JANOŠ ŠIPOŠ Grad je pokrovitelj naše najveće manifestacije – Dana Mađara u Osijeku

Janoš Šipoš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i mađarska  nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva Nepkor. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom, govori Janoš Šipoš, predstavnik mađarske manjine u Osijeku.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad mađarske nacionalne manjine?

Grad Osijek iz gradskog proračuna izdvaja godišnje za rad mađarske nacionalne manjine 40.000 kuna, ali nije to uvijek tako bilo. 2003. su oformljena Vijeća, a 2004. doznačeno je 18.674 kuna, već 2005. 46.228 kuna, 2007. i 2008. po 115.000 kuna, a 2009. 120.000 kuna. Iduće je godine, 2010. taj iznos počeo padati na 91.500 kuna, a od 2011. do 2014. godine iznosio je 81.400 kuna.  Od 2015. do 2017. iznosi 40.000 kuna. Trošenje ovih sredstava definirano je Planom Vijeća, a odnosi se na naknade za prijevoz na službenom putu u zemlji i inozemstvu, uredski materijal, literaturu, trošak prijevoza, naknadu za knjigovodstvo, reprezentaciju, te nagrade za rad članovima vijeća i predstavnicima.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

U cilju unapređivanja, očuvanja i zaštite položaja mađarske nacionalne manjine  u Osijeku animiramo pripadnike manjine da se što aktivnije uključe u izradu, a zatim i u ostvarivanje programa rada u okviru Vijeća. Surađujemo i organiziramo zajedničke sastanke s predstavnicima Grada, a surađujemo i s ostalim Vijećima, Koordinacijama Vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina, udrugama i ustanovama nacionalnih manjina.

POMOĆ Potičemo i aktiviramo rad mađarskih udruga i pomažemo im u ostvarivanju kontakata sa Savjetom za nacionalne manjine, Uredom Grada i Županije u prvom redu za financiranje programa.

Sudjelujemo u organizaciji proslave 15. ožujka, Dana mađarske revolucije 1848. u Osijeku, kao i u organizaciji Dana Mađara u Osijeku. Aktivni smo i sudjelujemo u brojnim drugim aktivnostima i proslavama.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Uloga Vijeća nacionalnih manjina je da brane Ustavom zajamčena prava i da pomažu u rješavanju problema koji se pojave kod nadležnih institucija. Uglavnom su intervencije urodile plodom.

  • Pomaže li Grad Osijek vašem vijeću ili udruzi koja okuplja mađarsku nacionalnu manjinu na kakve druge načine?

Grad Osijek je pokrovitelj najveće manifestacije koju godišnje održava naša manjina, a to je Dan Mađara, druge subote u rujnu, na Trgu Ante Starčevića kojoj je glavni pokrovitelj uz Savjet za nacionalne manjine RH. Za Dan Mađara Grad daje i materijalnu pomoć.

DAN MAĐARA Na ovoj manifestaciji sudjeluje dvadesetak KUD-ova iz okoline Osijeka i Republike Mađarske. Predstavnici Grada i Županije uvijek prisustvuju obilježavanju nacionalnih praznika Republike Mađarske, te kulturnom programu koji se održava u KUD-u Nepkor u Retfali.

Za određenu priredbu za koju se mora napisati projekt, naš KUD Nepkor dobiva skromnu novčanu pomoć. Treba napomenuti da je naša manjina po brojnosti druga u Osijeku s vrlo dugom kulturnom tradicijom. Nepkor je prošle godine proslavio 70 godina rada, a mješoviti zbor 30 godina aktivnog djelovanja.

  • Kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom? Kakvom biste ju ocijenili?

Pored svega što sam već naveo, suradnja s Gradom je dobra, a mogla bi biti i bolja.

DEKOR Nacionalne su manjine potrebne kao dekor u pojedinim situacijama, a zbog multietničnosti našeg Grada to bi se bogatstvo moglo daleko više iskoristiti.

  • Smatrate li da nacionalne manjine u gradu Osijeku imaju dovoljno prostora pokazati svoje običaje, kulturu i drugo? Ima li dovoljno takvih programa?

Nacionalne manjine imaju dovoljno prostora i volje i želje da pokažu svoje običaje i raznolikosti. Upravo na inicijativu našeg Vijeća u nedjelju, 14. svibnja u Kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj održan je susret zborova i ostalih aktivnosti nacionalnih manjina Grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: