ZORISLAV HAM Osijek je poznat po svojoj multikulturalnosti, ovdje oduvijek žive brojne nacionalne manjine

Zorislav Ham, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i njemačka nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svojih udruga. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori Zorislav Ham, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad njemačke nacionalne manjine?

Odgovor na ovo pitanje je kompleksan. Naime, Grad Osijek na određeni način financira aktivnosti njemačke nacionalne manjine kroz financiranje projekata udruge (Njemačke zajednice), dok se financiranje rada Vijeća svodi na pokrivanje nužnih troškova rada – pokrivanje administrativnih i računovodstvenih troškova, te naknade vijećnicima u iznosu od 100 kuna mjesečno.

IZVJEŠĆE Za svako tromjesečje se podnosi upravi Grada financijsko izvješće kao i zahtjev za sredstva za sljedeće razdoblje koje odobrava Gradsko vijeće Grada Osijeka u skladu s Proračunom Grada i Odluci o raspoređivanju sredstava iz proračuna.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Samo Vijeće osim održavanja svojih sjednica i povremeno održavanja zajedničkih sjednica s Županijskim vijećem njemačke nacionalne manjine ne provodi druge aktivnosti samostalno. Naime, svi članovi i gradskog i županijskog Vijeća su i članovi Njemačke zajednice – udruge podunavskih švaba u RH tako da svoju aktivnost realiziraju kroz aktivnosti udruge.

  • Pomaže li vam Grad Osijek na još neke druge načine?

Grad Osijek je za rad vijeća osigurao prostor za sastanke u Kišpatićevoj ulici gdje su smještena i Vijeća ostalih nacionalnih manjina, te za taj prostor plaća režijske i troškove održavanja.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Glavna uloga Vijeća nacionalnih manjina je zaštita manjinskih prava pojedinaca i skupina. Tako Vijeća mogu predlagati tijelima jedinice samouprave mjere za unapređenje položaja nacionalne manjine, pogotovo kada je u pitanju pojedini akt od značaja za nacionalnu manjinu. To znači da je poglavarstvo jedinice samouprave dužno u pripremi prijedloga općih akata od Vijeća nacionalnih manjina zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina.

NA SJEDNICAMA Vijeća su redovno obaviještena o održavanju sjednica Gradskog Vijeća i s njegovim dnevnim redom, te je moguće i dopušteno da predstavnik Vijeća nacionalne manjine nazoči sjednici Gradskog vijeća, ali bez prava glasa.

  • Multikulturalnost Osijeka često se ističe. Smatrate li da Grad dovoljno ulaže u taj segment kulture?

Grad Osijek je poznat po svojoj multikulturalnosti gdje oduvijek žive brojne nacionalne manjine. U skladu sa svojim mogućnostima mislim da Grad čini ono što je trenutno moguće. Kada bi bilo više sredstava za taj segment, bilo bi bolje, ali trenutno je tako kako jest. Međutim, važno je da sam Grad podržava svaku inicijativu za boljitak u životu manjina.

  • Grad Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

Smatram da Grad Osijek zaslužuje sigurno visoku ocjenu za transparentnost svog proračuna. Nije mi poznato kakvo je stanje u drugim gradovima. Činjenica je da se iz godine u godinu transparentnost povećava, te se nadam da će se tako nastaviti na boljitak svih građana ovog grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: