Jadranka Nikolov, dugogodišnja tajnica Grada Osijeka
  • Koliko u prosjeku traje administrativna priprema za neke gradske projekte  recimo, za postavljanje javne rasvjete u dijelovima Sarvaša ili u nekim ulicama Industrijske četvrti?

Teško je reći koliko u prosjeku traje stručno-administrativna pripreme za provedbu projekta, odnosno investicije. Svaka je investicija priča za sebe. Trajanje provedbe investicije uvjetovano je visinom planiranih proračunskih sredstava u tekućoj godini, specifičnim karakteristikama svake pojedinačne investicije kao i obuhvatom iste. Pod pretpostavkom da je provedba moguća prema postojećim prostorno planskim dokumentima i da su planirana proračunska sredstva za provedbu investicije, realizacija vrlo često ovisi i o razini riješenosti imovinsko-pravnih odnosa.  Ta “dionica“ zna biti duga i vrlo mukotrpna, osobito kada se provodi u okolnostima dugotrajnog trajanja upravnog ili sudskog postupka povrata imovine po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

RUPA Dobar primjer tomu je prostor kod Hotela Osijek, kolokvijalnog naziva „Rupa“. Postupci traju već više od 10 godina, ali i bez takvih problema puno je koraka do završetka investicije. Treba pribaviti projektnu dokumentaciju, ishoditi dokumente za gradnju pa trajanje gradnje…, a s obzirom da se sve to mora provoditi kroz zakonima propisane postupke od javne nabave pa sve do uporabne dozvole, sve zaista dugo traje.

Što se tiče konkretnih investicija iz vašega pitanja, one se vode kao manje investicije po obimu i potrebnim financijskim sredstvima, a ipak je za provedbu trebalo oko 7 mjeseci.

  • U kojoj mjeri propisi i procedure mogu usporavati rad na projektima i imaju li građani razumijevanja?

Nije sporno da propisana pravila postupanja zahtijevaju redoslijed radnji i osiguravaju jednakost u postupanju u istim slučajevima, osiguravaju transparentnost, a time i odgovornost osoba koje provode postupak po propisanim pravilima. Provedba od ideje do realizacije, postupajući po propisanim postupcima često je dugotrajna i sigurno u nekim slučajevima ostavlja dojam „beskonačnosti“.
Iz iskustva koja imam, u vrlo rijetkim slučajevima sam nailazila na nerazumijevanje građana kada im se obrazlože „koraci“ i redoslijed radnji koje je potrebno poduzeti kako bi njihovi zahtjevi bili riješeni. Procedura postupanja uvijek mora imati opravdanu svrhu, u suprotnom, teško ju je argumentirano braniti i s pravom izaziva nezadovoljstvo.

  • Možete li izdvojiti primjer kada se upravo zbog zakonskih procedura naišlo na prepreke koje su na kraju uspješno riješene?

Možda je dobar primjer ne tako davna izgradnja Južne obilaznice kojom je „presječena“ pješačka komunikacija građanima iz južnog dijela Stadionskog naselja s ostalim dijelom  grada. Naime, obilaznica se gradila u okolnostima tada postojeće prostorno planske  dokumentacije kojom taj dio grada nije bio namijenjen stanovanju te stoga prema tim dokumentima, naselja kao da nije bilo. Upravo zbog tih okolnosti Hrvatske cesta projektom izgradnje nisu niti mogle planirati  pješački nathodnik kao jedinu moguću pješačku komunikaciju.

STADIONSKO NASELJE U međuvremenu, sukladno Zakonu  postojeće kuće u tom naselju su legalizirane, a  Hrvatske su ceste, na inicijativu gradonačelnika Vrkića, uvažavajući pri tome potrebu pješačke povezanosti građana, u sklopu izgradnje Južne obilaznice  izgradile pješački nathodnik i tako je ozbiljan problem bio uspješno riješen.

  • Možete li usporediti brzinu procedura koje se u Gradu obavljaju danas u odnosu  na stanje prije, recimo, četiri ili deset godina?

Složila bih se da je danas procedura po kojoj se postupa složenija i dugotrajnija, ali je u isto vrijeme transparentnija i jednakopravnija, podložnija je većem nadzoru javnosti. Rezultat tomu je sigurno u obveznoj usklađenosti hrvatskih zakona s propisima Europske unije što je osobito vidljivo u postupcima javne nabave, ali naravno i kod primjene zakona u drugim područjima iz nadležnosti Grada.
Također je to vidljivo i kod  provedbe projekata koji se sufinanciraju iz strukturnih fondova EU, osobito kada je u pitanju izvođenje radova na infrastrukturi. Procedura je detaljno razrađena i vrlo zahtjevna i stoga bitno usporava proces, ali sve sa svrhom neupitne urednosti dokumentacije i opravdanosti dobivanja odnosno nadzora nad namjenskim korištenjem sredstava. Primjera radi, Grad Osijek je za projekt izgradnje Trga Vatroslava Lisinskog i rekonstrukciju austrougarske pekare u osječkoj Tvrđi sklopio Ugovor za financiranje projekta u siječnju ove godine. Projekt je vrijedan 52 milijuna kuna, od čega su 52 milijuna kuna bespovratna, iz europskih fondova.

TRAJANJE Sada  Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), kako za sve projekte, tako i za ovaj projekt, ima obvezu detaljno pregledati i u konačnici odobriti svu dokumentaciju o nabavi. Dokumentacija o  nabavi je u pregledu koja traje već puna dva mjeseca, i realno je da će do njezina okončanja, obzirom na rokove propisane Zakonom o javnoj nabavi, trajati još sigurno najmanje dva mjeseca.

  • Kolike su eventualne uštede učinjene u troškovima na ime odvjetničkih ureda koji su radili ili rade za Grad? Ima li konkretnih podatka za razdoblje zadnje četiri godine? Odnosno, koje poslove za Grad danas više ne rade privatni odvjetnici već gradski činovnici?

Od ustroja Grada kao jedinice lokalne samouprave 1993. godine, obavljanje poslova zastupanja Grada pred nadležnim sudovima i drugim javnopravnim tijelima, u Gradu Osijeku se prvi puta ustrojava 30. siječnja 2014. i od tada se ti poslovi uglavnom obavljaju „unutarnjim“ stručnim snagama. Inicijativa za ustrojavanje službe za zastupanje naišla je na punu potporu gradonačelnika Vrkića.

JEDNAK BROJ SLUŽBENIKA Moram naglasiti da se za potrebe obavljanja ovih poslova nije povećao broj službenika u gradskoj upravi već su na navedene poslove raspoređene tri službenice gradske uprave s položenim pravosudnim ispitom.

Nekoliko predmeta koji su u dugotrajnom sudskom postupku i koji su iznimno složeni, nastavili su voditi odvjetnici iz razloga što su upoznati sa svim detaljima vezanim za te sporove, a osobito iz razloga što su većina tih  postupaka u fazi drugo stupanjskih postupaka ili se vode po reviziji pred Vrhovnim sudom. Služba za zastupanje danas vodi 269 predmeta. Važno je istaknuti da je Grad Osijek ovakvom organizacijom ostvario znatnu uštedu proračunskih sredstava.

UŠTEDA U usporedbi s godinama kada su Grad uglavnom zastupali odvjetnici i kada su troškovi za te usluge  na godišnjoj razini iznosili oko 2.000.000 kuna,  kroz ove tri godine od kada Grad ima svoju službu za zastupanje, ukupno je za usluge odvjetnika u 2014., 2015. i 2016. utrošeno oko 1.400.000 kuna, odnosno ušteđeno je ukupno oko 4.500.000 kuna  proračunskih sredstava kroz trogodišnje proračunsko razdoblje.

Ovakva organizacija zastupanja Grada ušteda je ne samo za proračun Grada već i za građane kao i pravne osobe koje su u sporu s Gradom i koje bez obzira na neuspjeh u sporu nemaju više obvezu plaćanja parničnog troška odvjetnika budući da Grad zastupaju njegovi službenici.

  • Koji veliki gradski projekt u ovom trenutku možda stoji i čeka realizaciju zbog proceduralnih ili drugih zakonskih ograničenja?

Dobar primjer je investicija „Uređenje desne obale rijeke Drave“. Radi se o produženju šetnice uz rijeku Dravu koja bi povezala Gornji i Donji grad i koja bi bila ukupno dugačka negdje oko 10 kilometara. Investicija je podijeljena na nekoliko dionica, jedna od njih je i dionica od početka Donjogradske obale (Luka Tranzit) do Trga Nikole Tesle, vrijednosti oko 20.000.000 kuna bez PDV-a. Sredstva za izgradnju su osigurana, izabran je izvođač radova, ali radovi ne mogu započeti budući je postupak za odabir stručnog nadzora zastao zbog žalbe jednog od sudionika tog postupka. Tek po okončanju žalbenog postupka, a ovisno o rješidbi nadležne Državne komisije,  započet će postupak odabira stručnog nadzora ili će se moći nastaviti ili će se morati ponoviti u kom slučaju će sve skupa biti vraćeno na početne radnje i rokove s mogućnošću još dugog trajanja do odabira stručnog nadzora odnosno početka radova izgradnje.

  • Koliko će nas koštati organizacija i provedba svibanjskih izbora za vijećnike Gradskoga vijeća, te za gradonačelnika i zamjenike?

Za provedbu lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja ove godine, planirano je 1.550.000 kuna. Navedenim iznosom podmirili bi se troškovi izbora za vijećnike Gradskoga vijeća kao i izbor gradonačelnika. U svibnju 2013. za ove izbore utrošeno je 1.471.892,78 kuna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2017. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s