BEKIM MUHAREMI Grad Osijek i ove godine za rad vijeća nacionalnih manjina izdvaja 40.000 kuna

Bekim Muharemi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine

Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava rad vijeća devet nacionalnih manjina, a jedna od njih je i albanska. Na koji ih način podržava, koje aktivnosti provode odgovara Bekim Muharemi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine.

  • Koje aktivnosti i s koliko sredstava Grad Osijek iz gradskog proračuna podržava albansku nacionalnu manjinu?

Grad Osijek i ove godine odobrava isplatu sredstava za rad vijeća nacionalnih manjina u iznosu 40.000 kuna godišnje. Grad Osijek financijski podržava Vijeća albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, slovačke i srpske nacionalne manjine te predstavnike crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Navedena sredstva vijeća koriste se za administrativno poslovanje, usluge knjigovodstvenog servisa i slično.

  • Koje aktivnosti redovito provodite?

Cilj našega Vijeća je očuvanje i zaštita položaja te promicanje interesa albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i drugim propisima Republike Hrvatske. Naše su aktivnosti vezane i uz rad udruge koja nas okuplja, a to je Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje. Svi zajedno sudjelujemo u očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta, jezika i kulture te u tom smislu imamo i organiziranu nastavu po modelu C u dvije osječke škole.

U ŠKOLI I KNJIŽNICI U Osnovnoj školi Vijenac i Osnovnoj školi Svete Ane tu nastavu pohađa 35 djece. U gradskoj knjižnici smo otvorili i odjel s knjigama na albanskom jeziku.

Obilježavamo povijesne datume bitne za naš narod organizirajući predavanja i proslave. Vijeće se nekoliko puta iskazalo i humanitarnim djelovanjem.

  • Pomaže li vam Grad Osijek na kakve druge načine?

Da, pomaže i zato ovu priliku koristim zahvaliti se gradskoj upravi i na pomoći u organiziranju predavanja o Svetoj majci Terezi.

  • Multikulturalnost Osijeka često se ističe. Smatrate li da Grad dovoljno ulaže u taj segment kulture?

Mišljenja sam da Grad Osijek dovoljno ulaže u segment kulture ne samo financijski već i potiče multikulturalnost. Naš grad u sebi ima ugrađenu multikulturalnost koja se i dalje njeguje, a nacionalne manjine to vraćaju ljubavlju, vjernošću i zahvalnošću.

  • Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

Smatram da je transparentnost proračuna Grada Osijeka zaista na visokoj razini.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s