Institut za javne financije proveo anketu među zaposlenima u lokalnim jedinicama

Institut za javne financije koji provodi istraživanja o transparentnosti proračuna lokalnih jedinica, a od kojega je Grad Osijek u 2015. i u 2016. godini dobio priznanje za transparetnost proračuna, objavio je i istraživanje među zaposlenima u lokalnim jedinicama.

Cilj rada Instituta za javne financije je predstaviti anketu provedenu među zaposlenima u lokalnim jedinicama koja bi mogla pomoći utvrđivanju čimbenika koji (de)motiviraju lokalnu proračunsku transparentnost. Premda se proračunska transparentnost lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu popravlja, još uvijek je daleko od zadovoljavajuće. Kako dosadašnja istraživanja nisu dala jednoznačne odgovore o odrednicama proračunske transparentnosti hrvatskih lokalnih jedinica, prvo se po tom pitanju online anketom pokušalo utvrditi stavove javnosti, a zatim i stavove zaposlenih koji se u županijama, gradovima i općinama konkretno bave lokalnim proračunom.

NE TRAŽE INFORMACIJE Rezultati ove druge ankete – na koju je odgovorilo 42% lokalnih jedinica – ukazuju da su lokalne jedinice uglavnom zadovoljnije svojom transparentnošću nego što bi to po stvarnim rezultatima trebale biti, te da misle da ni javnost ni zakoni od njih ne traže objavljivanje više proračunskih informacija.

Nadalje, anketa otkriva da po brojnim gradovima i općinama nedostaje administrativnih kapaciteta i da su preopterećeni drugim zadatcima. Budući da sve lokalne jedinice raspolažu svojim proračunima, ako žele građanima pružiti adekvatne usluge, morale bi ključne proračunske dokumente transparentno objavljivati. Ukoliko to ne mogu, neophodno je preispitati broj, svrhu i održivost tolikog broja lokalnih jedinica.

Newsletter pod naslovom Proračunska transparentnost lokalnih jedinica – stavovi zaposlenika pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: