SVETLANA MARINKOVIĆ Uključivanjem u život lokalne zajednice podižemo kvalitetu života osoba s intelektualnim poteškoćama

Svetlana Marinković, voditeljica i koordinatorica Društva za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek provodi niz projekata u korist osoba s intelektualnim teškoćama u cilju podizanja kvalitete njihovog života. Tu su program rane intervencije za djecu predškolskog uzrasta, projekt rane senzibilizacije i razvoja empatije prema osobama s invaliditetom koji se provodi u osnovnim školama. O projektu socijalne integracije „Moja udruga – moj društveni život“ govori Svetlana Marinković.

  • Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek za projekt „Moja udruga – moj društveni život“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 10.740,00 kuna. O kakvom je projektu riječ i u što će se utrošiti ta sredstva?

Riječ je o projektu kojim će se podići kvaliteta života osoba s intelektualnim poteškoćama njihovim uključivanjem u kulturni, društveni i socijalni život lokalne zajednice. Oni putem radionica, koje omogućuju povećanje i očuvanje kompetencija, stječu nova znanja, vještine i kompetencije potrebne za socijalno uključivanje i prihvaćanje, s jedne strane. S druge strane, uključivanjem različitih suradnika u te aktivnosti osobe s intelektualnim poteškoćama putem zajedničkih povremenih aktivnosti stvorit će određene vještine.

PREZENTACIJA Na poziv lokalne zajednice ili institucija dolazi do prezentacije tih njihovih znanja i vještina.

Dakle, projekt je usmjeren na međuintegracije, te unutrašnje i vanjske socijalne integracije.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje projekte/aktivnosti provodite?

Udruga ima 74 člana. Od toga je oko 50 osoba s intelektualnim poteškoćama i oni su svi na svoj način uključeni u naš rad. Imamo poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama.

PODRŠKA Bavimo se i zapošljavanjem osoba s intelektualnim poteškoćama ili im pružamo podršku pri zapošljavanju.

Tu je i naš projekt socijalne integracije, te projekt u nižim razredima osnovnih škola – razvijanje empatije i komunikacije s osobama s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama.

  • Pružate i uslugu socijalne skrbi za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u vidu poludnevnog boravka. Što on obuhvaća i koliko osoba koristi tu uslugu?

Riječ je o boravku od četiri sata za odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama koje žive u svojim obiteljima. Završili su proces odgoja i obrazovanja, radnog osposobljavanja i nisu u instituciji, niti su zaposleni, niti su bilo gdje uključeni. Znači, žive u svojim obiteljima i nisu u procesu rada, radnog osposobljavanja niti školovanja. Oni se ovdje druže s drugima. Socijalna usluga je zakonom zagarantirana i sve bi ju osobe s invaliditetom trebale imati.

POLUDNEVNI BORAVAK Mi smo na sebe preuzeli tu uslugu da, kad školovanje završi te osobe ne idu u proces rada, nego idu u zaštićene radionice, poludnevne boravke.

Ta je socijalna usluga predviđena zakonom da oni ne bi bili izolirani, jer to su odrasle osobe koje imaju pravo na komadić društvenog života. Ta je usluga standardizirana kroz sustav socijalnih usluga Ministarstva od kojega smo dobili dozvolu, prema zakonu o socijalnoj skrbi. Maksimalno može biti uključeno 20 osoba, a mi ih trenutno imamo 17.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način?

Grad Osijek nam je partner na poludnevnom boravku. Ostali su partneri Centar za socijalnu skrb i Centar Ivan Štark. S njima koordiniramo uključivanje i smještaj odraslih osoba.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Suradnja je jako dobra. Dok god ima potrebe za uslugom, uvijek možemo bolje. Mijenjaju se generacije, pa stvari ne mogu funkcionirati kao prije.

RAD Mijenjaju se i osobe s intelektualnim poteškoćama. To ne može stajati, nego svi moramo konstantno raditi.

Život se ubrzano mijenja u zajednici, pa se mora razvijati i ta usluga. U jednom trenutku uspijete zadovoljiti određeni krug potreba, ali se život u gradu i zajednici ubrzano mijenja i razvija, pa se morate prilagođavati. Inače to ostane na razini koja je nezadovoljavajuća.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: