MILJENKO TURNIŠKI Info fora podiže razinu informiranosti mladih koji žive u suburbanim područjima

Miljenko Turniški, direktor Agencije lokalne demokracije

Info centar za mlade „Info fora“ projekt je Agencije lokalne demokracije, a namijenjen je mladima – srednjoškolcima i studentima. Smješten je u Tenji, a mladima koji žive u sub-urbanim i ruralnim područjima koji su dio Grada Osijeka na još šest Info točki dostupni su s korisni materijali. O samom projektu, te suradnji s Gradom Osijekom, govori Miljenko Turniški.

  • Agencija lokalne demokracije za projekt „Info centar za mlade – Info fora“ od Grada je Osijeka ove godine dobila 23.991,14 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu Agencije lokalne demokracije u okviru kojeg su mladim ljudima dostupne usluge informiranja, savjetovanja i edukacije iz sedam osnovnih područja života: zapošljavanje, obrazovanje, zdravlje, mobilnost, kultura, društvo i volontiranje. Info centar i info točke su uspostavljene s ciljem podizanja razine informiranosti i društvene uključenosti mladih koji žive u suburbanim i ruralnim područjima koja su dio Grada Osijeka – Tenja, Klisa i Sarvaš, te koja grad okružuju – Općina Antunovac i Općina Šodolovci.

  • Kome je namijenjen Info centar za mlade – info fora?

Mladim ljudima, srednjoškolcima i osobama do 29 godina starosti. Info centar radi u suradnji s PRONI centrom za socijalno podučavanje. Smješten je u Tenji, u bivšoj zgradi Mjesnog odbora. Kroz projekt je zaposlena jedna osoba koja je na raspolaganju mladima od 7,30 do 15,30 sati. Osim Info centra imamo i još šest Info točki – u Antunovcu, Silašu, MO Sarvaš, MO Klisa, te jednu u OŠ Tenja i jednu u Hrvatskom domu Tenja. Riječ je o policama s materijalima korisnima za mlade ljude, poput programa Erasmus+, razmjenama mladih i slično.

DOSTUPNOST S obzirom da Agencija lokalne demokracije iza sebe ima puno realiziranih projekata, jedna od stvari koju smo naučili je da, nažalost, čak i kad se malo odmaknete od centra grada, razina informiranosti i dostupnosti informacija generalno opada.

Mladi ljudi koji žive izvan grada moraju više vremena i novca uložiti kako bi se informirali, pa to onda postaje prepreka. Primijetili smo kako se mladi baš s ovih područja manje prijavljuju čak i na besplatne programe. Već duže vrijeme radimo s francusko-njemačkim uredom za mlade i bavimo se razmjenama, vodimo mlade u Njemačku i Francusku, a onda oni dolaze k nama. Upravo u srpnju vodimo jednu grupu u Dresden u Njemačku.

  • Za projekt A.R.K. – Aktiviraj! Recikliraj! Kreiraj! Grad vam je dodijelio 5.000 kuna proračunskog novca. Što ovaj projekt obuhvaća i kome je namijenjen?

Projekt je također namijenjen mladim ljudima, čak i djeci. Njime želimo, kroz jedan set radionica, pokazati da se od plastike, starih boca, guma, odbačenih dasaka, paleta, tekstila i ostalih materijala mogu izraditi predmeti koje opet možemo upotrijebiti. Tako ćemo od paleta na mjesnom igralištu i prostoru oko njega izraditi klupe koje će biti korisne i za djecu i za roditelje i za mlade koji će kroz radionice vidjeti da odbačeni materijal može biti upotrebljen na dobar način.

VJEŠTINE Osim toga, kroz radionice ćemo oživjeti i vještine koje današnja djeca polako gube – rad sa rukama.

Učit ćemo ih da nešto naprave, umjesto da vrijeme provode za kompjutorima i pred malim ekranima.

  • Pomaže li Grad rad vaše udruge i na neki drugi način?

Znamo da Grad nema dovoljno sredstava da ozbiljnije pomogne udruge našeg profila. Ono što je nama značajno i što grad može napravit bez financijskih sredstava, jest da je puno puta supotpisnik projekata koje razumije i podržava, da je partner koji nema financijskih obaveza, nego smatra da je ono što mi radimo dobro i ima nekakvu vrijednost.

  • Grad Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je ona važna?

Transparentnost je abeceda demokracije. Transparentnost proračuna je jako važna, jer je riječ o našim novcima.

PRAVO JAVNOSTI Apsolutno pravo javnosti je da zna o kolikim sredstvima se radi, tko ih je dobio, zašto ih je dobio, koji su to prioriteti koji se financiraju, zašto je netko dobio sredstva, a zašto netko nije.

Osobno sam svojevremeno radio s drugim udrugama, te smo, u sklopu Foruma udruga potpisali sporazum s gradom i županijom o transparentnosti. Tada nije postojao jedinstveni obrazac, mogli su se podnositi projekti u rukopisu što je donosilo poteškoće i jednoj i drugoj strani. Od tada do danas smo unaprijedili međusobnu komunikaciju i kanale komunikacije.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: