SABINA KOŽELJ HORVAT Slovenska manjina izuzetno je zadovoljna suradnjom s Gradom Osijekom

Sabina Koželj Horvat, predstavnica slovenske manjine u Osijeku i predsjednica SKD Stanko Vraz

U Osijeku postoje, žive i vrlo su aktivne 22 nacionalne manjine. Jedna od njih je i slovenska nacionalna manjina koja se osim oko rada svoga Vijeća okuplja i oko svoga kulturnog društva. Koje aktivnosti provode, na koji način surađuju s Gradom Osijekom, govori Sabina Koželj Horvat, predstavnica slovenske manjine u Osijeku i predsjednica Slovenskog kulturnog društva Stanko Vraz.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad slovenske nacionalne manjine?

Grad Osijek financijski podržava sve aktivnosti slovenske manjine vezane uz rad Slovenskog kulturnog društva Stanko Vraz pa smo tako 2016. dobili sredstva za prijevoz polaznika dopunskog tečaja slovenskog jezika na studijsko putovanje u Ljubljanu u iznosu od 1.500 kuna, a za redovnu djelatnost, za Dane slovenske kulture u Osijeku dobivamo 2.000 kuna.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Redovni program društva sastoji se od niza aktivnosti, a najvažniji su: Dani Slovenske kulture koje organiziramo već šestu godinu. U kinu Urania imali smo i dane Slovenskog filma u Osijeku koje je otvorila veleposlanica Republike Slovenije, dr. Smiljana Knez.

BESPLATNA ŠKOLA Devet godina održavamo besplatnu školu slovenskog jezika koja se održava u našim prostorijama u ulici Alojzija Stepinca 29.

Osim toga sudjelujemo na tradicionalnim susretima manjina u organizaciji grada Osijeka pod nazivom “Šarana jaja bojama grada” i niz drugih aktivnosti vezanih uz kulturu. Jednom godišnje odlazimo na putovanje u Sloveniju pa smo tako između ostaloga obišli : Ljubljanu, Bled, Maribor, Otočec, Izolu, Ormož i druga mjesta.

  • Pomaže li vam Grad Osijek na kakve druge načine?

Grad Osijek nam uz zamolbu daje i usluge besplatnih prostora za manifestacije te promocijske štandova bez naknade.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Slovenska manjina izuzetno je zadovoljna suradnjom s Gradom Osijekom, a ponosni smo i što je od 1995. godine grad Maribor grad prijatelj Osijeka.

  • Koja je uloga vijeća nacionalnih manjina u Gradu Osijeku?

Vijeća nacionalnih manjina i predstavnici manjina vrlo su važni za komunikaciju između manjina i grada. U Kišpatićevoj ulici imamo i predivne prostorije kao i salu za sastanke uz svu potrebnu tehniku za rad. Na sjednicama Gradskog vijeća redovito pratimo događanja i prenosimo ih ostalima.

  • Multikulturalnost Osijeka često se ističe. Smatrate li da Grad dovoljno ulaže u taj segment kulture?

Grad Osijek je multikulturan grad u svakom pogledu jer u njemu žive 22 manjine, a njih 12 ima i svoje udruge.

BOGAT GRAD Mislim da manjine obogaćuju grad i čine ga otvorenim, jer kada god netko dođe iz Slovenije u Osijek iz bilo kojeg razloga, javi se prvo nama.

Tako smo u prošlosti ugostili mnoge sportaše, glumce, slikare, književnike, gospodarstvenike, novinare i političare. Sigurno je lijepo kada dolazite u Osijek, a znate da vas tamo dočekuje netko tko govori vaš jezik i tko vas može provesti kroz grad.

  • Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

Smatram da je transparentnost proračuna vrlo bitna kako bi građani znali kako se upravlja njihovim novcem. Znam da postoje i brošure Proračun u malom te da je sve vidljivo preko interneta. Mislim da je proračun pristupačniji građanima i to je za svaku pohvalu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: