Obnovljen Čarnojevićev križ na Suvatovu

Planiranu svečanost otkrivanja obnovljenog Čarnojevićevog križa na Suvatovu u Vukovarskoj ulici 229, u protekli je petak, 5. svibnja omela kiša pa je ovaj događaj obilježen u parohijskom domu Pravoslavne crkve u Donjem gradu.

OBNOVA I IZRADA Grad Osijek organizirao je i financirao obnovu i rekonstrukciju Križa Suvatovo čiji troškovi obnove i izrade kovane ograde iznose 95.692 kuna uz troškove projektne dokumentacije od 9.375 kuna.

– Grad Osijek kao multikulturalan, multikonfesionalan, multinacionalan srednjeeuropski grad brine o svojoj kulturnoj i sakralnoj baštini, a upravo ta raznolikost običaja i tradicija njegovo je najveće bogatstvo – poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić na ovoj svečanosti.

PREDAJA Po predanju, Čarnojevićev križ na Suvatovu bio je prvobitno drveni križ iz 1690., a kasnije je zamijenjen mramornim 1691.

Ukop d.o.o. i Niteo obrt Križ su izradili od plemenitog kamena kanfanara, a ogradu od kovanog željeza.

Podsjetimo, prošle je godine u proljeće, na inicijativu Vijeća srpske nacionalne manjine, obnovljen i zavjetni Križ sv. Marka u Banovoj ulici, a ove je godine bio mjesto okupljanja i obnavljanja običaja osječkih Srba – preskakanja vatre, koje je zadnji puta održano davne 1961.
Ovaj Zavjetni križ protiv kuge podignut je u prvoj polovici 18. stoljeća, a ban Josip Jelačić u ratnim događanjima u Osijeku 1848/49. dočekan je upravo kod ovoga križa svečanim slavolukom i govorom osječkog paroha Lazara Bojića na narodnom jeziku, a u njegovu čast ulica je prozvana Banovom.

Zadovoljstvo i radost vraćanjem obnovljenog križa iskazali su svi govornici, počevši od gradonačelnika Ivana Vrkića do dr. Milorada Miškovića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, protojereja stavrofora Ratomira Petrovića, donjogradskog paroha, vlč. Ivana Jurića, donjogradskog župnika te Jaroslava Pecnika.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: