Predstavljeni planovi za Osječko ljeto kulture 2018.!

Članovi Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture, prigodom zatvaranja ovogodišnjeg OLJK-a, iznijeli su zanimljive detalje ovogodišnje manifestacije, ali i predstavili planove za idući OLJK!

Osječko ljeto kulture 2017. trajalo je 14 dana, održavalo se na 17 različitih lokacija, a ukupno ga je pratilo 10.480 gledatelja.

IMPOZANTNO Na OLJK-u 2017. Osječanima se predstavilo 500 izvođača, od čega je njih 200 došlo izvan Osijeka i Hrvatske.

Grad je za ovogodišnju manifestaciju izdvojio 500.000 kuna, dok je još 100.000 došlo od sponzora.

Predsjednica Organizacijskog odbora Ljerka Hedl istaknula je okretanje OLJK-a prema suvremenijem umjetničkom izričaju ove godine, te novu praksu održavanja festivalskih razgovora s glumcima po završetku predstave. To je odlično prihvaćeno od strane publike.

Predstavljeni su i planovi za izdanje 2018. – OLJK će se prijaviti na netom raspisani natječaj Ministarstva kulture za iduću godinu. Od konkretnih programa za 2018., najzvučnija je vijest da Gradska i sveučilišna knjižnica planira u Osijek dovesti poznatog norveškog hit pisca Joa Nesbøa.

U PROSTORU HNK Osijek za premijeru OLJK-a 2018. predlaže ambijentalnu predstavu u prostoru Branka Kostelnika „Essekerski Long Long Play“ o životu i kulturi Osijeka u vrijeme od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića planira još jednu premijeru, predstavu „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“ Ulricha Huba”.

Na idućem izdanju očekuje nas i velika izložba slavnog hrvatskog kipara Ivana Kožarića, te nekoliko premijera suvremenih dramskih predstava u prostoru Barutane, uključujući hit predstavu „Konstelacije“ britanskog dramatičara Nicka Paynea.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti posjetiti zanimljiva događanja, OLJK je priredio zanimljiv video ovogodišnje manifestacije – OLJK 2017 iz drugog kuta.

 

One thought on “Predstavljeni planovi za Osječko ljeto kulture 2018.!

  1. Srdačne čestitke za sve postignuto, uprkos izostanku financija “metropole”..iako bi nam prije dao Bandić nego ministrica,..(opaska za iduće natječajne rokove!)! Svakako bi 18.-ti, (“punoljetni”) OLJK, trebao biti više interaktivog tipa sa dosadašnjim (samo?!): “konzumentima”…u vidu pripremnih tribina (ok., imamo nove medije za to,..ali nemaju svi niti pristup internetu!), radionica, sudjelovanja i izvedbama nekih programa…a na kraju svega (ili svakog pojedinačnog segmenta – zbog gostujućih izvođača) upriličiti makar kratki, “after-termin” s dojmovima, prijedlozima…i, svakako, novim poznanstvima, prijateljstvima, suradnjama…na sve širim planovima od dosadašnjih?! Ne oklijevajte to primijeniti čim prije, u što većoj mjeri (poput duugooog “otkrivanja” Noći muzeja!) – jer je jedini imperativ svega danas, čim brži (i jeftiniji financijski?!), veći rast (uz proporcionalno povećanje kakvoće sadržaja i sudionika, kao i sveukupne percepcije svih čimbenika!) “dizanjem letvice” upravo inovativno-interaktivnim (pa i na rubu eksperimenta?!) obogaćivanjem te “dimenzije” (koju već imamo, ali nedovoljno uočavamo kao dodatni potencijal!) same manifestacije! Taka ćemo doprinijeti i sve većem zanimanju turista (usredotočenih na tzv. kulturni turizam) a i privlačenju prihoda od oglašivača…?! Iako većina “kulturnjaka” zazire od “materijalnog” aspekta svojih projekata – oni su, ipak, naša (veeliikaa!) nužda…pa “izvadimo glave iz pijeska” i “uhvatimo se ukoštac” sa realnim problemima – i: riješimo ih čim prije , lakše, učinkovitije!!!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s