JAGODA CVETIČANIN Prisutna sam na svakoj sjednici Gradskog vijeća

Jagoda Cvetičanin, predstavnica makedonske nacionalne manjine

U Osijeku žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i makedonska  nacionalna manjina koja se, osim oko rada svoga Vijeća, okuplja i oko svog kulturnog društva „Braća Miladinovci“. Koje aktivnosti provode i na koji način surađuju s Gradom Osijekom, govori Jagoda Cvetičanin, predstavnica makedonske manjine u Osijeku.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad makedonske nacionalne manjine?

Temeljem kriterija za godišnje planiranje i raspoređivanje proračunskih sredstava za rad makedonske nacionalne manjine, Grad Osijek je u  2016. podržao aktivnosti s ukupnim sredstvima u visini 10.000 kuna. Isto je i u 2017. godini.

Sredstva su bila iskorištena za javni prijevoz, usluge knjigovodstvenog servisa, nabavu uredskog materijala, usluge platnog prometa, usluge mobilnog telefona, dnevnice za službeni put u zemlji i inozemstvu, naknade za prijevoz na službenom putu u zemlji i inozemstvu i reprezentaciju.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Kao predstavnica 163 Makedonaca u Gradu Osijeku (prema dobivenom popisu birača od 15. svibnja 2015.) kontaktiram Makedonce najčešće mobitelom, povremeno i osobno, osobito starije. Informiram ih o nekim pravima nacionalnih manjina temeljem Ustavnog Zakona RH, Okvirnoj konvenciji za zaštitu manjinskih prava, te o aktivnostima Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, Veleposlanstva RM u RH  i Agencije za iseljeništvo RM (o mogućnostima povlaštenog studiranja i stažiranja u RM, ljetnim školama učenja makedonskog jezika na Ohridu…) s primjerima dobre prakse.

JEZIK Usmjeravam ih za učlanjenje u  makedonskoj udruzi „Braća Miladinovci“ gdje bi mogli obnoviti zaboravljeni jezik, običaje i važne datume iz makedonske povijesti.

Njihovu djecu i unučad informiram o dječjoj sekciji u Društvu, ali i o mogućnostima izbornog predmeta „Makedonski jezik i kultura“ u  OŠ „Vijenac“. Osobno nazočim na svim sjednicama Gradskog vijeća, bez prava glasa, te surađujem na razne načine s ostalim nacionalnim manjinama, odnosno udrugama u Osijeku i šire. Odazivam se na zajedničke proslave Ilindena (nacionalni praznik), Dana Državnosti RM u Zagrebu te na nekoliko znanstvenih skupova i okruglih stolova, posjeta delegacija i predavača iz Makedonije u Zagrebu.

AKTIVNO Prisustvujem i mnogim proslavama drugih nacionalnih manjina u Osijeku i šire. U Makedoniji osobno predstavljam svoje knjige (Skopje, Struga), opisujem aktivnosti Makedonaca i primjenu njihovih manjinskih prava u Hrvatskoj i sudjelujem na ljetnim susretima ili seminarima s drugim Makedoncima iz dijaspore.

Dodijeljena sredstva u visini od 10.000 kuna nisu dovoljna, pa veliki dio aktivnosti pokrivam sama.

  • Pomaže li vam Grad Osijek na kakve druge načine?

Pomažući rad udruge, na neki način olakšava i rad samih predstavnika.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

 Korektno.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Zakonom su vijeća pravni subjekt, a predstavnici savjetodavni. Na žalost, koordinacija vijeća i predstavnika u Gradu Osijeku nije konstituirana, za razliku od Osječko-baranjske županije, gdje funkcionira i Savjet za nacionalne manjine.

PRIMJER Dobru praksu ima Varaždin. Njihov gradonačelnik održavao je svaki prvi petak u mjesecu polusatni termin s predstavnicima nacionalnih manjina.

  • Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

Slažem se, jer dobivam materijale za svaku sjednicu Gradskog vijeća.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: