ANDRIJA KRISTEK Grad Osijek za nacionalne manjine izdvaja u granicama svojih mogućnosti

Prof.dr.sc. Andrija Kristek, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovačka nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svojih udruga. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori prof.dr.sc. Andrija Kristek, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad slovačke nacionalne manjine?

Aktivnosti koje provodimo imaju za cilj očuvanje identiteta slovačke nacionalne manjine u našem gradu. Ona se sastoji u očuvanju tradicije, kulture, jezika i običaja. Što se tiče financijskih sredstava ona su relativno skromna i iznose kvartalno 10.000 kuna, odnosno godišnje 40.000 kuna.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Kada govorimo o aktivnostima, onda treba istaći da su one vezane i za raspoloživa sredstva. Naime, preko 80% troškova su fiksni (vijećničke naknade, troškovi računovodstvenog servisa, troškovi telefona, troškovi platnog prometa…), a i njihovo korištenje određeno je Pravilnikom o korištenju dobivenih proračunskih sredstava.

MATICA SLOVAČKA Nastojimo s Maticom slovačkom kvalitetno raditi na ostvarivanju kulturnih manifestacija, različitih izložbi, uključujući i izložbe rukotvorina, gastronomije i slično.

Naše druge aktivnosti koje nam Ustavni zakon pruža kao mogućnost djelovanja na žalost u mnogome zavise od Gradskog vijeća i Poglavarstva. Od svih mogućih povjerenstava i odbora, ja sam jedini uključen u Odbor za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

  • Pomaže li vam Grad Osijek na još neke druge načine?

Ne. No, s obzirom na trenutnu financijsku situaciju imamo razumijevanje za ograničene mogućnosti Grada. Međutim, ipak nam je za neka nerazumijevanja žao. Tako primjerice, Grad Osijek jedino našoj udruzi nije na adekvatan način riješio pitanje prostora za kvalitetan rad.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Ulogu Vijeća određuje Ustavni zakon i ona je za cijelo područje RH identična. To je u prvom redu očuvanje identiteta kulturnih i inih obilježja manjina i borba za jednakost pripadnika manjina u svim pitanjima sa većinskim hrvatskim narodom. Prvenstveno pri zapošljavanju, ljudskim pravima itd.

  • Multikulturalnost Osijeka često se ističe. Smatrate li da Grad dovoljno ulaže u taj segment kulture?

Osijek je multikulturalni grad i prisutnost manjina zavisit će od želje tih manjina da svojim radom pokažu da su u prvom redu građani Hrvatske sa određenim specifičnostima. Koliko će tu različitost i tradiciju očuvati i prikazati svakako u prvom redu zavisi od sredstava kojima za taj rad raspolažu.

BUDUĆNOST Grad Osijek izdvaja, recimo u granicama svojih mogućnosti, ali se nadam da će to u budućnosti biti više i s više razumijevanja.

  • Grad Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

O ukupnom proračunu ne bih želio govoriti jer ga ne poznajem dovoljno u svim dijelovima, ali što se tiče njegovog dijela za nacionalne manjine sve je vrlo transparentno. Kao prvo, vrlo mi je drago što je usvojen Pravilnik kojim je definirano zašto se sredstva mogu dobiti, kako ih trošiti te kako i kada izvještajem troškove pravdati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: