Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka ove godine uvodi velike promjene u svome radu. Prioritet su smanjenje troškova i povećanje prihoda, o na koji će način to i provesti, govori zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, Pero Čeman.

  • Grad Osijek ove godine iz proračuna izdvaja 14.449.324 kuna za Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu grada Osijeka. Za što su namijenjena ova sredstva?

Iznos od 14.449.324 čine sredstva iz državnog proračuna i to 11.446.080 kuna što je manje za 42.247 kuna u odnosu na 2016. godinu te 3.003.244 kuna koje nam je dodijelio sam Grad Osijek. Moram napomenuti kako će nam Grad Osijek ove godine osigurati 160.000 kuna više u odnosu na 2016. godinu.

VLASTITI PRIHODI Osim toga, imamo i sredstva iz vlastitih prihoda koja čine izvršenja određenih usluga uz naplatu, no ona su ograničena obzirom na vrstu djelatnosti Vatrogasne postrojbe.

Sredstva su namijenjena za isplatu plaća, doprinosa i materijalnih prava (jubilarne nagrade, otpremnine, regres, božićnice), materijalne rashode kao što su energija, gorivo, popravak vozila, radna odjeća i obuća koju vatrogasci nose svakodnevno na radnom mjestu, zaštitna odjeća i obuća koju nose tijekom intervencije, uredski materijal i slično te osnovna sredstva što se odnosi na kupnju vozila, strojeva i opreme te održavanje objekta.

  • Jesu li ona dovoljna za sve ono što želite možda obnoviti u postrojbi?

Obzirom na zatečeno stanje, namijenjena financijska sredstva nisu dovoljna za željenu brzinu promjena u načinu rada i funkcioniranja postrojbe. Manjak sredstava uzrokuje odgodu redovitog servisa strojeva i uređaja, a vatrogascima nisu zamijenjena radna i zaštitna odijela za što je odavno istekao propisani vremenski period.

  • Na čelu JVPV grada Osijeka ste nekoliko mjeseci, kakve promjene planirate uvoditi u rad ove organizacije?

Postavljeni ciljevi su velike promjene u kratkim vremenskim rokovima, optimalan rad i ustroj postrojbe kako bi što manje ovisili o financijskim zaduženjima, obzirom da visina zaduženosti u banci iznosi 1.200 000 kuna.

AKCIJA Želim postići to da vođenje bude akcija, a ne pozicija. Od bliskih suradnika očekujem prijedloge i inicijativu, a ne pasivno promatranje.

Poduzete aktivnosti moraju biti razmjerne koristima i u skladu s ciljevima koje želimo ostvariti. Obzirom na ograničenost sredstava svaka ušteda u smanjenju troškova, ima značenje povećanja prihoda.

  • Kako planirate smanjiti troškove?

Već smo smanjili troškove tako da smo otkazali ugovore s odvjetničkim uredom te smanjili trošak usluga knjigovodstvenog servisa za 27%. Dio vatrogasne opreme kupili smo subvencijom županije, a pjenilo za uvježbavanje rada vatrogasaca u INA-i jer ga se rješavaju zbog isteka roka. Prekinuli smo s registracijom nefunkcionalnih vozila, onih koja se koriste veoma rijetko ili nikako tijekom godine, prešla su puno kilometara i na njima su česti kvarovi te skup popravak. Objekte vatrogasne postrojbe kao što je ličenje i slično obnavljamo vlastitim radom.

INTERVENCIJE Također, ukinute su besplatne intervencije za koje nisu predviđena sredstva te intervencije u kojima nisu ugroženi životi i materijalna dobra.

Svakodnevno evidentiramo potrošnju energije te poduzimanje mjere za njezino smanjenje kao i smanjenje troškova za telefon, uredski materijal, putne troškove i slično.

  • A povećati prihode?

Sklopljen je ugovor sa NK Osijek o dežurstvu na nogometnim utakmicama, a tu je i dežurstvo na organiziranim skupovima u sportskih dvoranama. Planiramo povećati broj usluga servisa vatrogasnih aparata. Tu je i sklapanje ugovora s načelnicima općina, na čijem području djeluje JPVP Grada Osijeka, o sudjelovanju u dijelu troškova vatrogasnih intervencija. Sklopit ćemo ugovor s ravnateljima građevinskih objekata koji imaju vatrodojavu kako bi signal o požaru došao u Vatrogasnu postrojbu. U planu je i naplata intervencija za koje nisu predviđena financijska sredstva kao što je skidanje mačaka, ptica, dronova i sličnog te otvaranje vrata objekata u kojim ne prijeti opasnost i nitko nije ugrožen i drugo.

  • Kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom Osijekom je dobra. Komuniciramo na jasan način, na temelju činjenica i dokaza, uz kvalitetan dijalog i dogovor. Ulažu se zajednički napori za postizanje visoke razine sigurnosti i zaštite područja grada Osijeka.
Dokaz dobre suradnje i organizacijskih sposobnosti je izbjegnut sudski spor. Potpisom Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Vlada RH je vatrogascima priznala pravo, ali nije osigurala sredstva za isplatu Regresa i Božićnice u 2016. godini, čime je teret odgovornosti isključivo prebačen na Grad Osijek. Ukoliko radnici ne bi ostvarili socijalna prava, pokreću sudski spor za zaštitu svojih prava i interesa. Sličan je scenarij već viđen, obzirom da je jedan od prethodnih gradonačelnika radnicima JPVP Osijek nezakonito smanjio osnovicu za izračun plaće što je u konačnici, nakon sudskog spora, Grad Osijek koštalo 1.630.000 kuna, a JPVP Osijek 1.000.000 kuna.

ISPLAĆENA MATERIJALNA PRAVA Imajući na umu navedeno, gradonačelnik Ivan Vrkić je prihvatio prijedlog Zapovjednika postrojbe i prije pokretanja unaprijed izgubljenog sudskog spora te u travnju ove, 2017. godine osigurao sredstva te su vatrogascima isplaćena materijalna prava.

Planirane aktivnosti , uloženi napori i promjene u načinu rada i funkcioniranja postrojbe pokazuju rezultate i nadam se da će postrojba na kraju 2017. godine znatno smanjiti financijsku zaduženost.

  • Pred kraj 2016. godine u JVPV grada Osijeka nastao je problem kada je postalo jasno da nedostaje 230.000 kuna za plaće vatrogasaca u prosincu. Znate li kako je do toga došlo?

Nedostatak sredstava za isplatu plaće bila je „kap koja je prelila čašu“ obzirom da je postrojba zapadala u sve veća financijska zaduženja. Postalo je jasno da su promjene na rukovodećem mjestu nužne. Grad je problem riješio prebacivanjem dodatnih sredstava, ali i smjenom Zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s