MIROSLAV ČAKALIĆ Grad prepoznaje doprinos Počasne garde

Miroslav Čakalić, poglavar udruge Hrvatski Sokol

Okosnica postojanja udruge Hrvatski sokol je počasna sokolska garda koja broji do 50 pripadnika. Garda je sastavljena od studenata, učenika i djelatnika. Počasna garda Hrvatskog sokola  sudjeluje na mnogim manifestacijama koje se organiziraju na razini grada, županije, ali i države. O Počasnoj gardi, manifestacijama na kojim sudjeluje, te upisima novih članova govori poglavar udruge Miroslav Čakalić.

  • Udruga Hrvatski sokol Osijek ove je godine iz proračuna Grada dobila 50.000 kuna za Počasnu gardu. U što će se utrošiti ta sredstva?

Utrošit će se prema projektu koji smo predali. Za održavanje odora i opreme pripadnika garde. To je osnovna stvar. Dodatno, radi se o troškovima registracije kombi vozila i goriva i za režijske troškove. Mi smo u poslovnom prostoru Grada Osijeka, ali plaćamo režije kao tvrtka, iako smo neprofitna organizacija. Posebno zimi nam odlazi oko 2.000 kuna samo na grijanje, iako je više hladno nego toplo. Sav ovaj novac koji dobijemo od Grada je dobrodošao.

ODRŽAVANJE ODORA Sav će, dakle, novac biti utrošen na troškove koji prati svaki izlazak pripadnika naše garde i održavanja odora, te na druge troškove koje je potrebno podmiriti kada se garda pojavlje u javnosti pred građanima i turistima.

  • Koliko pripadnika broji Počasna garda Hrvatskog sokola? Tko vam se sve može pridružiti?

Trenutno imamo 40 pripadnika počasne garde. Svake godine krajem rujna imamo upise u gardu, građane obavješćujemo preko plakata i medija.

NOVI PRIPADNICI Uvjeti su da mladići moraju biti između 15 i 20 godina starosti, te da su visoki između 182 i 187 cm. Svi takvi su dobrodošli.

Upis traje mjesec dana. Nadam se da će se i ove godine mnogi prijaviti.

  • Na kojim manifestacijama sudjelujete?

Počasna garda je vezana za manifestacije Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Sudjelujemo na svim bitnijim i važnijim manifestacijama. Od svjetskog kupa u gimnastici, rukometnim, nogometnim, zapravo svim bitnim sportskim manifestacijama u gradu, zatim za vrijeme polaganja vijenaca za blagdane, sudjelujemo u svim vojnim manifestacijama, manifestacijama udruga iz domovinskog rata… Surađujemo i sa školama.

AKTIVNI U 90% svih manifestacijama na našem području, mi sudjelujemo.

Također Grad predstavljamo i u ostatku Hrvatske, a nedavno smo naš Osijek predstavili i u Njemačkoj.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Suradnja je odlična. Imamo veliku podršku gradonačelnika i struktura u gradu. Svake godine ta suradnja napreduje.

DOPRINOS Iz Grada prepoznaju naš doprinos i vjerujemo da će se sve to nastaviti.

  •  Pomaže li Grad rad vaše udruge i na neki drugi način?

Grad nam dakle financira prostor, zapravo ne plaćamo najam prostora nego ga dobijemo besplatno. Problem su nam ti visoki troškovi režija. To nam smanjuje onaj iznos koji dobijemo od Grada, pa nam ostane oko 20.000 kuna za sve ostale aktivnosti tijekom godine.

IZLASCI Riječ je o preko 170 izlazaka u Osijeku tijekom godine što je jako puno za jednu volontersku udrugu.

Zapravo, nitko osim nas tijekom godine nema toliko izlazaka.

  • Koji su izvori prihoda Udruge?

Mi ovisimo o financiranju Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. To su nam glavni izvori prihoda. Moguće nas je vidjeti i na, primjerice, vjenčanjima, ali tu nemamo prihoda nego izlazimo uglavnom našim pripadnicima garde, članovima obitelji i rodbini.

TROŠAK To je za nas veliki trošak, ali izlazak ne možemo naplaćivati jer smo neprofitna udruga.

Jedino što nam u takvim situacijama građani mogu pomoći da podmire putne troškove, pranje, glačanje rukavica i odora.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

To je vrlo bitno jer se vidi kako Grad funkcionira i kako raspolaže novcem. Kao čelnik ove udruge jako sam zadovoljan jer imam uvid u raspodjelu i mogu sudjelovati u raspodjeli. To je važno i za sve druge.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: