BORIS OCIĆ Želimo ljude naučiti kako uživati u vinima i dobroj hrani

Boris Ocić, predsjednik Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“

Udruga Dekanter osnovana je u kolovozu 2013. s ciljem promicanja enogastronomske edukacije, turizma i kulture stola. Članovi udruge sudionici su i suorganizatori brojnih vinskih događanja, festivala i radionica. O projektu osposobljavanja članova za vođenje enogastronomskih edukacija, manifestacijama na kojim sudjeluju, te novim članovima govori predsjednik udruge, Boris Ocić.

  • Udruga za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ ove je godine iz proračuna Grada dobila 5.000 kuna za projekt osposobljavanja članova za vođenje enogastronomskih edukacija. U što će se utrošiti ta sredstva?

Kao što samo ime projekta sugerira – idemo se educirati. Tijekom prošle, 2016. godine, šestero naših članova položilo je ukupno sedam međunarodnih certifikata: četiri WSET 1. stupnja te tri Sommelier 1. stupnja. Time smo stekli znanja potrebna za organizaciju osnovnih edukacija kulture vina i stola za građanstvo i to se pokazalo kao zanimljiva tema.

DRUGI STUPANJ Ove godine, zahvaljujući sufinanciranju Grada Osijeka, planiramo završiti edukaciju za tri certifikata drugog stupnja.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje projekte provodite?

Ove godine broj članova je 22. Mi smo mala i složna udruga, a projekti kojima se bavimo su razni. U prvom redu smo suorganizatori prvog i jedinog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS koji će se ove godine održati po četvrti put. Riječ je o jedinom događaju te vrste istočno od Zagreba i ne treba ga uspoređivati s drugim događajima sajamskog i festivalskog karaktera na istoku Hrvatske, budući da imamo drugačiji pristup organizaciji, a u prvom je redu to edukacijska i ekonomska komponenta povezivanja publike i ugostitelja s proizvođačima.

Osim toga, stalno radimo na edukaciji članstva.

SVAKE GODINE Idemo na dva do tri edukacijska izleta na kojima članovi mogu izravno od vinara doznati više o tehnikama proizvodnje i čuvanja vina, vidjeti koji su najnoviji trendovi u vinarstvu te obići vinograde i podrume.

Isto tako, organiziramo i razne edukacije za članove u vidu predavanja, vođenih degustacija, upoznavanja s načinima posluživanja i opisivanja vina i drugim temama.

Povremeno se uključujemo u druge javne manifestacije. Tako smo, primjerice, prošle godine u sklopu Osječke ljetne noći organizirali događaj „Damska vina“, odnosno javnu prezentaciju vina koja su, u prvom redu, namijenjena ženskom nepcu, ali nije tom prigodom nedostajalo niti muške publike, dapače. Također se uključujemo, po pozivu, u Dane vina i turizma.

SLJUBLJIVANJE Prošle smo godine pomagali Turističkoj zajednici u sljubljivanju osječke knedle s odgovarajućim vinima, a na događajima Vino i umjetnost pomagali vinarima u prezentaciji i točenju vina na njihovim štandovima.

U suradnji s vinotekom „Vinita“ u nekoliko smo navrata organizirali i ciljana slijepa kušanja određenih sorti i stilova vina, a tu kao sudionike često pozivamo i vinare. Tako smo u proteklih godinu dana organizirali slijepa kušanja s ocjenjivanjem sauvignon blanca, rose vina, chardonnaya, crnih pinota, vina iz Mađarske te sučeljavanje vina iz regija Bordeaux i Rioja.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

– Dekanter je otvoren za sve zainteresirane, ali… Uvijek postoji taj „ali“, no on je kod nas vrlo važan. Ne zanima nas članstvo koje misli kako će isključivo dolaziti piti na sastancima i edukacijama, naš je cilj značajno drugačiji. Želimo ljudima prenijeti svjetske trendove, naučiti ih kako uživati u vinima i dobroj hrani, kako to činiti cijeli dan, a ne pretjerati i slično. Možemo reći da smo donekle „zatvoreni“, budući da nas zanima članstvo koje ima volju i želju učiti i napredovati, a ne samo piti.

POMALO “ZATVORENI” I sami se često znamo našaliti karakterom udruge, ali naša je misija potpuno drugačija.

Većina članova došla je po preporuci, redovito su bili gosti u „Viniti“, gdje je sjedište udruge, te su se „dokazali“ kao ljudi koji žele učiti i unaprijediti svoje znanje. Jasno je da se dogodi da netko ponekad i pretjera u degustiranju, ali, ponavljam, tako što nije nam cilj.

  • Koliko su Osječani zainteresirani za enogastronomske edukacije?

Posljednjih godina interes za dobrim vinima značajno raste, a to se najbolje vidi na raznim manifestacijama. Upravo kroz upoznavanje s našim članovima građani se često zainteresiraju za učenje i mnogima je zanimljivo otkriti jedan potpuno novi svijet. Kada naučite degustirati vina, kada se upoznate sa svime što se može otkriti u čaši, doživljaj raste. Prepoznali su to i naši sugrađani pa ćemo već nakon godišnjih odmora organizirati još pokoju edukaciju.

FESTIVALI Jesen će biti bogata i raznim vinskim događajima u gradu i okolici, a sve će kulminirati četvrtim WineOS-om u prosincu.

Nakon svakog događaja broj zainteresiranih raste pa će, ne sumnjam, tako biti i ove godine.

  • Na kojim manifestacijama sudjelujete?

Već sam naveo kako u nekim događajima sudjelujemo kao organizatori, dok neke posjećujemo. Osim WineOS-a i dijela promocija u „Viniti“, uključujemo se u rad još nekih događaja, a na neke dolazimo kao posjetitelji. U tim prilikama, organizirano ili samostalno, posjećujemo razne festivale, ciljano kušamo vina iz određene regije i slično. Iskustva s drugim članovima potom se dijele na našim redovitim sastancima.

POSJETE U proteklih godinu dana dio naših članova bio na raznim većim i manjim događajima, poput festivala graševine u Kutjevu, Vinistre, festivala cabernet franca u Villanyu, zagrebačkom Vinocomu i sličnim vinskim eventima.

  • Koji su izvori prihoda Udruge?

Udruga se financira dijelom iz članarina, a dijelom iz donacija. Određene aktivnosti, poput edukacijskih izleta, udruga sufinancira plaćanjem prijevoza, a ostatak podmiruju članovi. Želja nam je u skoroj budućnosti početi ostvarivati prihode i kroz edukacije. Zasad one isključivo pokrivaju troškove organizacije.

  • Grad Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Apsolutno je važno znati gdje ide naš novac. Pritom je, isto tako, bitno cijelu tu priču prikazati na jednostavan način kako bi što više građana moglo shvatiti gdje se sve troši. Osobno smatram da je nužno i više poraditi na edukaciji građana koje su sve obveze nužne i neizbježne za lokalnu upravu i samoupravu, budući da oni to često ne shvaćaju, odnosno nisu svjesni kako izgledaju obveze od kojih gradovi, općine i županije ne mogu „pobjeći“.

JASNO I GLASNO Građani su često nezadovoljni i to nezadovoljstvo izražavaju javno što je i dobro i poželjno.

Ipak, valjalo bi poraditi na informiranju kako bi mogli shvatiti tko je za što zadužen. Vjerujem da ni ljudima u gradskoj upravi nije svejedno kada ih se proziva za nešto s čim nemaju veze, ili ako je riječ o nečemu u čemu Grad Osijek po zakonu mora sudjelovati sufinanciranjem.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: