TEREZIJA BLEKIĆ Radionice 3D modeliranja i printanja privlače velik broj učenika

Terezija Blekić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka osnovana je 1994. s ciljem okupljanja udruga tehničke kulture u Gradu Osijeku. U Zajednicu je udruženo 29 udruga građana s područja tehničke kulture, dok je Centar tehničke kulture organizacijska jedinica Zajednice. Kroz rad Centra tehničke kulture Osijek zadovoljavaju se Zakonom utvrđene obveze rada s djecom i mladeži. O projektu 3D modeliranje i printanje koji se dijelom financira i iz proračuna grada, govori voditeljica Centra tehničke kulture Terezija Blekić.

  • Zajednica tehničke kulture grada Osijeka za projekt „3D modeliranje i printanje iz ovogodišnjeg je proračuna dobila 4.500 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt se već provodi, prvi krug je održan u svibnju, drugi u srpnju, a treći krajem rujna i početkom listopada. Učenici osnovnih i srednjih škola će kroz radionice tehničkih aktivnosti primjenjivati STEM programe u 3D modeliranju i printanju.

ISTRAŽIVAČKI DUH Pri tome će poticati istraživački duh i bavljenje tehnikom i tehničkim znanostima.

Trajanje projekta je otprilike 6 mjeseci.

  • Koliko su osnovnoškolci i srednjoškolci zainteresirani za takve projekte?

Interes je jako veliki. Mi smo osmislili da svaka faza obuhvati različite ciljne skupine učenika. Tako da smo u prvoj fazi animirali učenike da se uključe u dvije jednodnevne radionice 3D modeliranja i printanja i prvu smo osmislili da bude u okviru Dana otvorenih vrata udruga, pa pa smo u suradnji s ravnateljima imali predstavljanje po školama i interakciju s učenicima. U tom prvom krugu veliki smo naglasak stavili na učenice koji završavaju 7. i 8. razred, iako su su se svi mogli uključiti.

AKTIVNOSTI U Centru tehničke kulture, koji je je organizacijska jedinica Zajednice tehničke kulture, imamo cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti, oko 20-ak aktivnosti.

Zatim, u sklopu programa Zima u Domu tehnike, Proljeće u Domu tehnike i Ljeto u Domu tehnike mi već godinama vodimo statistike iz kojih se vidi da oko 35% učenica pohađa tehničke radionice. S druge strane, u Osijeku imamo srednje škole i fakultete tehničkog usmjerenje, i kad gledamo upisne liste, vidi se da je mali broj (ne prelazi 35% upisanih učenica), pa smo željeli da učenice koje završavaju osnovne škole vide da 3D modeliranje i printanje nije samo za dječake, nego se i one mogu uključivati, te da mogu upisivati takve programe u srednjim školama i na fakultetima.

  • Kakav je bio njihov odziv?

Jako smo zadovoljni. Sva su mjesta bila popunjena. Imamo kabinet s 15 računala i nekoliko 3D printera.

SAMI Cilj je da svaki polaznik ima svoje računalo i da uspiju sami nešto napraviti, a ne samo da slušaju predavača koji priča o apstraktnim stvarima.

Oni su, dakle, dobili svoje računalo i svi su na praktičan način primjenjivali sva ona znanja koja su naučili u osnovnim i srednjim školama.

  • Koliko će im to iskustvo značiti prilikom upisa u srednju školu, ako su se odlučili za neki tehnički smjer?

Ako su već odabrali neku tehničku školu, na našim ljetnim radionicama mogu vidjeti čime se sve mogu baviti i u kojem smjeru se mogu obrazovati. Većina tehničkih srednjih škola nema u svom kurikulumu predviđen program 3D modeliranja i printanja. To su nove tehnologije koje se tek trebaju uvesti u škole.

NOVA ZNANJA Mi ćemo ovdje pokušati učenicima dati nova znanja koja će moći primijeniti u školi.

Također, oni iz škole dolaze s nekim znanjima koja pokušavaju implementirati u projekte koje mi s njima radimo.

  • Je li vam potpora koju ste dobili od Grada dovoljna za ovaj projekt ili ste se financirali i iz drugih izvora?

Iz vlastitih prihoda ćemo nabaviti materijal. Ovo je specifična radionica u kojoj se koristi oprema koju imamo, ali trebamo nabaviti potrošni materijal za printanje i te troškove snosimo sami.

  • Planirate li za iduću proračunsku godinu Gradu prijaviti ovakav ili sličan projekt za financijsku potporu, obzirom da je veliki interes za postojeće programe?

– Naravno. Pratimo trendove i interese učenika, pa već imamo dosta osmišljenih ideja koje treba realizirati kroz neke nove projekte.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: