DAVOR HORVAT Želimo da mladi stvore ljubav prema kulturnim vrijednostima grada

Davor Horvat, predsjednik udruge Snaga kulture

Cilj udruge Snaga kulture je okupljanje ljubitelja kulturno-povijesne baštine i ljubitelja prirodnih ljepota  u smislu promicanja kulturnih i prirodnih vrednota lokalne, nacionalne i međunarodne  zajednice. Udruga također ima za cilj otkrivanje pomalo zaboravljenih tradicionalnih kulturno povijesnih posebnosti, narodnih običaja i  lokaliteta koji njeguju autohtonost. O projektu „Spomenici moga grada“, te suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik udruge Davor Horvat.

  • Udruga Snaga kulture za projekt “Spomenici moga grada ” iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobila 4.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt Spomenici moga grada je jedan u nizu koji provodimo u okviru promicanja kulturne i spomeničke baštine našeg grada. Cilj nam je mladim generacijama, poglavito osječkim osmoškolcima, stvoriti ljubav  prema kulturnim vrijednostima svoga grada stavljajući u prvi plan osječku spomeničku baštinu.

REPLIKE Učenici su kroz nekoliko radionica izradili replike četiri osječka spomenika: Franju Krežmu, Paulinnu Herman, Augusta Cesarca i Sakuntalu u prirodnoj veličini.

Važno je naglasiti da su replike izrađene od reciklažnog materijala kojim su učenici svojom kreativnošću reklamne letke, stare novine, tekstil i žicu uz boju i ljepilo pretvorili u prekrasne skulpture koje su svakodnevno izložene u Trgovačkom centru Konzum u Industrijskoj četvrti.

EKOLOGIJA Ovim projektom potaknuta je i ekološka svijest kod učenika u odabiru i selektiranju kućnog otpada koji još uvijek može stvoriti novu vrijednost.

  • Cilj vaše udruge je okupljanje ljubitelja kulturno-povijesne baštine i ljubitelja prirodnih ljepota te promicanje kulturnih i prirodnih vrednota lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice. Koliko članova brojite i kojim projektima promičete kulturne vrednote grada?

Naša Udruga broji dvadesetak članova i dvadesetak suradnika koji se uključuju u projektne aktivnosti ovisno o tematici i potrebama. Kvalitetnu suradnju smo ostvarili sa svim osječkim osnovnim školama i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna koja je prepoznala naš rad i širom otvorila vrata i osječkim osmoškolcima omogućila stjecanje novih znanja i vještina u oblikovanju reciklažnih i drugih materijala.

SURADNJA U naše projekte uključujemo i djecu s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”.

U našim projektima sudjeluju i osječki umjetnici i povjesničari koji daju svoj posebni doprinos u neposrednom kontaktu s učenicima u prenošenju svojih znanja i iskustava vezanih za izbor materijala i način izrade spomenika, kao i povijesno razdoblje nastajanja spomenika.

PROJEKTI Od svog osnutka do danas smo kvalitetno ostvarili desetak projekata i pokrenuli nekoliko građanskih inicijativa, što samostalno, što u partnerstvu s drugim udrugama.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način?

Grad Osijek ne pomaže rad naše udruge na drugačiji način, osim financijskim potporama za projekte koje prijavimo na otvorene natječaje i ukoliko prepozna projekt od značaja za grad.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Suradnja s Gradom Osijekom se svodi poglavito na doniranje odobrenih projekata, iako naša Udruga ima puno toga više za ponuditi u području kulture umjetnosti i kulturnog turizma.

SREDSTVA Zadovoljni smo što je nekoliko naših projekata prepoznato i financirano, jer smo svjesni da u gradu postoji mnogo udruga za koje Grad pronalazi načine da rasporedi sredstva, barem svakoj po nešto.

  • Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Izvori prihoda naše udruge su manjim dijelom od članarina, a većim dijelom od donacija prepoznatih i odobrenih projekata i djelomično donacija građana. Izvori prihoda za sada pokrivaju troškove.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost gradskog proračuna je važna da mi građani dobijemo saznanje o potrošnji naših sredstava koje uplaćujemo u vidu poreza i različitih naknada. Dobar je znak da i drugi prepoznaju ovu odliku našeg Grada i visokim ocjenama vrednuju učinjene napore.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s