LJILJANA BELAJDŽIĆ I DAMIR FEHER Grad je napokon vlasnik Kulturnog centra i sada su sve mogućnosti otvorene

Damir Feher, voditelj Odsjeka za imovinsko-pravne poslove
  • Na prošloj je sjednici Gradskog vijeća napokon donesena odluka po kojoj Grad Osijek, nakon 15 godina od potpisa ugovora, vlasnički raspolaže Kulturnim centrom Eurodom. Što to točno znači?

Damir Feher: Nakon odluke Gradskog vijeća Grada Osijeka, kojom je dano ovlaštenje gradonačelniku da potpiše Sporazum o rješavanju vlasničko-pravnih odnosa te međusobnih prava i obveza u vezi sa zajedničkim ulaganjem u uređenje i izgradnju Poslovno-kulturnog centra Eurodom, Sporazum je i potpisan dana 22. veljače 2017.
Sporazum je temelj za upis prava vlasništva Grada Osijeka na zgradi Kulturnog centra, u zemljišnim knjigama je ista označena kao ETAŽA II, s obzirom da je EURO DAUS (tvrtka koja je pravni sljednik Eurodoma, odnosno potpisnica Ugovora o zajedničkom ulaganju iz 2002.), ishodila etažnu diobu cijelog izgrađenog kompleksa ili kako se u osnovnom ugovoru kaže BLOKA. Danas u zemljišnim knjigama postoje tri samostalne uporabne cjeline, tzv. ETAŽE, koje su povezane s određenim suvlasničkim udjelom na cijeloj nekretnini (zemljištem).

PRIJENOS PRAVA VLASNIŠTVA Nakon što sukladno Sporazumu, EURO DAUS pribavi suglasnost založnih vjerovnika radi brisanja upisanih tereta na ETAŽI II – Kulturnom centru, biti će podnesen zajednički prijedlog zemljišno-knjižnom sudu i to radi prijenosa prava vlasništva na Kulturnom centru na ime Grada Osijeka, brisanja upisanih tereta, ukidanja prava građenja te prijenosa vlasništva odgovarajućeg dijela zemljišta na ime EURO DAUS-a.

Dakle nakon svega provedenog Grad Osijek će moći „vlasnički raspolagati“ s Kulturnim centrom, a to znači otuđiti ga, opteretiti ga, dati u zakup…

  • Što je bio razlog zbog kojega Grad Osijek nije mogao ranije doći do svog prava?

Damir Feher: Uporabna dozvola za Poslovno-kulturni centar Eurodom izdana je 2013. Načelno se mogao i ranije postići dogovor o prijenosu prava vlasništva, ali je tada Gradsko vijeće zauzelo stav da tvrtka Eurodom treba predati Gradu zgradu Kulturnog centra i isplatiti razliku od oko 2.000.000 eura. Tada je Kulturni centar bio izgrađen do faze, ja ću kao pravnik reći „vrlo grubog roh-bau“, dakle bez izvedene fasade i otvoren (neustakljen) sa svih strana.
Eurodom je nakon toga izveo radove na uređenju fasade, zatvaranju otvora i dr. Početkom 2016. Gradonačelnik je osnovao i imenovao Povjerenstvo koje je svoj rad okončalo predlaganjem Sporazuma koji je i potpisan.

Koncertna dvorana nalazi se na drugom katu Kulturnog centra i kapacitet joj je 390 sjedećih mjesta
  • Koja je vrijednost ulaganja Grada Osijeka u Eurodom?

Damir Feher: Grad Osijek uložio je u ovaj zajednički projekt 3.648.583,60 eura, a vrijednost ulaganja u zgradu Kulturnog centra iznosi 3.524.529,17 eura.

  • Koji su napori uloženi da bi se do ovoga došlo? Jesu li uložena dodatna sredstva?

Damir Feher: S obzirom da tijekom ugovornog razdoblja nisu sklapani dodaci ugovoru (u smislu nivoa roh-bau izvedenosti, točnih površina koje trebaju pripasti Gradu i slično), ovaj Sporazum predstavlja jedan vid nagodbe. Mislim da se drugačije nije niti moglo, alternativa je sudski postupak koji traje i nikome nije od koristi. Dakle, Povjerenstvo je tijekom 2016., uz najbolju moguću suradnju EURO DAUS-a (Ispostave Eurodom), pregledalo svu relevantnu dokumentaciju, komuniciralo s Ministarstvom financija oko poreznog tretmana međusobnih isporuka, što je pored obavljanja redovnih poslova zahtijevalo dosta vremena i konačno predložilo Gradskom vijeću sklapanje Sporazuma.

  • Građane i buduće korisnike vjerojatno najviše zanima koncertna dvorana. Možete nešto reći o njoj?
Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu

Ljiljana Belajdžić: Dvorana se nalazi na drugom katu Kulturnog centra i kapacitet joj je 390 sjedećih mjesta, a tu su i prostori uz nju, prostor za projekcije, scenu i sve ostalo. Na trećem su katu ostali sadržaji, na četvrtom čajna kuhinja, sanitarije i pomoćne prostorije. U prizemlju je galerijski prostor. Postoji mogućnost prilagodbe prostorija pomoću knauf pregrada, ovisno o potrebi te kako će se razvijati projekt. Radi se o projektu koji traje 15 godina te su se i potrebe promijenile, u rasvjeti, akustici, tehnici i drugim zahtjevima. Trenutno smo u fazi pripreme projektne dokumentacije za privođenje namjeni.

  • Tko je najviše zainteresiran za koncertnu dvoranu?

Ljiljana Belajdžić: Koncertna dvorana namijenjena je profesionalcima. Interes je iskazalo Sveučilište, odnosno Umjetnička akademija. Također, HRT je zainteresiran za koncertnu dvoranu. Vrijeme, projektna dokumentacija i financiranje će sve iskristalizirati. Ondje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika može imati prostor za izlaganje, ali i kulturno umjetnička društva prostor za svoje nastupe i slično. Podsjećam da je za posljednje Osječko ljeto kulture ondje također organiziran program jer zgrada ima uporabnu dozvolu. Čak se i scena može uvjetno rečeno koristiti. Ona je već sada akustična, bez ozvučenja i pojačivača zvuka.

MODELI RASPOLAGANJA U svakom slučaju, sve su mogućnosti otvorene. Postoji niz modela kako njome raspolagati – hoćemo li ju dati u zakup, s nekim zajednički ulagati ili možda ući u javno-privatno partnerstvo, a postoji i mogućnost prodaje. Moramo biti spremni na sve, ali odabrati najbolju priliku. Sada smo napokon u prilici da možemo tako razmišljati.

  • Gradu Osijeku je sada otvorena mogućnost apliciranja na fondove Europske unije čime bi se mogla osigurati sredstava za opremanje i stavljanje u funkciju ovoga prostora. Imate li što u planu?

Ljiljana Belajdžić: Očekujemo natječaje za sufinanciranje iz bilo kojeg okvira. Radi se o multimedijskoj dvorani čija je namjena široka. No, ne možemo aplicirati na bilo koji natječaj ako nismo vlasnici nekretnine. Ako se želi ulagati, opremati i razvijati, morate imati građevinu u vlasništvu. I zato je važna činjenica da je Grad zaključenim Ugovorom postao vlasnik zgrade sa svim pripadajućim sadržajima, a to se odnosi i na prostor dijela trga oko Kulturnog centra. Trenutno nisu objavljeni natječaji na koje bismo mogli aplicirati, ali moramo imati sve spremno kada se oni pojave.

Ovih je dana ukrašena ljetna pozornica na zapadnoj strani i zatravljena kosina
  • Možemo li u ovom trenutku uopće pitati kada građani Osijeka mogu očekivati otvorenje?

Ljiljana Belajdžić: Možda će otvorenje biti po dijelovima pa ćemo možda prvo otvoriti prizemlje i galerijski prostor. Kao što sam rekla, za sada su zainteresirani Sveučilište i HRT, tko zna tko će se sutra javiti. Da je Osijek dobio priliku biti Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, onda bih vam sa sigurnošću rekla da će otvorenje biti tada. Kroz taj bi projekt sredstva bila osigurana.

IZMJEŠTANJE PARKIRALIŠTA Trenutno smo sretni s projektom revitalizacije osječke Tvrđe. Radi se o projektu koji se logički naslanja na projekt Eurodoma. Ondje će trebati izmjestiti određene sadržaje, a sada imamo kuću pomoću koje to možemo ostvariti. Tu prvenstveno mislim na parkiranje. Naime, prema urbanističkom planu uređenja Tvrđe, ondje neće uopće biti moguće parkiranje te sam promet, osim onoga nužnog.

Prostor za automobile iz Tvrđe negdje treba izmjestiti. Prva podzemna, javna garaža je u Eurodomu. Garaža je projektirana kao jedinstvena funkcionalna cjelina i najvažnije je da kapacitet postoji te da postoji topla veza između garaže i samog Kulturnog centra.

Ovih dana smo ukrasili ljetnu pozornicu na zapadnoj strani, odnosno zatravili kosinu. Mogućnost vidimo i u kapelici Kamenitog križa koja je zaštićeni spomenik kulture te ima svoju priču i može biti turistička atrakcija.

REFERIRAJU SE NA:

Kako smo trošili – Urbanizam i komunalne djelatnosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: