DRAŽEN SLUNJSKI Grad je do sada riješio 8.300 zahtjeva za legalizaciju

Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje

Projektom Državne geodetske uprave i Grada Osijeka „Legalizirano i evidentirano! Evidencija zgrada u prostoru – upis zgrada u katastarski operat“ evidentirat će se zgrade, te javne i nerazvrstane ceste u prostoru, te će sve zgrade biti legalizirane i upisane u katastar i zemljišnu knjigu kako bi se stekla pravna sigurnost evidentiranje javnih i nerazvrstanih cesta. O samom projektu, ali i rješavanju zahtjeva za legalizaciju govori Dražen Slunjski, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

  • Grad Osijek je u suradnji s Državnom geodetskom upravom krenuo u realizaciju projekta geodetske izmjere i unosa u zemljišne knjige, a što je bila tema nedavne tribine koju organizira Zavod za stanovanje, “Četvrtkom u četvrti”. Zbog čega je došlo do ove odluke?

U okviru sređivanja stanja u prostoru predstavljen je Projekt subvencioniranog uređenja stanja u prostoru „Legalizirano i evidentirano! Evidencija zgrada u prostoru – upis zgrada u katastarski operat“. Ovo je projekt Državne geodetske uprave i Grada Osijeka. Cilj projekta je evidentiranje zgrada, javnih i nerazvrstanih cesta u prostoru i evidentiranje u službenim registrima. Na taj će način sve zgrade biti legalizirane i upisane u katastar i zemljišnu knjigu kako bi se stekla pravna sigurnost evidentiranje javnih i nerazvrstanih cesta. Vršit će se na Vijencu Ivana Meštrovića, Sjenjaku, Vijencu Ivana Česmičkog i Jugu II. Površina obuhvata je 86 ha, odnosno 132 zgrade te oko 10 kilometara.

  • Najčešće pitanje prisutnih građana na tribini bilo je: „Što je s onim zgradama koje su već etažirane, u kojima su suvlasnici sami platili ovu investiciju te mogu li njihovi suvlasnici očekivati povrat novca?“ Što ste odgovorili prisutnima?

Ugovorom o  javnim uslugama za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga na izradi parcelacijskih odnosno geodetskih elaborata za potrebe evidentiranja zgrada te javnih i nerazvrstanih cesta rješava se nesređeno stanje u katastru.

PREDUVJETI Većina prometnica i zgrada na navedenim lokacijama nije upisana u katastru od izgradnje, (neke i više od trideset godina) te su ovim projektom stvoreni preduvjeti za etažiranje zgrada.

Nositelj projekta je Ministarstvo, odnosno Državna geodetska uprava te nije planiran povrat sredstava za zgrade koje su već upisane.

  • Razlikuju li građani pojmove legalizacija, etažiranje i upis u katastar? Planirate li u odjelu kakve edukacije po tom pitanju?

Građani su upoznati sa problematikom „legalizacija“, etažiranja i upisa u katastar, a projektom tribina „Četvrtkom po četvrtima“ po pozivu Zavoda za stanovanje nastaviti ćemo s edukacijom  građana.

  • S kojim se još problemima građani Osijeka susreću, kada je u pitanju prostorno uređenje i gradnja?

U vezi izdavanja akata za gradnju te provedbe dokumenata prostornog uređenja i gradnje na usluzi smo našim građanima za sva pitanja, iako preporučamo da se prilikom planirane gradnje obrate ovlaštenim projektnim uredima koji će građene pratiti i tijekom same gradnje.

  • Kada govorimo o procesu legalizacije bespravno sagrađenih građevinskih objekata u Osijeku, možete li usporediti stanje danas s onim od prije četiri godine? Koliko je trenutno podnesenih zahtjeva za legalizaciju, a koliko ih je do sada riješeno? 

Napominjem da je Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje grada Osijeka zaprimio 12510 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Sukladno operativnim mogućnostima do 30. travnja ove, 2017. godine riješeno je preko 8300 zahtjeva, odnosno oko 70 % zaprimljenih predmeta (dio predmeta rješava Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada).

RAZUMIJEVANJE Upravni odjel ulaže maksimalne napore da se riješi višegodišnje (20 i više godina) stanje u prostoru proizašlo nezakonitim građenjem, pa građane molimo za razumijevanje.

  • Kakve ste novine uveli u vašem odjelu, a koje su pridonijele rješavanju ovoga problema?

Reorganizacijom te zapošljavanjem preko projekta stručnog usavršavanja uspjeli smo sustići ostale upravne odjele u Republici Hrvatskoj, a dodatnim angažiranjem inženjera preko studentskog servisa izvršili smo sve očevide predmeta za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: