IVANA ŠIBALIĆ Projekt „Zarolaj se“ omogućuje usvajanje novih znanja na kreativan i zanimljiv način

Ivana Šibalić, projektna koordinatorica Udruge Breza

U posljednje  tri godine, uz ostale projekte i djelatnosti Udruge Breza, organizirane su i brojne aktivnosti u sklopu programa EDAKTA (Edukacijsko-didaktički centar) kroz koji su predstavljeni novi obrazovni alati i  tehnike rada s mladima i to ponajprije kroz praksu i dijalog s nastavnicima osnovnih i srednjih škola. O projektu „Zarolaj se“ i „Mladi u zajednici“, te ostalim aktivnostima udruge Breza, govori Ivana Šibalić.

  • Udruga Breza za projekt „Zarolaj se“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 22.450,00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kroz projekt EDAKTA pokazalo se da je mladima s jedne strane potrebno pružiti alternativne sadržaje u sklopu kojih će kreativno provoditi slobodno vrijeme, a s druge strane da oni izuzetno brzo takve sadržaje i aktivnosti  prihvaćaju. Dakle, nisu nezainteresirani – samo trebaju priliku!

Projekt „Zarolaj se“ osmišljen je kao nekonvencionalna i kreativna edukacija primjenom metode kroz igru za mlade, a koja omogućuje usvajanje novih znanja na kreativan i zanimljiv način, ali i ono što nam je vrlo važno, prevenciju nepoželjnih ponašanja te socijalnu inkluziju mladih.

LARP Riječ je o inovativnoj vrsti obrazovnog modela, koji se trenutno primjenjuje u Danskoj, u srednjoj školi Osterskov  Efterskole, koji se bazira na principu učenja kroz igru (skraćeno LARP -Live Action Role Playing).

Mladi u realnom vremenu isprobavaju različite životne uloge i njihove zadatke i na taj način lakše se suočavaju s izazovima stvarnog života. Izvedbom radionica, njih barem 6, u gradskim područjima (Tvrđa, GISKO, Kazamat…), tematski vezanim uz povijesne i kulturne sadržaje grada, mladi će imati priliku učiti o svom gradu i njegovom bogatom kulturnom nasljeđu. Isto tako organizirat ćemo okrugle stolove, u suradnji s odgojno-obrazovnim i javnim institucijama,  na  temu neformalnog obrazovanja i novih obrazovnih alata, u svrhu ostvarivanja implementacije sličnih modela u formalno obrazovanje.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje projekte/aktivnosti provodite?

Udruga broji 9 članova i 12 zaposlenika, ali isto tako okuplja i velik broj mladih i volontera koji sudjeluju u brojnim aktivnostima. Tako smo u prvoj polovici  godine organizirali akcije za mlade: „Lega di si sutra?“ povodom Europskog tjedna mladih,  „pOKRENI SVIJET“ u sklopu tjedna Hrvatska volontira i Dana otvorenih vrata udruga te putovanje mladih Osječana, volontera Udruge, u Poljsku i Italiju u sklopu dva različita, ali povezana Erasmus+ projekta – „Game Sustain“ i „I Sea You“.

Isto tako provodimo  brojne nacionalne i međunarodne projekte za mlade usmjerene na promoviranje inovativnih oblika neformalne edukacije, promicanje socijalnih programa i socijalne inkluzije djece i mladih, osnaživanje mladih za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu  i javnom odlučivanju, prevenciju vršnjačkog nasilja, te organiziranje i provođenje festivala, izložba, koncerata i ostalih kulturno-umjetničkih manifestacija.

PROJEKTI Trenutno provodimo 4 nacionalna i 4 međunarodna projekta, od kojih dva financira Grad Osijek.

Više o projektima i aktivnostima može se pronaći na našoj web stranici.

  • Za projekt „Mladi u zajednici“ iz ovogodišnjeg ste proračuna dobili 12.000 kuna. U što će se utrošiti ta sredstva?

Ovim projektom planiramo razvijati i unapređivati socijalne usluge u gradu Osijeku osiguravajući još kvalitetniji rad te nastaviti pružati profesionalnu podršku mladima s poremećajima u ponašanju u posttretmanskoj zaštiti. Naime, nakon izlaska iz ustanova socijalne skrbi, većina se mladih nalazi u vrlo teškoj  situaciji, u kojoj moraju započeti samostalni život bez konkretne podrške.

POSTTRETMAN Do unatrag desetak godina kod nas, ali i ne mnogo više u svijetu, posttretmanska zaštita bila je zanemarena intervencija društva za razliku od svih intervencija koje joj prethode.

Međutim, iskustva i rezultati istraživanja pokazali su da je riječ o gotovo jednako važnoj intervenciji kao i kad je riječ o tretmanu  jer ako ta faza tretmana ne funkcionira  (ili izostane) rezultati prethodnih intervencija lako mogu biti poništeni. Baveći se razvojem i pružanjem socijalnih usluga mladih s poremećajima u ponašanju, Udruga Breza  od 2001.  provodi različite kvalitativne programe i projekte kako bi se mlade u sustavu socijalne zaštite, kao i onima koji su u izlasku, osnažilo za što bolji i kvalitetniji životni put.

PODRŠKA Upravo će se ovim projektom prije svega pomoći korisnicima u posttretmanskoj  fazi organiziranjem  integracijskih, komunikacijskih radionica te radionica životnih vještina kroz koje ćemo mladima pružiti značajnu podršku u prvim koracima samostalnog života.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način?

Osim prijave projekata na natječaje i javne pozive, s Gradom surađujemo i na druge načine. Organizirajući različita događanja na javnim gradskim površinama, Grad Osijek često je u ulozi pokrovitelja te nam osigurava sve potrebne dozvole. Kao primjer možemo izdvojiti tematsko oslikavanje klupa na Promenadi što je Grad prepoznao kao kvalitetnu i maštovitu volontersku akciju koju smo proveli u suradnji s Umjetničkom školom u Osijeku.

PARTNERSTVO Također, moramo istaknuti i spremnost Grada na partnerstva u međunarodnim projektima.

Do sada smo uspješno realizirali dva višegodišnja projekta, a svake godine prijavimo barem dva zajednička.  Značajna nam je i pomoć gradskih službenika koji kao suradnici pomažu u realizaciji projekata i programa koje provodimo.

  • Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Suradnja bi mogla i trebala biti puno bolja. Naime, zbog političkih promjena na lokalnoj razini koje se događaju svake četiri godine, moramo se iznova truditi uspostavljati komunikaciju i suradnju s lokalnim čelnicima, ako dolazi do promjene vladajuće strukture. To nam često otežava rad na nekim većim projektima gdje je važno djelovati u skladu s rokovima i planiranim aktivnostima, a gradski je aparat prilično složena struktura zbog koje smo ponekad „na čekanju“ dok odgovor ne stigne.

ISCRPLJUJUĆE Taj ponovni proces upoznavanja i dokazivanja obostrano je iscrpljujuć jer je kao da počinjete iz početka nakon  10 ili 15 godina postojanja.

Iako su neki od projekata-programa naše udruge, poput „Zemlje bez granica“ uvršteni i u Strategiju kulturnoga razvitka grada Osijeka, te predstavljaju svojevrsni brand grada, još uvijek nismo uspjeli naći model po kojemu bi ovaj tradicionalni Festival održao, razvijao i  nastavio biti zajednički proizvod Grada i Udruge Breza, onako kako je i zamišljen.

SAVJETODAVNA TIJELA Kako bi se osigurala kvalitetnija suradnja civilnog sektora i Grada bilo bi  dobro da formirana savjetodavna tijela  čiji su članovi i udruge ( Vijeće za socijalne usluge. Odbor za  organizaciju civilnog društva) kontinuirano rade, aktivno, ozbiljno i  odgovorno.

  • Koji su izvori prihoda vaše udruge?

Naša se udruga financira kroz nacionalne i međunarodne projekte koje provodi, ali pruža i socijalnu uslugu za mlade bez odgovarajuće podrške i s poremećajima u ponašanju iz Hrvatske i Švicarske.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Kao i u svakom poslovanju, transparentnost bi trebala biti nit vodilja do uspjeha te pokazatelj kvalitete rada. Drago nam je da i Grad Osijek teži tome i da su promjene na bolje vidljive i zapažene.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: