DAVID KRMPOTIĆ Protekle smo četiri godine poslovali pozitivno smanjujući kumulirani manjak proračuna

David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu

Grad Osijek ove godine planira sufinancirati brojne infrastrukturne projekte. O kojim je projektima riječ, na koji je način znatno smanjen manjak proračuna u posljednje četiri godine te što je unaprijedilo gradske financije, govori David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu.

  • Grad Osijek se u 2017. godini zadužuje s 19 milijuna kuna dugoročnog kredita kojim će se namjenski sufinancirati realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. Na temelju čega su ovi krediti odobreni od strane državne administracije?

Kredit od 15 milijuna odobren je temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske, a kredit od 4 milijuna temeljem suglasnosti Ministra financija, Zdravka Marića, obzirom da je riječ o zaduživanju za sufinanciranje EU projekta. Isti su odobreni jer Grad Osijek zadovoljava zakonske propise vezane za zaduživanje, odnosno njegove kreditne obveze, obveze po jamstvima i suglasnostima i dospjele obveze prema dobavljačima ne prelaze zakonom utvrđen cenzus zaduženosti.

  • O kojim je infrastrukturnim projektima riječ?

Riječ je o infrastrukturnim projektima od značaja za daljnji razvoje Grada Osijeka.

NIZ PROJEKATA Izgradnja i rekonstrukcija cesta planirana je s 4,5 milijuna. U pitanju su Zelena ulica u Briješću, izgradnja ceste u Južnom stadionskom naselju i rekonstrukcija Trpimirove ulice s raskrižjima (kružnim tokovima).

Izgradnja biciklističkih staza planirana je s 3 milijuna kuna, ulaganje u objekte osnovnih škola (dogradnja Osnovne škole Tenja) s dodatnih 3,5 milijuna kuna, dodatna ulaganja u infrastrukturu Industrijske zone Nemetin 2 milijuna kuna, uređenje trga ispred Paviljona Gradski vrt 1,5 milijuna kuna te javna rasvjeta na cesti prema Tenji 0,5 milijuna kuna. Drugo zaduživanje u iznosu od 4 milijuna kuna u cijelosti se odnosi na osiguranje sredstava za sufinanciranje rekonstrukcije i obnove Stara pekara, nadamo se buduće turističke destinacije u gradu Osijeku, koje je najvećim dijelom financirano iz fondova EU.

  • Oba su kredita kunska s fiksnim kamatama. Jesu li kamate od 2,53 posto na kredit roka otplate 10 godina, odnosno 2,01 posto na kredit roka otplate 5 godina povoljne?

Jako smo zadovoljni uvjetima postignutim u postupcima javne nabave ponajprije iz razloga što se radi o fiksnim kamatnim stopama te da povrati tih kredita ne ovise o promjenama tečaja.

VISOK BONITET Takav oblik zaduženja donedavno banke nisu niti nudile lokalnim jedinicama, a upravo su ovakvi krediti najbolji, jer su prihodi proračuna isključivo u kunama. Također, visine kamatnih stopa pokazatelj su visokog boniteta koji trenutno, u očima bankara, uživa Grad Osijek.

 

  • Posljednji se puta Grad Osijek dugoročno zadužio 2014. godine. Kakva je inače praksa drugih hrvatskih gradova?

Grad Osijek ugovorio je dugoročno zaduženje 2014. godine, ali je dinamikom izvođenja radova isti utrošen do polovice 2016. godine. Ukupno je realizirano 12,2 milijuna kuna, ponajprije za završetak izgradnje pruge u Višnjevcu.
Većina gradova dio kapitalnih investicija, u nedostatku drugih izvora financiranja (primjerice komunalnog doprinosa), financira kreditnim sredstvima. Nažalost, svjedoci smo smanjenih izvornih proračunskih prihoda gotovo svih lokalnih jedinica temeljem zakonodavnih izmjena, te su oni značajno smanjili kreditni potencijal velikog broja lokalnih jedinica. Lokalne se jedinice stoga okreću zaduživanju za sufinanciranje projekata iz EU fondova.

  • Bi li grad poput Osijeka mogao realizirati planirane investicije bez ovakvog zaduživanja?

Vrlo teško, odnosno investicije bi se realizirale sporijim intenzitetom. Naime, proračunom za 2017. godinu planirano je otplatiti 63 milijuna kuna kreditnih obveza Grada te obveza po jamstvima ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, od čega 15 milijuna temeljem kratkoročnog kredita. Uz ovakav obim otplata postojećih kredita teško je osigurati sva potrebna financijska sredstva za financiranje svih novih investicija.

  • Možete li napraviti usporedbu proračuna Grada Osijeka 2017. i 2013. godine kada ste kao pročelnik preuzeli Upravni odjel za financije i nabavu?

Proračunska kretanja u razdoblju 2013.-2016. najbolje pokazuje financijski rezultat Proračuna. Tako je u 2013. godini manjak tekuće godine bio skoro 59 milijuna kuna.

POSLUJU POZITIVNO Jedan od zadataka bio je stabilizirati proračun i u naredne 4 godine poslovati pozitivno. Sa zadovoljstvom mogu reći da nam je to i uspjelo.

Sve protekle godine poslovali smo pozitivno smanjujući kumulirani manjak proračuna, tako da smo od 42 milijuna kuna na kraju 2013. godine „pali“ na 11,7 milijuna u 2016. godini. U 2016. godini višak tekuće godine bio je 19,2 milijuna kuna. U 2017. nastavljamo pozitivan trend i, ako ne bude značajnih zakonskih promjena vezano za proračunske prihode i rashode, očekujemo da 2017. godinu Grad Osijek završi na „pozitivnoj nuli“ odnosno da uspijemo pokriti cjelokupni preneseni manjak iz ranijih godina. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim rezultatom, posebice kad znamo da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak Grad Osijek samo u 2015. godini izgubio 22 milijuna kuna.

OČUVANJE LIKVIDNOSTI Dodatni nam je zadatak bio i očuvanje likvidnosti čitavog gradskog sustava. Vjerujem da smo i ovaj zadatak u potpunosti izvršili što se ponajprije očituje kroz redovita plaćanja dobavljača uz smanjene rokove plaćanja.

Ovome bih dodao i da su u navedenom periodu kreditne obveze Grada smanjene za 150 milijuna kuna odnosno s 400 milijuna na 250 milijuna te očekujemo da će se do kraja 2017. taj iznos približiti 200 milijuna kuna.

  • Kakve ste promjene unijeli u rad javne uprave, a što je rasteretilo i unaprijedilo gradske financije?

Početkom srpnja 2015. godine Grad Osijek pokrenuo je novi projekt weblog “Čist račun – osječki proračun”, s ciljem da građani Grada Osijeka imaju potpune, točne i pravodobne informacije o prihodima i rashodima gradskog proračuna. Ovim projektom nastoji se osigurati dobra komunikacija između Grada i građana, približiti proračun građanima te ih potaknuti da prate aktivnosti Grada i sudjeluju u njihovu kreiranju.

NAČELO TRANSPARENTNOSTI Posebno se vodi računa o objavi na web stranici Grada svih izvještaja odnosno svih relevantnih informacija vezanih za donošenje i izvršavanje Proračuna Grada Osijeka. Na ovaj način osigurava se potpuna transparentnost podataka i njihova dostupnost svim građanima Grada Osijeka odnosno zainteresiranim strankama.

Zahvaljujući ovom načelu, Grad Osijek je u 2015. i 2016. godini proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Republici Hrvatskoj u istraživanju provedenom od strane Instituta za javne financije. Intenzivno smo radili na poduzimanju svih mjera naplate gradskih prihoda odnosno smanjenja potraživanja, ustrojavanju vjerodostojnih evidencija vezano za gradsku imovinu te otklanjanju drugih slabosti i nepravilnosti što je rezultiralo bezuvjetnim mišljenjem Državnog ureda za reviziju.

  • U medijima se pojavila informacija kako Grad Osijek ove godine ostaje bez prihoda od 4,4 milijuna kuna godišnje, a koji su se u gradski proračun slijevali naplatom otkupa gradskih stanova. Je li ta informacija točna?

Grad Osijek svake godine ostvari preko 4 milijuna kuna prihoda od obročne otplate stanova te očekujemo da će se isto nastaviti do konca 2020. godine. Nakon toga bi se navedeni prihod trebao postupno smanjivati, a investicije u stanogradnju trebale bi se financirati kreditnim zaduženjima ili iz drugih proračunskih izvora.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: