Uklanjanje platana ispred Paviljona Gradski vrt

Žilište platana toliko je snažno da se može izdignuti do visine od jednog metra

Nešto manje od dva milijuna kuna vrijedni su radovi na gradnji i uređenju trga ispred Paviljona Gradski vrt. Projektom koji potpisuje Darija Benja, arhitektica iz Zavoda za urbanizam i izgradnju, predviđen je trg pješačkog karaktera s hortikulturnim uređenjem, ali i s pristupom za vozila s Ulice Martina Divalta.

NOVO ZELENILO Zbog toga su se počele uklanjati postojeće platane, a umjesto njih bit će posađeno 18 stabala, dok će središnji parterni dio činit trajnice i sezonsko cvijeće.

Kako je uklanjanje platana proteklih dana bila tema brojnih rasprava na društvenim mrežama, a određeni broj sugrađana sumnja u odluku oko njihova uklanjanja, gradonačelnik Ivan Vrkić iznio je nekoliko nepobitnih činjenica.

– Korijenje ovog drveta je iznimno duboko i agresivno, platane koju se bile smještene neposredno uz bazene već su podignule rubnjake, a počele su dizati i samu cestu zbog čega se na kolniku već vidi pukotina. Samo žilište toliko je snažno da se može izdignuti do visine od jednog metra.

RAZLOG Sve navedeno jednostavno ne ide uz ideju uređenja novog trga jer bi ga vrlo brzo oštetilo zbog čega su platane morale biti uklonjene.

– Svi smo mi osjetljivi na naše zelenilo, ali radi se o potezu koji će riješiti uređenje ovog posebnog dijela grada koji postaje sve reprezentativniji uz sadnju obilja novog zelenila i drveća – istaknuo je gradonačelnik Vrkić na svom Facebook profilu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: