DRAŽEN ALERIĆ Centar izvrsnosti je dosad najozbiljniji i najvažniji iskorak u obrazovanju osnovnoškolaca grada Osijeka

Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Puno je noviteta u izdvajanju za sport, od organiziranog prijevoza djece sportaša, preko financiranja rada školskih sportskih društava te Olimpijskog programa. Od iduće školske godine s radom u određenim osječkim osnovnim školama kreće i Centar izvrsnosti, a već krajem idućega mjeseca započinje i tradicionalna manifestacija Osječko ljeto kulture o čemu govori Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

  • Zbog čega se Grad Osijek odlučio financirati organizirani prijevoz djece sportaša?

Grad Osijek je u proteklom razdoblju ujednačio kriterije i omogućio razvidnu i pravičnu raspodjelu proračunskih sredstava i ostalih prava koja se sufinanciraju Programom javnih potreba u sportu na području grada Osijeka. Budući da su sportske aktivnosti iznimno dinamične, cjelokupni sustav sporta potrebno je kontinuirano analizirati i unaprjeđivati sukladno iskazanim potrebama korisnika i uočenim problemima.

GORUĆI PROBLEM Prijevoz sportaša na natjecanja, posebno u mlađim dobnim kategorijama, uočen je kao jedan od gorućih problema koji je potrebno riješiti.

Osim što troškovi prijevoza značajno opterećuju proračune sportskih klubova i saveza (posljedično i roditelja), najmlađi su se sportaši na natjecanja prevozili na nesiguran način, tako da su se u ulozi vozača najčešće pojavljivali treneri, roditelji ili prijatelji kluba.

Planiranim sredstvima u iznosu od 800.000 kuna, koja će se sukladno potrebi i uvećati, omogućen je besplatan i što je posebno važno, siguran prijevoz na službena natjecanja, budući da usluge prijevoza, po provedenom javnom natječaju, pruža renomirana prijevoznička tvrtka.

  • Grad financira i rad školskih sportskih društava.

Školski sportski savez grada Osijeka više od 50 godina organizira školska sportska natjecanja i provodi iznimno kvalitetne sportske programe za učenike školskog i predškolskog uzrasta. Učenicima osnovnih škola omogućena je provjera znanja plivanja i obuka neplivača, a za najmlađe sugrađane, polaznike dječjih vrtića programi navikavanja na vodu i klizanje. Svi ti, i još mnogi drugi programi, za polaznike su besplatni budući da su dio Programa javnih potreba u sportu na području grada Osijeka.

POBOLJŠANJE UVJETA Prostor za napredak u školskom sportu uočili smo u poboljšavanju uvjeta za rad školskih sportskih društava koja djeluju na svim školama okupljajući veliki broj učenika i svojim radom predstavljaju poveznicu sustava sporta u školama i sportskim klubovima.

Školska sportska društva nemaju pravnu osobnost (nisu posebno registrirana) tako da svoje djelovanje, uključujući i financiranje, provode putem škola pri kojima su osnovana, dijeleći tako prednosti, ali i nedostatke školskog sustava. Namjenskim sredstvima u iznosu od 100.000 kuna, koja se po kriterijima utvrđenim od strane Školskog sportskog saveza, dodjeljuju za rad školskih sportskih društava osnovnih škola s područja grada Osijeka popunjava se još jedna važna kockica u mozaiku osječkog sporta.

  • Tu je i Olimpijski program. O kakvom je programu riječ? Koliko je financijskih sredstava za njega izdvojeno iz gradskog proračuna?

Sudjelovanje na Olimpijskim igrama vrhunac je i kruna karijere svakog sportaša, a Osijek je do sada imao dvanaest olimpijaca koji su osvojili i četiri medalje te dva paraolimpijca.

STRUČNI RAD Želja nam je ovom novim programom i namjenskim sredstvima u iznosu 100.000 kuna omogućiti dodatni stručni rad, sportsku pripremu, opremu i rekvizite, odlaske na natjecanja ili neke druge aktivnosti koje će pripomoći odlasku novih sportaša našega grada na Olimpijske igre u Tokio 2020.

Prateći dinamiku olimpijskog ciklusa potrebna će se sredstva povećavati sukladno potrebama, odnosno broju sportaša koji pokažu sportsku kvalitetu nužnu za taj doseg.

  • Grad Osijek preuzeo je brigu o javnim sportskim igralištima na područjima gradskih četvrti i mjesnih odbora. O kojim je igralištima riječ i na koji će način Grad Osijek brinuti o njima?

Gotovo svaka gradska četvrt i mjesni odbor ima na svom području barem jednu javnu rekreacijsku i sportsku površinu namijenjenu svim korisnicima. Većina je tih igrališta i osvijetljena, čime se stvaraju uvjeti za bolji, zdraviji i kvalitetniji život naših sugrađana.
U novom je režimu upravljanja ukupno 17 javnih rekreacijskih i sportskih površina čiji su korisnici uglavnom djeca i rekreativci tako da je od velike važnosti da ista budu kvalitetno održavana i sigurna za korisnike, za što su zaduženi Športski objekti d.o.o. koji provode redovito održavanje javnih rekreacijskih i sportskih površina i opreme/sprava na njima, a Unikom d.o.o. brine o održavanju zelenih površina na kojima su smješteni. Programom javnih potreba u sportu na području grada Osijeka i Programom o održavanju javnih zelenih površina i parkova za Grad Osijek osigurana su dostatna sredstva za ovu namjenu. Građanima preostaje koristiti te sportske sadržaje što više i što češće, čuvati ih i ne ustručavati se dojaviti uočene manjkavosti ili oštećenja.

  • Od iduće školske godine s radom kreće i Centar izvrsnosti. Kakva su vaša očekivanja od ovoga projekta?

Očekivanja su velika jer Centar izvrsnosti otvara potpuno novo poglavlje u radu s učenicima osnovnih škola budući da obrazovanje ne bi smjelo imati alternativu kad je u pitanju razvoj društva, a izvrsnost u obrazovanju jedini je jamac napretka i konkurentnosti na tržištu rada.
Osim Varaždina koji je sa svojim dugogodišnjim Centrima izvrsnosti najdalje otišao i ostvaruje sjajne rezultate na svim poljima, nitko se, nažalost, u Hrvatskoj sustavno i organizirano ne bavi razvojem učenika osnovnih škola u kontekstu rada, praćenja i razvoja nadarenih učenika.
Dakle, Centar izvrsnosti predstavlja, dosad najozbiljniji i najvažniji, iskorak u obrazovanju osnovnoškolskih učenika grada Osijeka.
U prvoj će godini obuhvatiti znanstvena područja (fizika, matematika, informatika, biologija i kemija) te jezično umjetničko područje (literarno, dramsko i novinarsko).

500.000 KUNA Ove su godine iz Gradskog proračuna predviđena sredstva kojima se planiraju pokriti troškove stručnog rada i nabavka neophodne opreme kako bi Centar izvrsnosti mogao zadovoljiti potrebe polaznika.

Predviđamo osnivanje i rad Centra izvrsnosti u 6 do 8 osječkih osnovnih škola, a konačan će broj ovisiti o broju polaznika. Centri će izvrsnosti biti raspoređeni od istočnog do zapadnog dijela grada kako bi sva potencijalno nadarena djeca iz svih naših škola mogla sudjelovati u radu Centra izvrsnost.

  • Preuzeli ste organizaciju koncertnog programa Osječka glazbena srijeda koja se održava u Muzeju Slavonije. Jesu li se dogodile kakve novine vezane uz ovaj projekt?

Najvažniji klasični koncertni glazbeni događaji u gradu Osijeku obuhvaćeni su Koncertnim ciklusom Grada, ciklusom glazbenih gostovanja eminentnih hrvatskih i inozemnih solista i ansambala. Koncertni je ciklus Grada, ciklus s tradicijom dugom desetljećima. Osim gostovanja domaćih i stranih glazbenika, dajemo priliku mladim umjetnicima da u javnom nastupu pokažu svoja prva skladateljska i izvedbena postignuća. Nositelj koncertne sezone 2016./2017. u producentskom i organizacijskom smislu je Grad Osijek.

SURADNJA U ovoj sezoni nastavila se suradnja s Muzejom Slavonije Osijek, koji ustupa prostor Atrija zgrade Glavne straže s koncertnim klavirom, Glazbenom školom Franje Kuhača Osijek i Umjetničkom akademijom u Osijeku.

U ovoj sezoni koncerti su se održavali i na drugim lokacijama u gradu (Franjevačka crkva, koncertna dvorana Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, Donjogradska sinagoga, Muzej likovnih umjetnosti Osijek). Umjetnički voditelj Koncertnog ciklusa Grada i izbornik Programa je prof. Davor Bobić. U koncertnoj sezoni 2016./2017. godine do sada je održano 15 koncerata, a u planu je još 4. Grad Osijek kao organizator financijski snosi sve troškove organizacije, a u Proračunu Grada Osijeka za 2017. godinu planirana su sredstva u iznosu od 55.000 kuna za Koncertni ciklus Grada. Za ovaj koncertni program Ministarstvo kulture RH osiguralo je Gradu Osijeku dodatna financijska sredstva u iznosu od 15.000 kuna. Dvadesetak koncerata u koncertnoj sezoni posjeti oko 3000 posjetitelja.

  • Što građani Osijeka, ali i okolice mogu očekivati za ovogodišnje Osječko ljeto kulture? Koliko je za ovu manifestaciju izdvojeno ove godine iz gradskog proračuna?

Naša je ideja da Osječko ljeto kulture svake godine bude uspješnije i bogatije od prethodne, a koliko u tome uspijevamo ponajbolji i, zacijelo jedini mjerodavni, sud daju posjetitelji. S obzirom da se broj građana koji posjete programe OLJK-a kreće od 10 do 15 tisuća svake godine, držimo da mnogi pronađu nekoliko zanimljivih sadržaja za sebe.

TRADICIONALNO Ovogodišnje Osječko ljeto kulture tradicionalno će početi 29. lipnja 2017. i trajati do 12. srpnja 2017. Umjetnički program Osječkog ljeta kulture 2017. nastavit će koncepciju zastupljenosti visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, likovne, književne, plesne i filmske umjetnosti.

Grad je za ovogodišnji OLJK planirao u proračunu 600.000 kuna. Program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture uskoro će biti predstavljen na konferenciji za novinare, a trenutno se nalazi u završnoj fazi u vezi s pregovorima oko još nekoliko mogućih programa.

REFERIRA SE NA: 

Proračun 2017. RASHODI 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s