MARIO ŠAPINA U narednih šest godina Osijek će doživjeti preporod sustava gradskog prijevoza

mr.sc. Mario Šapina, direktor Gradskog prijevoza putnika

Grad Osijek i GPP provode projekt „Modernizacija i razvoj javnog prometa grada Osijeka“ uz konzultacije s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te uz pomoć Jaspersa kao konzultantske kuće EU-a. Planiranje projekta počelo je prije dvije godine, a završetak se očekuje do 2023. O projektu i njegovim fazama govori direktor Gradskog prijevoza putnika, mr. sc. Mario Šapina.

  • Projekt modernizacije i razvoja javnog prometa u Osijeku vrijedan je 100 milijuna eura i podijeljen je u dvije faze. Kada će one početi, što će obuhvaćati i kojom će se dinamikom realizirati?

– Prva faza projekta je modernizacija tramvajske infrastrukture i obnova postojećeg voznog parka. Prvo će to biti autobusi, a potom i tramvaji. U drugoj će se fazi graditi nova remiza na Zelenom polju, s produžetkom tramvajske pruge, te razviti novi IT sustav.

TEMELJITA OBNOVA Projekt vrijedan 100 milijuna eura podrazumijeva temeljitu obnovu postojeće infrastrukture – tramvajske pruge, električnih vodova i sustava napajanja, kupnju novih autobusa i tramvaja, gradnju novih stajališta, nove tramvajske i autobusne remize.

U narednih šest godina Osijek će doživjeti preporod sustava gradskog prijevoza.

  • U kojoj je fazi projekt trenutno i kada možemo očekivati nova vozila na ulicama grada?

– Upravo ovog tjedna idem na sastanak u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na dogovor oko Javnog poziva koji će biti otvoren kroz sljedeća dva tjedna. Na taj će poziv GPP aplicirati, a on se odnosi na nabavku novih autobusa putem EU fondova. Moram naglasiti kako će nabavka novih vozila, konkretno autobusa, biti 100% financirana od strane EU i Ministarstva. S obzirom da smo se za taj poziv dobro pripremili, imamo sve preduvjete da sredstva dobijemo među prvima.

NATJEČAJ Po završetku natječaja i odobrenju sredstava, GPP će raspisati natječaj za nabavku vozila. Očekujem da bi nam novi autobusi mogli biti isporučeni u drugom dijelu ove godine.

  • Koliko ćete novih autobusa nabaviti? O kakvim je tipovima vozila riječ i hoće li oni biti ekološki prihvatljivi?

– Planom modernizacije predviđena je kupnja ukupno 32 nova niskopodna autobusa. U ovoj fazi i po ovom natječaju nabavit će se niskopodni autobusi Euro 6 norme, kompletno opremljeni i klimatizirani. U idućoj fazi ići ćemo u nabavku električnih autobusa. Kako se u urbanim sredinama u promet sve više uvode ekološki čista vozila, s nekoliko bi električnih autobusa uveli svojevrsni pilot projekt na jednoj od ključnih gradskih linija.

GPP Revija u kojoj je temeljito razrađen i prikazan projekt modernizacije javnog prijevoza u Osijeku
  • Projektom je obuhvaćena i temeljita rekonstrukcija postojeće infrastrukture. Kada ćete započeti s tom fazom?

– Početkom jeseni očekujemo raspisivanje natječaja u iznosu od 190 milijuna kuna za obnovu postojeće infrastrukture. Paralelno ćemo raditi i pripremu natječaja za taj dio posla, odnosno nabavku opreme i izvođače radova. Projekt obnove postojeće infrastrukture obuhvaća obnovu ispravljačkih stanica, rekonstrukciju 10 kilometara pruge i modernizaciju kontaktne mreže.

NOVI TRAMVAJI Svi ti radovi preduvjet su za sljedeću fazu, odnosno nabavku novih tramvaja.

  • Kada su tramvaji u pitanju, i tu je, kao i kod autobusa, planirana kupnja niskopodnih vozila?

– Tako je. I kod kupnje tramvaja naglasak je na niskopodnim vozilima. Planirana je kupnja 22 tramvajska vozila u tri navrata: 10 + 10 + 2. Ukupna vrijednost ove faze projekta je oko 40 milijuna eura. Cijena jednog niskopodnog tramvaja u prosjeku iznosi oko 2 milijuna eura, a najpovoljnija će se vozila odabrati između desetak ponuđača. Kako će nova vozila izgledati na ulicama Osijeka, građani najbolje mogu vidjeti u našoj GPP Reviji, u kojoj je temeljito razrađen i prikazan projekt modernizacije.

  • Gradnja nove remize trebala bi krenuti 2019. godine. Kada će biti završena, gdje će se nalaziti i koliki će biti njezin kapacitet?

– Izgradnja nove remize trebala bi biti gotova do kraja projekta modernizacije, odnosno do 2023. godine. Nova remiza i pogon za održavanje vozila GPP-u je potreban iz razloga što na postojećoj lokaciji već sada nema dovoljno kapaciteta za potrebe održavanja vozila i opreme. U drugoj će se fazi projekta, osim novih kilometara tramvajske pruge izgraditi i nova remiza na Zelenom polju kapaciteta 40 tramvaja i isto toliko autobusa.

VRIJEDNOST Remiza za garažiranje i održavanje vozila imat će popratne radionice s pripadajućom opremom za servisiranje vozila, a njezina je vrijednost 40 milijuna eura.

  • Završna faza projekta je informatizacija cijelog sustava. Što će sve ona obuhvatiti?

– U završnoj će fazi projekta uslijediti i modernizacija postojećeg IT sustava – od urbane opreme na stajalištima, preko digitalnih displeja, do novog sustava kupnje karata. Nivo informatizacije povećat će se iznutra prema van, odnosno prema krajnjim korisnicima – putnicima. Ova završna faza vrijedna je 500.000 eura.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: