PERO ČEMAN Grad Osijek osigurao nam je 160.000 kuna više nego prošle godine

Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek

Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grada Osijeka ove godine uvodi velike promjene u svome radu. Prioritet su smanjenje troškova i povećanje prihoda, o na koji će način to i provesti, govori zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, Pero Čeman.

  • Grad Osijek ove godine iz proračuna izdvaja 14.449.324 kuna za Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu grada Osijeka. Za što su namijenjena ova sredstva?

Iznos od 14.449.324 čine sredstva iz državnog proračuna i to 11.446.080 kuna što je manje za 42.247 kuna u odnosu na 2016. godinu te 3.003.244 kuna koje nam je dodijelio sam Grad Osijek. Moram napomenuti kako će nam Grad Osijek ove godine osigurati 160.000 kuna više u odnosu na 2016. godinu.

VLASTITI PRIHODI Osim toga, imamo i sredstva iz vlastitih prihoda koja čine izvršenja određenih usluga uz naplatu, no ona su ograničena obzirom na vrstu djelatnosti Vatrogasne postrojbe.

Sredstva su namijenjena za isplatu plaća, doprinosa i materijalnih prava (jubilarne nagrade, otpremnine, regres, božićnice), materijalne rashode kao što su energija, gorivo, popravak vozila, radna odjeća i obuća koju vatrogasci nose svakodnevno na radnom mjestu, zaštitna odjeća i obuća koju nose tijekom intervencije, uredski materijal i slično te osnovna sredstva što se odnosi na kupnju vozila, strojeva i opreme te održavanje objekta.

  • Jesu li ona dovoljna za sve ono što želite možda obnoviti u postrojbi?

Obzirom na zatečeno stanje, namijenjena financijska sredstva nisu dovoljna za željenu brzinu promjena u načinu rada i funkcioniranja postrojbe. Manjak sredstava uzrokuje odgodu redovitog servisa strojeva i uređaja, a vatrogascima nisu zamijenjena radna i zaštitna odijela za što je odavno istekao propisani vremenski period.

  • Na čelu JVPV grada Osijeka ste nekoliko mjeseci, kakve promjene planirate uvoditi u rad ove organizacije?

Postavljeni ciljevi su velike promjene u kratkim vremenskim rokovima, optimalan rad i ustroj postrojbe kako bi što manje ovisili o financijskim zaduženjima, obzirom da visina zaduženosti u banci iznosi 1.200 000 kuna.

AKCIJA Želim postići to da vođenje bude akcija, a ne pozicija. Od bliskih suradnika očekujem prijedloge i inicijativu, a ne pasivno promatranje.

Poduzete aktivnosti moraju biti razmjerne koristima i u skladu s ciljevima koje želimo ostvariti. Obzirom na ograničenost sredstava svaka ušteda u smanjenju troškova, ima značenje povećanja prihoda.

  • Kako planirate smanjiti troškove?

Već smo smanjili troškove tako da smo otkazali ugovore s odvjetničkim uredom te smanjili trošak usluga knjigovodstvenog servisa za 27%. Dio vatrogasne opreme kupili smo subvencijom županije, a pjenilo za uvježbavanje rada vatrogasaca u INA-i jer ga se rješavaju zbog isteka roka. Prekinuli smo s registracijom nefunkcionalnih vozila, onih koja se koriste veoma rijetko ili nikako tijekom godine, prešla su puno kilometara i na njima su česti kvarovi te skup popravak. Objekte vatrogasne postrojbe kao što je ličenje i slično obnavljamo vlastitim radom.

INTERVENCIJE Također, ukinute su besplatne intervencije za koje nisu predviđena sredstva te intervencije u kojima nisu ugroženi životi i materijalna dobra.

Svakodnevno evidentiramo potrošnju energije te poduzimanje mjere za njezino smanjenje kao i smanjenje troškova za telefon, uredski materijal, putne troškove i slično.

  • A povećati prihode?

Sklopljen je ugovor sa NK Osijek o dežurstvu na nogometnim utakmicama, a tu je i dežurstvo na organiziranim skupovima u sportskih dvoranama. Planiramo povećati broj usluga servisa vatrogasnih aparata. Tu je i sklapanje ugovora s načelnicima općina, na čijem području djeluje JPVP Grada Osijeka, o sudjelovanju u dijelu troškova vatrogasnih intervencija. Sklopit ćemo ugovor s ravnateljima građevinskih objekata koji imaju vatrodojavu kako bi signal o požaru došao u Vatrogasnu postrojbu. U planu je i naplata intervencija za koje nisu predviđena financijska sredstva kao što je skidanje mačaka, ptica, dronova i sličnog te otvaranje vrata objekata u kojim ne prijeti opasnost i nitko nije ugrožen i drugo.

  • Kakva je vaša suradnja s Gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom Osijekom je dobra. Komuniciramo na jasan način, na temelju činjenica i dokaza, uz kvalitetan dijalog i dogovor. Ulažu se zajednički napori za postizanje visoke razine sigurnosti i zaštite područja grada Osijeka.
Dokaz dobre suradnje i organizacijskih sposobnosti je izbjegnut sudski spor. Potpisom Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Vlada RH je vatrogascima priznala pravo, ali nije osigurala sredstva za isplatu Regresa i Božićnice u 2016. godini, čime je teret odgovornosti isključivo prebačen na Grad Osijek. Ukoliko radnici ne bi ostvarili socijalna prava, pokreću sudski spor za zaštitu svojih prava i interesa. Sličan je scenarij već viđen, obzirom da je jedan od prethodnih gradonačelnika radnicima JPVP Osijek nezakonito smanjio osnovicu za izračun plaće što je u konačnici, nakon sudskog spora, Grad Osijek koštalo 1.630.000 kuna, a JPVP Osijek 1.000.000 kuna.

ISPLAĆENA MATERIJALNA PRAVA Imajući na umu navedeno, gradonačelnik Ivan Vrkić je prihvatio prijedlog Zapovjednika postrojbe i prije pokretanja unaprijed izgubljenog sudskog spora te u travnju ove, 2017. godine osigurao sredstva te su vatrogascima isplaćena materijalna prava.

Planirane aktivnosti , uloženi napori i promjene u načinu rada i funkcioniranja postrojbe pokazuju rezultate i nadam se da će postrojba na kraju 2017. godine znatno smanjiti financijsku zaduženost.

  • Pred kraj 2016. godine u JVPV grada Osijeka nastao je problem kada je postalo jasno da nedostaje 230.000 kuna za plaće vatrogasaca u prosincu. Znate li kako je do toga došlo?

Nedostatak sredstava za isplatu plaće bila je „kap koja je prelila čašu“ obzirom da je postrojba zapadala u sve veća financijska zaduženja. Postalo je jasno da su promjene na rukovodećem mjestu nužne. Grad je problem riješio prebacivanjem dodatnih sredstava, ali i smjenom Zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: