Marija Šešo, predsjednica Katoličke udruge Veronikin rubac

Katolička udruga Veronikin rubac za pomoć starijim i nemoćnim osobama osnovana je s ciljem da djelom i životom svojih članova svjedoči kršćansku vjeru u djelotvornoj ljubavi na poseban način prema starijim i nemoćnim osobama. Članstvo u udruzi je na volonterskoj bazi. O projektu „Sami ste i nemoćni, bit ćemo dio vaše obitelji“ govori predsjednica udruge, Marija Šešo.

  • Iz gradskog proračuna 10.000 kuna namijenjeno je projektu “Sami ste i nemoćni, bit ćemo dio vaše obitelji” Katoličke udruge Veronikin rubac. Smatrate li da Grad Osijek dovoljno izdvaja za projekte usmjerene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti?

Mišljenja smo da Grad relativno dosta ulaže u projekte za starije i siromašne na našem području. Osnovane su mnoge udruge, pa tako i naša Udruga kako bi starijim, bolesnim i siromašnim poboljšali i olakšali samoću i bol, te osigurali dostojan i kvalitetan život u okolnostima u kojima žive u vlastitoj sredini.

  • Što vidite kao najveći problem?

Teško je uz nemoć sići niz stepenice s trećeg kata, a imaš 75 godina, ponekad i manje, i vratiti se s potrebnim namirnicama. Teško je oprati prozore, ući u kadu, otići liječniku, teško je prihvatiti samoću, teško je otići liječniku obiteljske medicine, otići liječniku specijalistu, održavati osobnu higijenu i drugo.

KONTAKT Nedovoljno je samo materijalno pomagati. Skuhani obrok, sredstva za režije, sredstva za grijanje ne mogu zamijeniti osobni ljudski kontakt.

Često se dogodi da nam se javljaju starije i nemoćne osobe koje nisu obuhvaćene Zakonom zbog cenzusa od 10 ili 20 kuna, osobe koje žive same, imaju malu mirovinu ili primaju socijalnu pomoć, socijalno ugrožene osobe koje su teško bolesne ili često puta nepokretne, koje su zaboravljene od svih institucija do vlastite obitelji, umirovljenička primanja jedva dosežu preživljavanje , a zbog 20 kuna dijeli ih sudbina odvojenosti od društvene skrbi. Upravo takvim osobama pokušavamo pomoći u najvećoj mogućoj mjeri.

  • Na koji im način pomažete?

Na našem području sve je više starih građana, potrebita je mogućnost ulaska u te izolirane prostore samoće, izoliranosti i napuštenosti. Osobnim ulaskom u obitelj, osobnim angažmanom volontera omogućuje se dostojan i kvalitetan život u vlastitoj sredini u najvećoj mogućoj mjeri što je duže moguće.

POMOĆ Volonter preuzima trajnu brigu za štićenika te zaista postaje članom obitelji.

  • Koliko građana u potrebi pomažete na mjesečnoj razini?

Udruga ima 132 osobe stalno u potrebi i povremenih 306 o kojima skrbi.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s