IVAN JUKIĆ U sklopu projekta Osijek 3 izgrađeno je 2.768 metara kanalizacijskih cijevi i 1.633 metara cjevovoda

Ivan Jukić, direktor Vodovoda-Osijek d.o.o.

Vodovod – Osijek radi na provedbi tri velika projekta financirana iz fondova EU, a kojima je isključiva namjena poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka i okolnih naselja. Njihova ukupna vrijednost je preko 500 milijuna kuna, a o realiziranim projektima i onima koji su u tijeku govori direktor Vodovoda – Osijek, Ivan Jukić.

  • Projekt Osijek 3 je realiziran. Što je konkretno u sklopu njega napravljeno?

Projekt Osijek 3 usmjeren je na rekonstrukciju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Crkvenoj, Lađarskoj i dijelu Kišpatićeve ulice u Osijeku, gdje je ta mreža najstarija. Opći ciljevi projekta su povećanje pouzdanosti i učinkovitosti vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje, modernizacija vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, smanjenje gubitaka pitke vode te smanjenje propuštanja u sustavu odvodnje. Ukupno je izgrađeno 2.768 metara kanalizacijskih cijevi i 1.633 metara cjevovoda.

MODERNIZACIJA S tim smo projektom započeli cijeli niz projekata kojima je glavni cilj rekonstrukcija stare mreže, a s osnovnom svrhom modernizacije sustava i smanjenja gubitaka u vodoopskrbi.

  • Kolika je bila vrijednost radova?

Predračunska vrijednost projekta Osijek 3 je 17.291.820,52 kuna od čega Europska unija sudjeluje sa 65,23% a nacionalno financiranje je zastupljeno s preostalih 34,77%. Do sada je VODOVOD-OSIJEK d.o.o. predao zahtjev za nadoknadom sredstava u iznosu od 14.620.000 kuna.

  • Završena je većina posla na projektu Osijek čija je svrha poboljšanje vodne infrastrukture grada Osijeka. Što je napravljeno, a što je još ostalo za napraviti?

Tijekom 2016. godine u sklopu Projekta Osijek završeno je izvođenje radova na više komponenti. Izgrađene su linijske građevine za kanalizaciju i vodoopskrbu s izgradnjom nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe gdje je Izvođač izveo sve radove po Ugovoru, tehnički pregledi su obavljeni za sve komponente i ishođene su sve uporabne dozvole. Ukupno je izvedeno 62.013,33 metara kanalizacijske mreže, a vodoopskrbnih je cjevovoda ukupno izvedeno 15.130,35 metara. Uz izvedbu cjevovoda, u sklopu projekta izvedeno je ukupno 15 crpnih stanica kanalizacije (Tenja 5 komada, Briješće 2 komada i Čepin 8 komada) te 36 čvorova NUS-a. Izvedeno je ukupno 4.112 kućnih priključaka i to 2.738 u Čepinu, 600 u Briješću i 774 u Tenji. U tijeku je period otklanjanja nedostataka i s 27. listopada ove godine ovaj će ugovor biti u potpunosti zaključen.

  • Teče li dinamika radova prema planu?

Svi radovi na izgradnji novog i rekonstrukciji dijela postojećeg sjevernog kolektora izvedeni su po Ugovoru, obavljen je tehnički pregled i ishođena je Uporabna dozvola. Ukupno je izvedeno 4.549 metara kolektora. Još uvijek se radi na izgradnji UPOV-a u Nemetinu i uređaja za dvostupanjsku filtraciju na području Vodovoda-Osijek d.o.o. Dinamika izvođenja tih radova nije zadovoljavajuća i očekujemo maksimalan angažman izvođača kako bi se radovi ubrzali i objekti završili do kraja 2017. godine.

  • U kojoj je fazi projekt Regionalni vodoopskrbni sustav, a u kojem vam je partner Grad Osijek?

Projekt RVS (Regionalni Vodoopskrbni Sustav) je projekt kojim je Vodovod-Osijek d.o.o. započeo podizati već visoku kvalitetu obrađene pitke vode na još veću razinu, i uskladiti sva svojstva naše vode s traženim parametrima Europske unije.

NOVA PRIKLJUČENJA Također, RVS-om se želi značajno poboljšati pristup do pitke vode te bolja i sigurnija vodoopskrba što se odnosi na poboljšanje rada sustava vodoopskrbe za konačne, već priključene korisnike, kao i otvoriti mogućnost novih priključenja u okolnim naseljima gdje to do sada nije bilo moguće.

Projekt se financira sa 74,79% iz sredstava Kohezijskog fonda (financijsko razdoblje 2014.-2020.) i 25,21% iz nacionalne komponente od čega su sredstva Ministarstva poljoprivrede 43,33%, Hrvatskih voda 43,33% i projektnih partnera 13,34% – grada Osijeka (2,64%) i Općina: Erdut (3,45%), Šodolovci (5,00%), Antunovac (1,73%), Ernestinovo (0,10%) i Čepin (0,42%). Predračunska vrijednost Projekta je 86.999.000 kn

  • Koje sve radove u Osijeku i prigradskim naseljima možemo očekivati?

Tijekom 2017. godine Vodovod-Osijek d.o.o. će nastaviti s rekonstrukcijom starih i dotrajalih cjevovoda, prvenstveno sa svrhom povećanja usluge vodoopskrbe i odvodnje za krajnje korisnike.

PROJEKT BANOVA Prva veća investicija započela je ovih dana, a to je Projekt Banova koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u cijeloj Banovoj te dijelu Kišpatićeve ulice u Donjem gradu.

Ukupna vrijednost investicije je 13.489.351,51 kuna, a planirani rok završetka je 2018. godina.

Radove u Banovoj je 21. travnja obišao i gradonačelnik Ivan Vrkić
  • Od kakvog je značaja ovaj projekt za građane Osijeka?

S Projektom Banova ulica želimo omogućiti stanovnicima Banove i okolnih ulica puno veću kvalitetu odvodnje i vodoopskrbe, pogotovo u slučajevima velikih pljuskova kada ta ulica često poplavi. Očekujemo da će se ti problemi ovom rekonstrukcijom u potpunosti eliminirati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: