Vladimir Šišljagić, župan Županije osječko-baranjske

Grad Osijek i Županija osječko-baranjska povezani su osnivačkim pravima u mnogim projektima, a na kojim zajedničkim projektima trenutno rade, što planiraju te kakva je njihova suradnja, govori Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.

  • Na kojim zajedničkim projektima trenutno rade Osječko-baranjska županija i Grad Osijek?

Najaktualniji su projekti izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centra za autizam) te gradnja I. gimnazije u Osijeku.

  • Koje zajedničke projekte u posljednje četiri godine smatrate vrlo uspješnima?

Više je zajedničkih projekata ili bolje rečeno projekata Županije na području Grada Osijeka. Samo na području školstva učinjene su velike investicije.

ŠKOLSTVO Izdvojimo sportsku dvoranu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, ukupne vrijednosti 25.987.663,80 kuna, dogradnju Medicinske škole Osijek u vrijednosti 12.720.119 kuna, ugradnju dizala u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek u vrijednosti 450.000,00 kuna i III. Gimnaziji Osijek u vrijednosti 341.100,00 kuna.

Grad i Županiju su povezani i osnivačkim pravima u mnogim projektima, kao što je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Zajednički sufinanciramo društva poput Zračne luke Osijek, Robne burze, Regionalne veletržnice Osijek, Regionalne vinoteke… Za područje cijele Županije, pa tako i Grada Osijeka, Županija ima niz oblika poticanja gospodarstva, sufinanciranja kamata za kredite, edukacije za poduzetništvo i korištenje sredstava europskih fondova, sufinanciramo studentske kredite, pratimo razne projekte, manifestacije i događanja. Poglavito radimo na zahtjevnim građevinskim projektima, pomažemo rad Poludnevnog boravka za odrasle osobe u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Pučku kuhinju, prihvatilišta za beskućnike…

Na potpisivanju ugovora o izgradnji zgrade I. gimnazije
  • Kakvi su planovi za suradnju u budućnosti?

Započete projekte treba što brže završavati jer su i potrebe velike. Na primjer, izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju je počela ove godine, njegova je vrijednost 15.000.000 kuna, a želimo je završiti prije ugovorenog roka 2020. godine.

I. GIMNAZIJA Aktualna je i izgradnja učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škola Osijek u vrijednosti 17.000.000 kuna te I. gimnazije Osijek što je najveća investicija vrijednosti 40.000.000 kuna, a kojom će se značajno poboljšati uvjete rada ove škole, ali i urbanizirati dio grada, stvoriti novu modernu i atraktivnu gradsku četvrt.

  • Kako ocjenjujete odnos Grada i Županije?

Zakonske nadležnosti grada i županije su jasne i svatko se kreće u tim okvirima. Zadovoljan sam sadašnjom suradnjom s gradonačelnikom, kao i suradnjom gradske i županijske uprave. Naši odnosi su zaista korektni, a međusobnim uvažavanjem olakšavamo rješavanje problema s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Naravno, kao i inače u životu, svaka suradnja može i treba biti bolja. Vjerujem da ćemo nastaviti u tom smjeru.

  • Grad Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini?

I Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju zaista transparentan rad, što su potvrdile i stručne analize. Proračun je dakako najosjetljivija stavka i zato s posebnom pozornosti nastojimo učiniti sve što je u našoj moći kako bi i proračunski prihodi i rashodi biti transparentni i dostupni građanima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s