Predstavljeni planovi za Osječko ljeto kulture 2018.!

Članovi Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture, prigodom zatvaranja ovogodišnjeg OLJK-a, iznijeli su zanimljive detalje ovogodišnje manifestacije, ali i predstavili planove za idući OLJK!

Osječko ljeto kulture 2017. trajalo je 14 dana, održavalo se na 17 različitih lokacija, a ukupno ga je pratilo 10.480 gledatelja.

IMPOZANTNO Na OLJK-u 2017. Osječanima se predstavilo 500 izvođača, od čega je njih 200 došlo izvan Osijeka i Hrvatske.

Grad je za ovogodišnju manifestaciju izdvojio 500.000 kuna, dok je još 100.000 došlo od sponzora.

Predsjednica Organizacijskog odbora Ljerka Hedl istaknula je okretanje OLJK-a prema suvremenijem umjetničkom izričaju ove godine, te novu praksu održavanja festivalskih razgovora s glumcima po završetku predstave. To je odlično prihvaćeno od strane publike.

Predstavljeni su i planovi za izdanje 2018. – OLJK će se prijaviti na netom raspisani natječaj Ministarstva kulture za iduću godinu. Od konkretnih programa za 2018., najzvučnija je vijest da Gradska i sveučilišna knjižnica planira u Osijek dovesti poznatog norveškog hit pisca Joa Nesbøa.

U PROSTORU HNK Osijek za premijeru OLJK-a 2018. predlaže ambijentalnu predstavu u prostoru Branka Kostelnika „Essekerski Long Long Play“ o životu i kulturi Osijeka u vrijeme od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića planira još jednu premijeru, predstavu „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“ Ulricha Huba”.

Na idućem izdanju očekuje nas i velika izložba slavnog hrvatskog kipara Ivana Kožarića, te nekoliko premijera suvremenih dramskih predstava u prostoru Barutane, uključujući hit predstavu „Konstelacije“ britanskog dramatičara Nicka Paynea.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti posjetiti zanimljiva događanja, OLJK je priredio zanimljiv video ovogodišnje manifestacije – OLJK 2017 iz drugog kuta.

 

1 komentar

  1. Srdačne čestitke za sve postignuto, uprkos izostanku financija “metropole”..iako bi nam prije dao Bandić nego ministrica,..(opaska za iduće natječajne rokove!)! Svakako bi 18.-ti, (“punoljetni”) OLJK, trebao biti više interaktivog tipa sa dosadašnjim (samo?!): “konzumentima”…u vidu pripremnih tribina (ok., imamo nove medije za to,..ali nemaju svi niti pristup internetu!), radionica, sudjelovanja i izvedbama nekih programa…a na kraju svega (ili svakog pojedinačnog segmenta – zbog gostujućih izvođača) upriličiti makar kratki, “after-termin” s dojmovima, prijedlozima…i, svakako, novim poznanstvima, prijateljstvima, suradnjama…na sve širim planovima od dosadašnjih?! Ne oklijevajte to primijeniti čim prije, u što većoj mjeri (poput duugooog “otkrivanja” Noći muzeja!) – jer je jedini imperativ svega danas, čim brži (i jeftiniji financijski?!), veći rast (uz proporcionalno povećanje kakvoće sadržaja i sudionika, kao i sveukupne percepcije svih čimbenika!) “dizanjem letvice” upravo inovativno-interaktivnim (pa i na rubu eksperimenta?!) obogaćivanjem te “dimenzije” (koju već imamo, ali nedovoljno uočavamo kao dodatni potencijal!) same manifestacije! Taka ćemo doprinijeti i sve većem zanimanju turista (usredotočenih na tzv. kulturni turizam) a i privlačenju prihoda od oglašivača…?! Iako većina “kulturnjaka” zazire od “materijalnog” aspekta svojih projekata – oni su, ipak, naša (veeliikaa!) nužda…pa “izvadimo glave iz pijeska” i “uhvatimo se ukoštac” sa realnim problemima – i: riješimo ih čim prije , lakše, učinkovitije!!!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: