LJERKA HEDL Pomno odabrani programi 17. Osječkog ljeta kulture podići će kulturni život Osijeka

Ljerka Hedl, predsjednica Osječkog ljeta kulture

Najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj – Osječko ljeto kulture, od 2000. godine nudi kvalitetne kulturne programe. U dvotjednoj manifestaciji planiran je 41 visokokvalitetni program iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Što Osječane, ali i ostale posjetitelje ove manifestacije očekuje u 17. izdanju OLJK-a, govori Ljerka Hedl, predsjednica Osječkog ljeta kulture.

  • Osječko ljeto kulture 2017. održava se od 29. lipnja do 12. srpnja. Što posjetitelji najveće kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj mogu očekivati ove godine?

I ove godine 17. Osječko ljeto kulture donosi 41 program iz svih područja umjetnosti: kazališne, književne, glazbene, plesne, filmske, likovne i novomedijske umjetnosti. Naglasak je na premijeri koju Osječko ljeto kulture donosi svake godine. Ove je to premijerni naslov Roalda Dahla „James i divovska breskva“ koju priprema Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka.

POD VEDRIM NEBOM Ovogodišnje ljeto kulture otvaramo Nabuccom našeg HNK, pod vedrim nebom, kao u Veroni. Vedrim kažem namjerno, jer zazivam lijepo vrijeme i ovu prekrasnu operu pod zvjezdanim nebom u dvorištu Rektorata. Mislim da je to najljepši mogući način da se otvori OLJK.

U srijedu, 12. srpnja zatvaramo OLJK našim HKUD-om „Osijek 1862“ i njihovom prijateljicom Anom Rucner. Dakle, ovogodišnji OLJK otvaramo tradicionalno za blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, a zatvaramo dva tjedna kasnije, 12. srpnja.

Posjetiteljima ćemo program približiti kroz programske letke, jumbo plakate, društvene mreže i web stranicu, kako bi isplanirali posjete zanimljivim programima u ova dva tjedna, jer im na najljepši mogući način Grad Osijek i gradonačelnik poklanjaju 41 visokokvalitetni program i visokokvalitetnu kulturu.

  • Koliko je novca Grad Osijek izdvojio za ovogodišnji OLJK? Jesu li ta sredstva dovoljna?

Grad Osijek svih 17 godina, ali i tri godine prije OLJK kada su se organizirala Ljeta u Tvrđi, vlastitim naporima, prepoznajući značenje OLJK kao festivala, najznačajnije manifestacije u istočnom dijelu Hrvatske, uvijek u najvećem dijelu financira programe OLJK. Riječ je o 500.000 kuna – to su sredstva koja je maksimalno moguće izdvojiti iz proračuna Grada. Moram se zahvaliti sponzorima, našim gospodarskim subjektima koji nam i ove godine pomažu sa 150.000 kuna.

DOPRINOS Izuzetan je doprinos i ustanova kulture i društava grada, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Umjetničke akademije posebice, te gradova prijatelja i međunarodne suradnje koju imamo s gradovima šire regije. Velik je doprinos i Grada Zagreba koji je već treću godinu pokrovitelj jedne od velikih predstava.

Preklane je to bio mjuzikl „Mamma Mia“, lani komedija “Gospođica iz Maxima“, a ove godine Grad Zagreb stoji iza Grada Osijeka sa predstavom Kazališta Kerempuh „Ustav RH“. Zgodna nam je poveznica da u filmskom programu imamo istoimeni film Rajka Grlića i Ante Tomića, uz Dravu, na šetalištu uz Secesijski zdenac, na velikom screenu. 30. lipnja imamo filmsku večer uz dva filma – „Ustav RH“ i izvrsni dokumentarac „The Beatles“.

SIMBOLIKA Ministarstvo kulture simboličnim načinom pripomaže OLJK-u dajući dio sredstava za premijerne programe u ustanovama kulture, koji te premijerne programe onda realiziraju na OLJK-u. Ove godine nemamo ni tu simboličnu podršku. Žao mi je zbog toga i mislim da ćemo na neki način sljedećih godina to morati formalno i sustavno riješiti.

Moram još spomenuti da kroz nemjerljiv doprinos Grada Zagreba te velikog austrijskog donatorskog poteza, na ovogodišnjem ljetu kulture gostuje austrijski balet Gala iz St. Pöltena. Oni nam poklanjaju baletni program koji Osječani vole. Takvi programi, odnosno usluge i sponzorstva, vrijedni su oko 100.000 kuna.

 

  • Koliko je važna uloga Grada u organizaciji Osječkog ljeta kulture?

Prevažna! Grad je za organizaciju i produkciju OLJK ove godine iz gradskoga proračuna za umjetnički program izdvojio 321.500 kuna, za logistiku i tehničku  podršku 136.000 kuna, te za organizacijski program 142.500 kuna.

ENTUZIJASTI Grad Osijek, a posebice Odsjek za kulturu, pokazuje sav svoj entuzijazam, stručnost, kreativnost i iskustvo u posredničkoj i kolektirajućoj energiji u stvaranju programa i realizacije programa Osječkih ljeta kulture.

 

  • Na čemu bi trebalo poraditi kako bi se održavanjem ove manifestacije privuklo što više gostiju ne samo iz Osijeka nego i okolice i regije, a što bi povećalo turističku potražnju i na taj način utjecalo na povećanje proračuna Grada Osijeka?

Osječka ljeta kulture posredno doprinose povećanju broja posjetitelja gradu iz šireg slavonskog okruženja – Đakova, Vinkovaca, Virovitice, Vukovara. Oni tijekom ta dva tjedna dolaze u Osijek, prije ili nakon predstave obave neki shopping, popiju piće.

PONOVNI DOLASCI Na OLJK-u sudjeluje oko 300 do 400 umjetnika, a među njima je puno gostujućih umjetnika koji razgledaju naš grad, spavaju u njemu, obilaze restorane i kafiće, redovito se zaljubljuju u osječku secesiju, u parkove i mirise lipa i ponovno požele doći i dolaze u Grad.

Mislim da je to zapravo veliki doprinos Osječkih ljeta kulture.

  • Ove će godine programi biti izvođeni na više od 10 lokacija. Kako je Kulturni centar u sklopu Eurodoma konačno u vlasništvu grada, hoće li se i u tom prostoru odvijati neki od programa?

Svakako. Imali smo prostor prijašnjih godina, imamo ga i ove godine, a posebice skrećem pozornost na Kulturni centar Eurodoma, na cijeli kompleks Eurodoma koji se treba pretvoriti u kulturno središte i podsjećati da je na tom prostoru, na toj lokaciji nekada bio Radnički dom u kojem je bio Miniteatar, Zodijak galerija… Kao da je nekako sudbinski određeno da na tom mjestu bude kultura i to svaka vrsta kulture.

SUDBINA Od 13 lokacija, važna je lokacija Kulturnog centra Eurodoma.

U galerijskom prostoru koji je prekrasan i u svom roh-bau izdanju, Davor Gobac ima izložbu i Osječanima se predstavlja kao umjetnik, kao slikar. Ispred Eurodoma, u amfiteatru, svakako je važno spomenuti gostovanje Julijane Tomić Semoline, Osječanke koja je davno otišla u Barcelonu i koja nam dolazi sa svojim performansom „Anarchy“, koji je premijeru doživio u New Yorku. Dva POP UP performansa Dubrovkinje Ivane Pegan Baće i Andreje Knezović također su u kompleksu Eurodoma. Human Buldozer Undergorund jazz bend pripremit će nam jedan koncert, a likovna umjetnica Ljiljana Mihaljević dolazi sa popularno zvanom Školicom “The Routh“ – performansom koji pokazuje napore i životnu trku.

  • Možemo li očekivati i neka međunarodna gostovanja?

Izobilje međunarodnih gostovanja je ove godine. I to ne samo Europskih, nego smo „skočili“ i u svijet i to mi je izuzetno drago. U Pečuhu se nalazi i priprema za Europsku turneju i za dolazak u Osijek 9. srpnja, svjetski zbor mladih gdje je dirigent Ken Wakia iz Kenije, a mađarski dirigent je Zoltan Pad. Zahvaljujući indijskom veleposlanstvu dolazi nam Rajasthan folk performans. Riječ je o originalnoj indijskoj grupi glazbenika na njihovim zanimljivim folklornim instrumentima uz originalni folklorni ples. Dakle, Indija nam gostuje na OLJK-u. Na neki posredan način stiže nam i Australija sa Dubravkom Lepenom, koji nam donosi glazbu i ples Aboridžina. Australija nam stiže i sa ljudima koji su rođaci i praunuci Vilme Vukelić.

VILMA VUKELIĆ U književnome programu izuzetno je važan događaj – promocija knjige Maroja Mihovilovića „Mi djeca Solferina“ 7. srpnja u hladovitom Lapidariju Muzeja.

U ovom gradu živjela je Vilma Vukelić – književnica, kroničarka Grada Osijeka, a njezina je sudbina zanimljiva. Jedan od njezinih praunuka je Maroje Mihovilović, koji je napisao obiteljsku sagu i kroniku njezine djece koja su otišla raznim putevima, pa čak i do Japana i Australije. Na predstavljanje knjige dolazi njezina rodbina iz daleke Australije, Danske, Beograda, Rusije, i Zagreba.

  • Programe Osječkog ljeta kulture svake godine pogleda više od 10.000 gledatelja. Hoće li ovogodišnji program zadovoljiti kulturne potrebe Osječana i ostalih posjetitelja?

Svakako će i OLJK 2017. zadovoljiti kulturne potrebe Osječana, ali i građana susjednih gradova, te šire regije. Programi koji su pomno odabrani doprinose podizanju kulturnog života našega grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, a potiču naravno gospodarske i turističke aktivnosti. Doprinose općem razvoju grada te mijenjaju njegov imidž i čine ga prepoznatljivim na nacionalnoj, Europskoj i međunarodnoj razini.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: