BRANKO LOZANČIĆ Cilj nam je organizirati Europski Kup grada Osijeka

Branko Lozančić, predsjednik Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir
  • Kolika su sredstva iz proračuna Grada Osijeka planirana u ovoj, 2017. godini za Mačevalački klub Dmitar Zvonimir?

Planiranjem sredstava za 2017. , a putem Zajednice športskih udruga grada Osijeka dobili smo 5.517 kuna kao nositelj kvalitete u sportu za svoje redovite aktivnosti prema Ugovoru o korištenju sredstava iz Programa javnih potreba u sportu 2017. Ova sredstva dobijemo na račun u dva obroka (siječanj i srpanj). Dobili smo i 3.000 kuna za održavanje 2. Kupa grada Osijeka 2017/2.nd Osijek Fencing Cup 2017, međunarodno natjecanje u sportskom mačevanju. Natjecanje je u skupini od interesa za grad Osijek. Za školovanje jednoga trenera na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, sukladno Ugovoru o jednokratnoj financijskoj pomoći financiranju provedbe narečene aktivnosti smo dobili 4.000 kuna. Ovu aktivnost provodimo s dva trenera, a sukladno Zakonu o športu u RH, inače ne bismo smjeli dalje voditi klub. Ukupno je to 12.517 kuna.

  • Koliko je neophodno klubu za jednu sezonu?

Planirana su sredstva sukladno financijskom planu bila 95.000 kuna u čega ulaze sredstava za klub. S obzirom da ove godine imamo (nepredviđeni) izdatak za školovanje trenera od 12.000 kuna samo za školarinu, za održavanje sve jačeg i boljeg kupa grada Osijeka planirali smo znatno više sredstava, no dobili smo koliko je novca bilo. Ne možemo se požaliti da nam se nije izašlo u susret. Najveći problem nam je financiranje utroška energije za grijanje kluba jer naš prostor nije u športskim objektima, a Grad nam to za sada ne može financirati kao drugim klubovima. Objekt je vlasništvo Grada, ali je u koncesiji Državnom arhivu. Zatražili smo od Grada da nas privremeno priznaju kao športski objekt, a proces je u tijeku. Na primjer, trošak električne energije smo pokrili „zaradom” s 2. Kupa grada Osijeka što je šteta, zar ne? Turnir radimo da bismo se iskazali i s financijskim efektom možda otputovali na poneko natjecanje.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba?

Kao i svi klubovi tako i mi imamo prihod od članarina, donacija i nešto manje od sponzorstava. Odlično surađujemo s Osječko-baranjskom županijom, odnosno Županijskom sportskom zajednicom i naravno nešto sredstava sukladno projektima i zamolbama dobijemo i od njih. Uspjeli smo po prvi puta dobiti nešto potpore i od gradske tvrtke Vodovod Osijek d.o.o., na čemu smo vrlo zahvalni.

  • Pomaže li Grad Osijek vaš rad i na kakve druge načine?

Naravno, sukladno Planovima javnih potreba javljamo se i dobijemo ne baš traženi iznos, ali ipak dobijemo. Svjesni smo činjenice da smo u gradu Osijeku jedan od najmlađih klubova.

DOBRI REZULTATI Možemo reći da smo tek sada nakon 4 godine aktivnog rada pokazali da znamo, hoćemo i možemo, a dobri rezultati samo pristižu. Nadamo se sljedeće sezone nešto većim sredstvima za 3. Kup grada Osijeka i potporu našem nastojanju da u Osijek uskoro dovedemo kremu europskog sportskog mačevanja.

Kako je Grad imao sluha za nas u početku i dodijelio nam prostor na privremeno korištenje, nadamo se da ćemo u sklopu nastavka obnove Tvrđe pronaći dostojan prostor za ovaj lijepi olimpijski sport s povijesnim obilježjima.

Cilj projekta Kup grada Osijeka je Europski Kup grada Osijeka kada za to dođe vrijeme
  • Kako biste ocijenili odnos kluba i Grada Osijeka?

Vrlo smo zahvalni na suradnji s Odsjekom za sport grada Osijeka, oni su nam savjetima pomogli i više nego da su nam novce dali, ali kako sam rekao, novi smo.

BRENDIRANJE OSIJEKA Nadam se da je sada osječka sportska zajednica usvojila naš klub kao jedan koji zaista uspješno brandira Osijek u hrvatskim, ali i u europskim okvirima. Sama činjenica da smo 2016. na prvom Pojedinačnom prvenstvu RH ugostili i u osječke (i šire) smještajne kapacitete zbrinuli više od 400 sudionika, a sada oko 200 gostiju za 2. Kup grada Osijeka, dovoljno govori o tome koliko nas se treba shvatiti ozbiljno.

Zadovoljan sam odnosima, no moglo bi bolje, zaista nam je teško voditi ovaj vrlo zahtjevan sport daleko od Zagreba gdje se sve događa.

  • U što su utrošena sredstva koja ste dobili za Kup grada Osijeka?

S tih 3.000 kuna smo kupili medalje i pehare i to je to, za ostatak smo se snašli sami. Imamo naznake da će Grad za sljedeće natjecanje povećati iznos, jer eto uspješno smo organizirali s vrlo malo sredstava i nekolicinom neplaćenih volontera već treće veliko natjecanje s izvrsnim ocjenama svih nacionalnih mačevalačkih saveza koji su u početku bili malo sumnjičavi prema Osijeku. Hvala i njima.

  • Kakvi su vaši planovi u vezi Kupa grada Osijeka?

Ovdje ću biti vrlo kratak, možda i bezobrazno ambiciozan. Cilj projekta Kup grada Osijeka je Europski Kup grada Osijeka kada za to dođe vrijeme. Za ovo treba još rada i odricanja, pregovora, sinergijskog djelovanja sa zemljama regije, lobiranja i malo sreće. No, nećemo na to dugo čekati. U ovoj mačevalačkoj sezoni imamo 3 zlatne, 10 srebrnih i 16 brončanih medalja s raznih natjecanja u RH i van nje, to nas tjera dalje.

  • Grad Osijek je i u 2016. godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Smatrate li da je u posljednjih godinu dana transparentnost proračuna na višoj razini? Koliko je važna transparentnost proračuna?

Zaista mi je drago što je tako, no da bismo svi dobili zaista zaslužena sredstva treba raditi cijeli sustav jer samo tako možemo prepoznati i razlučiti rad od nerada, počevši od pojedinca pa do gradonačelnika. Čim netko ne radi dovoljno dobro, uzalud je trud svima. Osjetno je da je sustav transparentniji, neka na kraju krajeva svi možemo vidjeti tko je i je li dobio sredstva opravdano ili ne.  Zar trebam reći koliko je važna transparetnost proračuna?

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: