KRISTINA KRULIĆ KUZMAN Djeci i roditeljima u razvodu želimo olakšati prilagodbu na nove životne uvjete

Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pomaže djeci i njihovim roditeljima kroz četiri područja djelovanja. Osnovan je 2006. godine, a za pomoć ili podršku obratiti mu se mogu sva djeca, mladi, roditelji, članovi obitelji te stručnjaci koji se bave djecom i mladima. O projektu „Psihološka pomoć i podrška obitelji koja prolazi kroz razvod“ koji je dobio potporu Grada Osijeka, ali i ostalim projektima koje provode, govori Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra.

  • Centar za nestalu i zlostavljanu djecu za projekt „Psihološka pomoć i podrška obitelji koja prolazi kroz razvod“ od Grada je Osijeka ove godine dobio 15.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Psihološka pomoć i podrška obitelji koja prolazi kroz razvod“ ima za cilj olakšati roditeljima i djeci u razvodu prilagodbu na nove životne uvjete pružanjem psihosocijalne podrške, uz jačanje samopouzdanja djece i roditeljske kompetentnosti u odgoju. Projekt planiramo ostvariti kroz tri cilja – poboljšati vještine roditeljstva kroz edukativno-iskustvene radionice, kao i položaj djeteta u razvodu braka, pružanjem potrebnih informacija i psihološke pomoći roditelju i djetetu putem individualnog savjetodavnog i grupnog rada; poboljšati kvalitetu sustava za pružanje besplatne savjetodavne psihološke pomoći kroz proširenje spektra dostupnih usluga što uključuje izradu web stranice s edukativnim sadržajima na kojoj će se roditelji i djeca moći informirati o Savjetovalištu i postavljati upite na koje će odgovarati stručni suradnici (SOS anonimni web- helpline).

KRIZNE SITUACIJE Kroz projekt ćemo senzibilizirati građane i promovirati pojam pružanja i primanja psihološke pomoći u kriznim situacijama, kao što je razvod braka, kroz informativne i edukativne aktivnosti. 

  • Pomaže li Grad rad vašeg Centra i na neki drugi način?

Grad Osijek podupire rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na nekoliko načina. Na prvom mjestu daje potporu kroz financijsku podršku određenim projektnim prijedlozima. Sudjeluje kao partner u prijavi projektnih prijedloga kojima je nositelj Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja su od posebnog interesa za lokalnu zajednicu. Do sada je Grad Osijek partner na projektima koji su prijavljeni i odobreni na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

PODRŠKA Grad podržava rad Centra kroz sudjelovanje u stručnim aktivnostima poput okruglih stolova, edukacija, seminara i konferencija te podržava promotivne aktivnosti koje organizira Centar.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

Dosadašnja suradnja s Gradom je bila iznimno kvalitetna. Od velike važnosti nam je njihova podrška i suradnja na projektima i programima koje provodimo.

  • Vaša je udruga osnovana još 2006. godine. Na koje sve načine pomažete djeci i njihovim roditeljima?

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pomaže djeci i njihovim roditeljima kroz četiri glavna područja u kojima djeluje:

  1. Socijalne usluge koje su namijenjene djeci i mladima u riziku i s problemima u ponašanju kroz pružanje usluga poludnevnog boravka. Djeci se pruža pomoć na odgojno-obrazovnom planu, pomaže im se u organizaciji slobodnog vremena, pruža im se usluga individualnog psihosocijalnog savjetodavnog rada te se osigurava individualni i grupni rad s roditeljima i članovima obitelji.
  2. Kroz Centar za sigurniji internet (0800 606 606, radnim danom od 8-20h) djeci, mladima i članovima njihove obitelji dostupne su različite promotivne i edukativne aktivnosti i usluge s ciljem osiguravanja zaštite i sigurnosti djece i mladih na internetu.
  3. Rad na problemu nestale djece, trgovine djecom i djece bez pratnje – vodimo Nacionalni telefonski broj za nestalu djecu (116 000 ) koji je dostupan 7 dana u tjednu, 24 sata, gdje djeca i roditelji mogu potražiti pomoć i podršku kada je u pitanju problematika bijega ili nestanka djeteta.
  4. Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj kroz koje pružamo besplatnu uslugu psihosocijalnog savjetodavnog rada, sudjelovanje u programu učenja, različite promotivne i edukativne aktivnosti namijenjene djeci i mladima, a koje se bave prevencijom ovisnosti, prevencijom nasilja i zlostavljanja nad i među djecom.

MOBILNI TIM vodimo mobilni tim koji direktno radi s djecom bez pratnje i pruža usluge svim ustanovama koje imaju na smještaj djecu bez pratnje, djecu migrante i djecu azilante.

  • Tko vam se i kada može obratiti za pomoć?

Sva djeca, mladi, roditelji, članovi obitelji te stručnjaci koji se bave djecom i mladima nam se mogu obratiti za pomoć ili podršku ukoliko imaju potrebu za psihosocijalnim savjetodavnim radom, ukoliko imaju pitanja vezano uz rad Centra za sigurniji internet ili broj 116 000 Nacionalnog telefona za nestalu djecu. Također, stručnjaci nam se mogu obratiti ukoliko su im potrebni materijali ili alati za rad s djecom u riziku ili s problemima u ponašanju ili imaju potrebu za suradnjom iz nekog od ranije navedenog područja.

UVIJEK POMAŽU Ukoliko neki upit ne spada u naše područje rada, osigurati ćemo da pomoć i podršku dobiju na nekom drugom mjestu koje može najbolje odgovoriti na njihove potrebe.

  • Grad Osijek je u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna svake ustanove i organizacije je od iznimne važnosti. Posebno je važna za organizacije civilnog društva s obzirom da još uvijek velik broj građana u lokalnoj zajednici ima negativan stav prema organizacijama civilnog društva upravo zbog nedovoljne informiranosti o financijskim sredstvima organizacije i načinima raspodjele tih troškova. Transparentnost proračuna osigurava da se rad neke organizacije prepozna kao društveno koristan, kvalitetan, efikasan, ekonomičan i u konačnici financijski isplativ.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: