LEJLA ŠEHIĆ RELIĆ Važnije od financijske podrške je uspostavljeni kontinuitet suradnje s Gradom

Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek

Volonterski centar Osijek usmjeren je na izgradnju društvenog kapitala  kroz  razvoj civilnog društva i volonterstva. Kao važan dio razvoja volonterstva dugi niz godina promovira koncept odgoja i obrazovanja za volontiranje u osnovnim i srednjim školama kroz organiziranje interaktivnih prezentacija za učenike i profesore, edukacije profesora i stručnih suradnika za mentore volonterskih programa, postavljanje i praćenje rada volonterskih klubova, te povezivanje škola međusobno kao i s udrugama i ustanovama u lokalnoj zajednici. O projektima i suradnji s Gradom Osijekom govori Lejla Šehić Relić.

  • Volonterski centar Osijek ove je godine iz proračuna Grada dobio 29.903,18 kuna za projekt “Vrline znanja – učenje kroz volontiranje”. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Vrline znanja – učenje kroz volontiranje“ predstavlja nadogradnju svih dosadašnjih postignuća koje je VCOS ostvario u radu s odgojno-obrazovnim institucijama u području razvoja volonterstva. Ovim projektom nastojimo obogatiti i produbiti proces stjecanja znanja u srednjim školama povezujući ciljeve dobrovoljnog volonterskog angažmana učenika u zajednici i ciljeve njihovog redovitog obrazovnog procesa.

OBLIK Volontiranje predstavlja oblik neformalnog učenja i kao takvog ga prepoznaju brojne politike i dokumenti Europske unije.

Upravo stoga, važno je volonterski angažman učenika prepoznati kao priliku za stjecanje novih znanja i vještina, ali i kao priliku za ostvarenje obrazovnih ciljeva koji su postavljeni unutar odgojno-obrazovnog procesa. Povezivanje dvaju skupina ciljeva zapravo pridonosi multidisciplinarnosti nastave što je ujedno i značajan doprinos kvaliteti obrazovanja.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

S Gradom Osijekom Volonterski centar Osijek započeo je suradnju još prilikom našega osnivanja 2005. godine kroz Savjet za razvoj volonterstva, koji je u to vrijeme inicirao osnivanje Volonterskog centra, kao i planiranje samog razvoja volonterstva na području Osijeka.

Razvoj suradnje nastavio se kroz organizaciju i podršku različitih aktivnosti, od organiziranja volonterskih akcija (manifestacija Hrvatska volontira i Zelena čistka), pokroviteljstva i dodjele godišnjih volonterskih nagrada te upućivanja korisnika na usluge Volonterskog centra Osijek.

JAČANJE U proteklih nekoliko godina Grad i Volonterski centar Osijek svoju su suradnju ojačali i nastavili provodeći europske projekte u partnerstvu usmjerene na razvoj civilnoga društva i zajednice.

Od školske godine 2015./16. u partnerstvu s Gradom provodimo program pomoći u učenju financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program je namijenjen djeci s poteškoćama u učenju iz socijalno i materijalno depriviranih obitelji, a provodi se u dvjema školama: Osnovnoj školi Antunovac s Područnom školom Ivanovac, te Osnovnoj školi Franje Krežme u Osijeku.

  • Pomaže li Grad rad Volonterskog centra i na neki drugi način?

Puno važnije od financijske podrške je uspostavljeni kontinuitet suradnje i odnos povjerenja koji su osnovni preduvjet za produktivne rezultate. Tu bismo posebno istaknuli Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb s kojim najčešće surađujemo.

BUDUĆNOST Ono za što ćemo se zalagati u budućnosti bit će uspostavljanje sustavnih oblika suradnje između organizacija civilnog društva i gradske uprave kako bismo ostvarili veću transparentnost, bolju kvalitetu suradnje, ali i započeli procese zajedničkog planiranja lokalnih politika što je obilježje naprednih zajednica.

Jedno od najvažnijih karakteristika suvremenih demokracija jest razvijeno civilno društvo koje se ostvaruje kroz dijalog, suradnju i partnerstvo s građanima i javnim institucijama. Mi ćemo, zajedno s drugim predstavnicima civilnog društva, zagovarati visoke standarde suradnje u budućnosti jer smatramo da je u Osijeku to moguće i ostvariti.

  • Koji su izvori prihoda Volonterskog centra?

Najznačajniji izvori prihoda su fondovi EU, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i međunarodni donatori. Vrlo značajan izvor su i sredstva iz lokalnog proračuna, upravo zbog važnosti suradnje na lokalnoj razini i naše posvećenosti razvoju zajednice.

  • Kako ste zadovoljni odazivom volontera i koliko ih je uključeno u rad centra?

U protekloj godini u rad Centra uključio se 81 volonter koji su volontirajući uložili oko 8.000 volonterskih sati (7.997 sati), a u 2015. čak 181 volonter sa 9.552 uložena volonterska sata. Velika većina volontera bila je angažirana na aktivnostima pružanja pomoći i podrške izbjeglicama i migrantima s Bliskog istoka u što se Centar uključio od prvog dana humanitarne krize u Hrvatskoj.

PODRŠKA Trenutno u Centru volontira 27 volontera koji su uključeni u pružanje podrške tražiteljima azila u Prihvatilištu u Kutini, te maloljetnim mladićima bez pratnje u Osijeku, u pružanje pomoći u učenju osnovnoškolcima koji teže savladavaju nastavno gradivo, a volonteri su uključeni i u redovne aktivnosti Centra te organiziranje manifestacija.

Što se tiče građana zainteresiranih za volontiranje, iz godine u godinu bilježimo njihov porast. 2.250 građana koji se nalaze u našoj bazi redovito primaju informacije o mogućnostima volontiranja u zajednici, a na godišnjoj razini uputimo oko 500 građana na volontiranje u različite neprofitne organizacije.

  • Osijek je i u 2016. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona važna?

Od velike je važnosti kao preduvjet za uspostavljanje povjerenja građana prema institucijama. Korak dalje od toga bilo bi uključivanje građana u planiranje proračuna i općenito u kreiranje lokanih politika. Modeli za to poznati su i isprobani u mnogim europskim zemljama.

MODELI Moderne tehnologije danas nam otvaraju brojne mogućnosti podrške takvim procesima. Osim toga, europski fondovi nude nam mogućnosti financiranja uspostavljanja takvih modela.

Upravo u ovom području suradnja s civilnim društvom može ostvariti svoj puni potencijal.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: