DAVOR BRUST Centrom izvrsnosti želimo omogućiti proširenje znanja nadarenim učenicima

Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež
  • U 2017. Grad Osijek planira organizirati „Centar izvrsnosti“ za darovite učenike koji pohađaju osnovne škole na području grada Osijeka. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu kojim Grad Osijek želi omogućiti potencijalno nadarenim učenicima proširiti svoja znanja iz znanstvenog područja (fizika, matematika, informatika, biologija i kemija) te jezično umjetničkog područja (literarno, dramsko i novinarsko).

  • Odakle ideja o osnivanju ovakvog Centra?

Grad Osijek od 2008. godine skrbi o djeci s posebnim potrebama (pomagači ili asistenti u nastavi) što je socijalna i humana djelatnost.

POSEBNE POTREBE Skrb o nadarenim učenicima do sada nitko nije organizirano provodio, a to su također učenici s posebnim potrebama. Držimo da im moramo omogućiti dodatno proširenje njihovog znanja jer to su potencijalni pokretači našeg društva.

  • U kojoj je trenutno fazi projekt?

Trenutno školski psiholozi zajedno s ostalim nastavnicima testiraju i utvrđuju potencijalno nadarenu djecu od 4. do 7. razreda, moguće polaznike Centra izvrsnosti. U 16 osnovnih škola zaposleno je 12 psihologa te smo za testiranje osigurali još četiri psihologa za one škole koje ih nemaju.

  • Kolika je financijska vrijednost projekta i kolika su sredstva predviđena ove godine iz gradskog proračuna?

Ove godine iz Gradskog proračuna predviđena su sredstva u iznosu od 500.000 kuna.

  • Koje će troškove pokrivati Grad Osijek?

Grad Osijek pokrivao bi troškove stručnog rada i nabavku neophodne opreme kako bi Centar mogao zadovoljiti potrebe učenika polaznika.

  • U kojim će osječkim osnovnim školama biti organiziran Centar izvrsnosti?

Potencijalno smo dogovorili rad na 6, s mogućnošću proširenja na 8 osječkih osnovnih škola, što će ovisiti o broju polaznika.

  • Kada je planiran početak programa?

Program će krenuti s početkom iduće školske godine. Predviđeno je da to bude 23. rujna.

SUBOTOM Održavat će se subotom od 8 do 11.30 sati, a područja će se izmjenjivati svaki drugi tjedan kako bi učenici, ako žele, mogli sudjelovati u oba područja. Također, nećemo se ograničiti samo na učenike od 5. do 8. razreda.

Ako postoje djeca, primjerice, u 4. razredu koja pokazuju izvrsnost, moći će se uključiti u program jer smatramo da se takvu djecu treba poticati, a ne kočiti.

  • Hoće li djeca u čijoj se školi ne provodi program Centra izvrsnosti moći pohađati program, primjerice, u prvoj najbližoj školi?

Centri izvrsnosti koje planiramo upravo su raspoređeni od istočnog do zapadnog dijela grada kako bi sva potencijalno nadarena djeca iz svih naših škola mogla sudjelovati u njegovu radu.

REFERIRA SE NA:

Kako smo trošili – Društvene djelatnosti  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: