JOSIP RADKO Ulaznica za Gradske bazene je najpovoljnija u regiji, pa čak i u Hrvatskoj

Josip Radko, direktor Športskih objekata

Primarna djelatnost Športskih objekata d.o.o. je čišćenje i održavanje sportskih objekata kako bi se zadovoljile potrebe sportaša, u istoj mjeri profesionalaca i rekreativaca, te pružale ustaljene usluge. O sezoni kupanja na najvećem gradskom kupalištu – Copacabani, planovima i novim projektima u narednom razdoblju govori direktor Josip Radko.

  • Grad Osijek iz proračuna za 2017. godinu za Športske objekte izdvaja 15.930.000 kuna. U što su usmjerena ta sredstva?

Sredstva iz gradskog proračuna za 2017. godinu za Športske objekte su uglavnom usmjerena na redovno poslovanje Društva uz neke izvanredne troškove. Isti se pojavljuju zbog dotrajalosti objekata te popravaka opreme kojom raspolažu Športski objekti poput popravaka strojeva, instalacija uništenih nevremenom, remonta bazena i slično. Primarna djelatnost Društva je čišćenje i održavanje sportskih objekata kako bi se zadovoljile potrebe sportaša, u istoj mjeri profesionalaca i rekreativaca, te pružale ustaljene usluge.

INOVACIJE Zbog uvođenja inovativnih aktivnosti na postojećim sadržajima pojavljuju se i novi troškovi.

Upravo u taj segment tendencija nam je u budućnosti ulagati više sredstava od ukupne novčane mase doznačene iz gradskog proračuna s ciljem poboljšanja kvalitete korisnika naših usluga i objekata koje održavamo ali i da nam grad postane poželjniji za život zbog ponude različitih rekreacijskih sadržaja.

  • Koji su drugi izvori financiranja Športskih objekata? 

Športski objekti se u svom financiranju oslanjaju i na vlastite prihode. Zbog hipotetskog postavljanja načela javnosti ispred zadovoljavanja načela tržišnosti, ta sredstva ne predstavljaju dostatan iznos za samostalno financiranje, a odnose se na naplatu sadržaja koje nudimo na našim objektima.

POVOLJNE CIJENE Cijene usluga naših sadržaja su znatno povoljnije u odnosu na cijene u ostatku Hrvatske.

Primjerice, ulaznica za Gradske bazene je najpovoljnija u regiji, pa čak i u Hrvatskoj te je slično i s drugim našim naplatnim sadržajima. Svakako kontinuirano nastavljamo sa inovativnim i proaktivnim razmišljanjem kako uštedjeti, a istovremeno i kako povećati još više vlastite prihode. Konkretno, vlastite prihode čine oni od prodaje ulaznica za Gradske bazene i RC Copacabanu, članarine za korištenje tenis terena u PKT Tenis centru, članarine za aerobic na Gradskim bazenima, najam dvorana, najam nogometnog kaveza na Srednjoškolskom igralištu, najam boksova za konje na Hipodromu Pampas, najam paintball terena na Streljani, najam prostora na Streljani Pampas, prometi od kafića kojima upravlja Društvo, prihod od prodanih oglasnih prostora na objektima, najam stolica i pagoda te prijevoz štandova.

  • Sezona kupanja na RC Copacabana u punom je jeku. Novi sadržaji, uređeni bazeni, tobogan i sportski park privlače brojne kupače. Očekujete li dobre rezultate?

Srećom se ove godine predviđa dugo toplo ljeto pa se i s pravom nadamo da će biti dobra sezona kako za nas, tako i za kupače željne osvježenja na našem rekreacijskom centru Copacabana. Uz moderniziran sustav filtriranja (aktivni ugljen) i tretiranja vode (UV lampe) od postojećih sadržaja na RC Copacabana, osim uređenih bazena i tobogana, nudimo zabavu u sportskom parku, aquaaerobic, malu školu plivanja, takozvane „napuhance“ – krokodila, gusarski brod, ljudski skliski stolni nogomet, nove sadržaje na dječjem igralištu, ležaljke, sjenila te zasjenjeni dio dječjeg bazena.

IGRE BEZ GRANICA Planiramo uvoditi i nove aktivnosti poput iskušanih franšiza „Igre bez granica“ koje se odvijaju i na nekim drugim objektima slične namjene, natjecanje u gađanju balonima i zabavu za naše najmlađe posjetitelje koje će animirati djelatnici osposobljeni za takva događanja.

Početkom srpnja uveli smo novu aktivnost na način da svaki vikend osoblje iz kluba za djecu i mlade Moltonko zabavlja naše mališane svojim programom dok smo roditeljima ponudili osvježenje u ugostiteljskim objektima uz naše bazene. To je jedna od ideja koja je pozitivno odjeknula u krugovima mladih roditelja željnim odmora na RC Copacabana.

  • Na čelu ste Športskih objekata od kraja lipnja. Koji su Vaši ciljevi i imate li u planu već neke nove projekte?

Novih projekata uvijek ima, pitanje je mogućnosti financiranja istih. Pošto sam po struci ekonomist ne mogu se ograditi od razmišljanja da svaki projekt mora biti isplativ.

ISPLATIVOST S obzirom na specifičnosti poduzeća, uvažavajući načelo zadovoljavanja javnih potreba, isplativost ne mora biti samo gledajući s financijske strane, to može biti i podizanje kvalitete života naših sugrađana.

Naravno sve projekte ćemo uvoditi u suradnji s gradskim čelništvom. S obzirom da sam mladi otac, ne po godinama nego po stažu, pokušati ću u većoj mjeri pružiti nove aktivnosti na postojećim sadržajima mladim rekreativcima početnicima s ciljem povećanja osviještenosti male djece, ali i njihovih roditelja, o važnosti sporta u njihovim životima.

AKTIVNO Svi znamo koliko su sport i aktivnost organizma važni za zdravlje, pa idemo onda uvesti i taj aspekt u nove projekte koje ćemo realizirati u što kraćem roku. 

  • Osijek je među nekoliko gradova koji su, unatrag tri godine, dobili najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, prema Vašem mišljenju, ta transparentnost važna?

Na tragu prijašnjih odgovora, lako je zaključiti da je transparentnost od iznimne važnosti kako bi se povisila razina povjerenja građana u gradsku vlast. Isto se odnosi i na poslovanje gradskih poduzeća. S povjerenjem dolazi i entuzijazam, a u simbiozi gradskih vlasti i managementa gradskih poduzeća siguran sam da možemo podići kvalitetu života u našem Osijeku na višu razinu.

RAZVOJ Mandat prošlog saziva gradske vlasti bio je stabilizacijski, sada idemo korak dalje i krećemo s razvojnim djelovanjem kako je rekao i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Prihvatimo sve pozitivno iz prošlosti, koncentrirajmo se na sadašnjost i radimo za svijetlu budućnost grada Osijeka i sportske zajednice koja se u njemu razvija.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: