smatramo da snažno preventivno djelovanje garantira sigurnost građana, te smo se odlučili za  provođenje projekta „Redovito održavanje dimnjaka – sigurnije grijanje“.

SURADNJA Projekt ćemo provesti u suradnji s tvrtkom”Dimnjak”, kao nositeljem koncesije. 

  • Obraćaju li vam se građani za savjete i pomoć, s obzirom da vlasnici stanova, uz preglede zajedničkog dimnjaka, moraju plaćati i pojedinačni pregled instalacija u stanovima?

U stambenim zgradama stanari često rade nezamislive kombinacije kada je grijanje u pitanju, posebice kada nastoje uštedjeti. Na taj način nesvjesno ugrožavaju i svoj život i imovinu, ali i život i imovinu drugih suvlasnika zgrade. Bilježimo slučajeve da su pojedinci u zgradama zazidali dimnjak u vertikali, da za grijanje koriste neispravna i neuvjetna trošila i slično.  Zbog sigurnosti – obveza pregleda instalacija je nužna.

ZAJEDNIČKI DIMNJACI Vlasnici stanova plaćat će iz pričuve preglede zajedničkih dimnjaka unutar stambenih zgrada.

Zbog različitih načina grijanja i uređaja za loženje (sobnih peći, grijalica, protočnih bojlera, kombi bojlera…)  pregled ispravnosti, čišćenje i kontrolu izgaranja uređaja za loženje, vlasnici će plaćati iz vlastitih sredstava.

JEDNOM GODIŠNJE Pregled će se obavljati jedan puta godišnje i stajat će 30 do 40 kuna.

  • Za projekt „Pseći izmet opasan za ljude“ iz gradskog ste proračuna dobili 4.000 kuna. Što ovaj projekt obuhvaća?

Projektom želimo utjecati i podići razinu svijesti o zdravom suživotu stanara i kućnih ljubimaca, naročito pasa, te ukazati na činjenicu da ljubitelji životinja trebaju voditi brigu, kako o životinji koju posjeduju, tako i ljudima u svojoj okolini, gradu. Želimo ujedno ukazati na posljedice, ali i primjere načina rješavanja mogućih problema.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način?

Možemo slobodno reći da rad Udruženja stanara ne bi bio moguć bez pomoći Grada  u smislu osiguranja prostora i podmirenja osnovnih, režijskih troškova.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Suradnja sa gradskim strukturama trebala bi po mom mišljenju biti bolja  u definiranju prioriteta, organiziranju i realizaciji  zajedničkih projekata i aktivnosti, odnosno kreiranju lokane politike.

POSTOJEĆI RESURSI Participativno upravljanje u našoj  lokalnoj zajednici trebalo bi pretpostaviti korištenje postojećih resursa – iskustvo, rad i napore civilnog društva, sa ciljem kvalitetnijeg servisiranja naših građana. 

Kada ne bi postojale udruge, naročito volonterske, sva pitanja koja udruge servisiraju pala bi na leđa lokalne samouprave.

  • Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Prihode potrebne za funkcioniranje i rad Udruženja stanara grada Osijeka osiguravamo putem  prihoda od projekata, potpomažućih članova i članarina građana.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna je izuzetno bitna za povjerenje građana i slobodno možemo reći da je sada na daleko višoj razini nego ranijih godina.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: